hirdetés
hirdetés

A ciprusi turizmuson nem fog a válság

Cipruson, a pénzügyi válság ellenére az élet nyugodt. Még nem kezdődött el a főszezon, de már szép számmal látni turistákat az ajándékboltok környékén. Helyszíni tudósításunk. 

hirdetés

- Kevesebben üldögélnek a kávézókban, ezen látszik a válság – mondja Kalmár Melinda, vagyis Melinda Hamatila, aki Ciprusi Idegenfogalmi Hivatal idegenvezetőjeként kíséri csoportunkat. Ő csak tudja, hiszen több mint 26 éve érkezett ide Győrből feleségnek, és azóta is itt dolgozik.

Mint mondja, tudják ugyan az emberek, hogy mi történik, hallják a rádióban, nézik a tévékben a tudósításokat, de mintha még nem igazán éreznék át. Méltatlankodnak, ha valaki azt állítja, voltak olyanok, akik még a tiltás előtt nagy összegeket vettek fel a bankokból.

Meg akartuk nézni, sorban állnak-e az automatáknál a ciprióták, hogy kivegyék a napi 300 eurót megengedő összeget. Elég sokáig kellett vándorolni, amíg végül lencsevégre kaptunk egy olyan automatát, ahol valóban volt sorbanállás. Nem voltunk egyedül, a parkban ugyanilyen szándékkal várakozó tévések állták el az utat.

Melinda szerint a 12 ezer közalkalmazottból négyezret vár felmondólevél, és várhatóan a maradéknak is 40 százalékkal csökken majd a bére. Ha nem is cserébe, inkább segítségképpen ígéretet tettek arra, hogy az áramszámla 3 százalékkal kevesebb lesz, és nem kapcsolják ki az áramot, és a telefont, ha nem tudnak fizetni.

Egy régi katonai raktárból kialakított hatalmas „szuvenírbolt” tulajdonosa viszont kétségek között meséli el, hogy tönkre ment, nem tudja fizetni a vásárlásait, nem tudja behajtani a kintlévőségeit, és a munkatársaiból is el kell bocsátani néhányat.

A fővárosban és Pafoszban a szállodasoron egymást követik az igényes és fényes négy- és ötcsillagos szállodák, most indul a szezon. Jövő hétre 50 százalékos, egy-két hét múlva pedig már 70-80 százalékos telítettséggel fognak működni, júliustól pedig valószínűleg már helyet sem talál, aki nem foglalt időben. Ők esetleg a falusi turizmus szabad kapacitásait használhatják ki.

Ács Viktória, a Ciprusi Idegenfogalmi Hivatal magyarországi képviselet-vezetője szerint a krízis a turizmust nem fogja érinteni. A vendégek ugyanúgy megmártózhatnak a tengerben, ihatják a kis kávézókban a frappét, vagy a ciprusi kávét, a csészékből aztán jósolhatnak jobb időt, több utazást maguknak. Az ország történelme tele van válsággal, krízissel, kis ország lévén hamar át fogják vészelni ezt is. A turizmusra mindenképpen pozitív hatással lesznek vásárláskor az alacsonyabb árak, a válságot inkább a helyiek érzik meg, de pozitív hozzáállásuk átsegíti majd őket a nehézségeken - mondja.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai