hirdetés

Nem találnak mosodát a balatoni szállodák

A balatonfüredi és környéki szállodaigazgatók ezúttal Veszprémben találkoztak, a szokásos, havi igazgatói reggeli keretében.

hirdetés

Baldauf Csaba MSZÉSZ régióvezető, valamint a balatonfüredi kollégákat összefogó régióvezető-helyettes Rádóczy Andrea mellett a találkozón részt vett Porga Gyula, Veszprém város polgármestere is, aki a város EKF 2023 pályázata kapcsán tájékoztatta a résztvevőket a regionális, balatoni-régióval és a Bakonnyal kiegészülő Európa Kulturális Fővárosa projekt elemeiről.

Az igazgatók megállapították, hogy az erős nyári időszak és ígéretes szeptember után az október hónap értékesítés szempontjából nehezebb feladatnak bizonyult, a korábbi évekkel szemben mind az október 23-i hosszú hétvégére, mind az őszi szünetben maradtak még szabad szobák. Az MSZÉSZ tagszállodái ezt is figyelembe véve egyetértettek abban, hogy támogatják a szervezetet az első számú célkitűzésében, egy, a munkaerőpiaci kihívásra választ adó adóátcsoportosítás elérésében, ami jóval több mint egy egyszerű áfacsökkentés.

Ugyan kirajzolódik egy folyamatosan javuló üzletmenet, a kihívások azonban szintén egyre erőteljesebbek. Jóllehet 8-12 % körüli árbevétel emelkedést realizáltak a környékbeli szállodák, de jövedelmezőségük az ennél jóval magasabb mértékben növekvő munkabérterhek és egyre inkább begyűrűző beszállítói áremelkedések kapcsán folyamatosan romlott. Az árak emelkedése mellett egyre komolyabb kihívás a megfelelő szolgáltatások elérése. Ezt példázza, hogy a Balaton régióban szinte mindenhol komoly gond a megfelelő minőségű mosodai szolgáltatás elérése, ez a balatonfüredi és veszprémi kollégáknál kiélezetten jelentkezik.

Az igazgatói reggelik értelmét és gyakorlatiasságát jól példázza, hogy a veszprémi találkozón az egyik legfontosabb téma ismét a szakképzés volt, a város szakképzési centrumának szakember utánpótlás biztosítási lehetőségében komoly lehetőséget láttak az igazgatók, hiszen évente több mint 500 szakács és cukrász szakképesítéssel jelentős számú szakemberhez lenne hozzáférése a környék szállodáinak.

A Kisfaludy program balatoni kiírására várva az MSZÉSZ tagszállodák komoly aggodalmuknak adtak hangot a szezonális szállodák esetében a tokaji kiírásban jelenleg szereplő elvárt nyitvatartási idővel, napok számával kapcsolatban. Úgy érzik, örömteli lenne, ha a Balaton régióban éves szinten egy reálisan teljesíthető nyitvatartási idő jelenne meg.

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai