hirdetés

Nem törvényszerű, hogy leégjen az ember feje

Ablakpárkányos startup vállalkozásnak indult, idén már termelőüzemet épít Nagymaroson, ahol a családdal lakik Nagy Gábor. Chilitermelő sikersztori az övé.

hirdetés

Hét éve hobbinak indult, ma már életcélja, és ebből tartja el a családját: chilipaprikát termeszt az ex-közlekedésmérnök,közbeszerzési szakértő, aki imádja a gasztrot, a főzéssel való babrálást, és mindössze annyit akart elérni, hogy bármikor legyen saját chilipaprikája, amivel fűszerezheti főztjeit.

20 növényt telepített kezdetben, ablakpárkányon nevelgette palántáit. Akkoriban még Angliából, Amerikából szerezte be hozzá a magokat, ma már nem kell ilyen messzire menni, mert Magyarországon is beszerezhetők a növények. Immár 1000 négyzetméteren, a lakhelyüknél, a domboldalon termeszti a chilit, és elárulja a sikeres termesztés titkát is: - bár nálunk eredetileg kemény, agyagos volt a talaj, azonban szerencsére sikerült tőzeggel keverve fellazítanunk. Szalmatakarást kapnak mindig a növényeim, az ötödik szezont kezdik így. Jó a domboldalas megoldás különben, mert a hideg így lemegy a föld felszínéről, és jó a tájolása a talajnak. Június végétől szeptember végéig folyamatosan szüreteljük a termést, és azt is elárulom, már most, februárban elkezdem a nevelést: a palántanevelőszekrényemben ott vannak a kis lakók, kellő fény és a szükséges hőfok kíséretében."

Gábor azt is elárulja, a félárnyékot szeretik erősséget ontó növényei, meg a bőséges öntözést, de vigyázat, a túllocsolás hibájába könnyen eshet bárki chilitermesztő, attól azért óvakodni kell. 

Éttermek, szállodák a megrendelői, háromféle erősségben szállítja termékeit. Van szupererős változat, ebből mindjárt háromféle mód, szószos vagy krémes változatban. Közepesen erőset is kínál, meg egy enyhébb chilit, épp ezt kóstolom, miközben beszélgetünk egyik fő beszállítói helyén, az újpesti Calavera mexikói étteremben, nem merem bevallani a chilik magyar mesterének, hogy nekem ettől az enyhébb változattól is majd' leszakad a fejem.

Folyton változtat, újít, új ízeket talál ki Gábor, azt mondja, kizárólag a saját ízvilága vezeti a keverés során a kezét. Tanítónő felesége naná, hogy otthon minden ételt ízesít a konyhán chilivel, és Gábor örömmel meséli búcsúzásképp, már gyerekeik is módjával ízlelgetik a papa által termesztett chilit.

 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai