Nem ússzuk meg szárazon

„Nyájas táj, hívogató. Ezt mondja: »Ne siess. Pihenj. Hallod a fák zúgását? Valamit üzennek.« Az ember megáll, hallgatja a zúgást, s egyszerre megérti, hogy kár volt sietni” – írja Márai Sándor Balatonfüredről. És valóban érdemes lassítani, felfedezni országunk csodáit, a Balaton és környékének számos eldugott vagy jól ismert kincsét, újdonságát.

Balatonfüreden, a gyönyörűen felújított reformkori városrészben sétálva valóban azt érezheti a vendég, hogy Jókai Mór és Blaha Lujza nyomában lépked. Az idén folytatódik Füreden a reformkori városrész fejlesztése. A Balatonpart ékköve II. projekt keretében mintegy 1,770 milliárd forintos beruházással három újabb épületet újítanak fel: a Jókai Mór Emlékmúzeumot, a Blaha u. 3.-at (Városi Múzeum és Látogatóközpont) és a Vaszary-kastélyt. A városban két tematikus utat is kialakítanak, amelyek a „Reformkor személyiségei és hatásai Balatonfüreden” és a „Gyógyító irodalom Balatonfüreden” nevet viselik. A várhatóan 2009 második felére megvalósuló második ütemben megszépül a Gyógy tér, a Széchenyi park és a Vitorlás tér, és modern utcabútorokon pihenhetnek a vendégek.

 

Ahol fürödni is lehet a borban

Balatonfüreden, a szívkórház mellett a turisták ismerős épületre bukkanhatnak, pazarul elegáns új köntösben. A klasszicista stílusú, műemléki védettséget élvező, 250 éve Grand Hotel néven megnyitott és több mint 180 éve az Anna-bálnak helyet adó épületegyüttes 3,5 milliárd forintból újult meg. A szálloda próbaüzeme júniusban lesz, a nyitás pedig egy héttel az idei Anna-bál előtt, július 19-én várható. Egy modern épületrész hozzáépítésével négyszárnyasra bővített négycsillagos Anna Grand Hotelben így már 100 szoba áll a vendégek rendelkezésére. A ház szobái teljes rekonstrukción estek át, berendezésük azonban viszszaidézi a letűnt kor szellemét. A szálloda szolgáltatásainak középpontjában a „bor és a vitál” áll, ami nem meglepő, hiszen a ház tulajdonosa, Lengyel Ernő a Vivamus pincészetek tulajdonosa is. A szállodában 450 négyzetméteres vinotékában vásárolhatják meg a borbarátok a Vivamus dörgicsei és erdőbényei pincéiből származó borokat, valamint egy 100 személyes borozóban lesz lehetőségük az italok kóstolására. A borokból, szőlőből készült termékeket a szálloda wellnessz-részlege, az úgynevezett Vital-sziget szolgáltatásaiba is belecsempészik, ahol különböző borterápiákat: borkrémes relaxáló masszázst, barrikhordós fürdőt és zúzott szőlőmagpakolást is igénybe vehetnek a vendégek. A Vital-sziget mintegy 1000 négyzetméterén emellett úszómedence, élménymedencék, finn szauna, infraszauna, aromakabin, sókabin, tepidárium, valamint Biomed gyógyszalon is a regenerálódni vágyók rendelkezésére áll.

A bor a szálloda gasztronómiájában is visszaköszön, a főszakács például a hagyományos ecet helyett verjus-t (ejtsd: verzsü) használ az ételek elkészítésekor, ami az éretlen szőlő kipréselt, savanyú leve. Halkülönlegességeket, régies és modern jellegű ételeket is megkóstolhatnak a vendégek a szálloda reformkorban épült és teljesen felújított Nagyvendéglő éttermében, ahol 280 négyzetméteren ültetve mintegy 170 főt tudnak kiszolgálni. Több gasztronómiai egység is tartozik a szállodához: az Anna kávéház, a Gyönyörde grillterasz és az Apáti étterem. A szállodában konferenciák, kulturális programok rendezésére alkalmas 250 fő befogadóképességű színházterem is található, a kisebb tárgyalások pedig további öt szekcióteremben tarthatók.

Az Anna Grand Hotelben főként magyar vendégeket szeretnének megnyerni, akik helyben vagy Balatonfüred közelében olyan szabadidős sportokat űzhetnek, mint a squash, a bowling, a nordic walking, a lovaglás vagy a golfozás.

 

Az a szép zöld gyep

Balatonfüredtől egy kőhajításnyira, Balatonudvari és Örvényes között nyílik meg a Balaton első, nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas 18 lyukú golfpályája, a Royal Balaton Golf & Yacht Club. A golfpálya kilenc szakaszból álló részét a tervek szerint már júniustól birtokba vehetik a sportág kedvelői. A teljes létesítményt várhatóan a nyár végén, augusztus közepén adják át. A pálya a világszerte elismert golfpályatervező, Hans-Georg Erhardt tervei alapján, magyar és külföldi golfspecialista kivitelezők közreműködésével, mintegy 300 ezer köbméter föld megmozgatásával, 30 ezer négyzetméter felületű dísztó kialakításával, valamint 15 tonna fűmag elvetésével épült. A 67 hektáron elterülő pálya 60 méteres szintkülönbségű. Négy pályaszakasz erdővel övezett, a táj szépségét 11 dísztó, ősnádas és a vidékre jellemző szőlőültetvények gazdagítják. Területe határos a Balatonfelvidéki Nemzeti Parkkal, és részben természetvédelmi terület. Különlegességnek számít a pálya területén található felhagyott kőbánya, amelynek körbejátszása a tapasztalt golfozók számára is igazi kihívás. A golfpálya megvalósítása komplex fejlesztés része, amelynek következő lépcsőfoka egy vitorláskikötő kialakítása Balatonudvari területén, a Fövenyesi strand közvetlen szomszédságában. Az 1,3 hektár vízfelületű vitorláskikötő 133 hajó befogadására lesz alkalmas, átadása jövő április elejére várható. A golfpálya területén a murvabánya helyén 120 szobás ötcsillagos szálloda építését tervezik, amely 2–3 év múlva fogadhatja a vendégeket. A pályához apartmanházak is kapcsolódnak majd, ezek tervezése zajlik, nyitás másfél év múlva várható.

Köszönjük a Magyar Turizmus Zrt. meghívását

 

Megkezdődött a balatoni szezon

A Balaton tavalyi teljesítményét és az idei évre tervezett marketingakciókat ismertette a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) által szervezett badacsonyi sajtótájékoztatón Róna Iván, az társaság vezérigazgatója és Dani Barbara, az MT Zrt. Balatoni Regionális Turisztikai Projekt Irodájának igazgatója a balatoni turisztikai szezon megnyitása alkalmából. A régió 2007-ben összesen 1,2 millió vendéget fogadott, akik 4,5 millió vendégéjszakát töltöttek el itt. Ez 2006-hoz képest 6,2 százalékos vendégszámbővülést és 1,7 százalékos vendégéjszakaszám- növekedést jelent. A belföldi vendégéjszakák 71 százaléka, a külföldi éjszakák 54,5 százaléka a szállodákban realizálódott a régióban tavaly. Az átlagos tartózkodási idő 4,3 százalékkal csökkent, adódóan abból, hogy a vendégek gyakrabban, de rövidebb időre utaznak. Az átlagos tartózkodási idő a külföldiek esetében 2,9, a belföldi vendégek esetében 5,4 nap volt 2007-ben. Az izgalmas programoknak, a minőség javulásának és a vállalkozók által kínált szolgáltatások ár-érték arányának köszönhetően fordulat állt be a régió turizmusában, és 2007-ben az országos átlagot meghaladó növekedés jellemezte a balatoni régiót. A külföldi és a belföldi turistáknak, akik vízparti üdülési céllal érkeznek, egyaránt egyik kedvenc régiója Balaton, minden más motiváció ehhez képest jelentősen hátrányba szorul. A Balaton 20 milliárd forint szállásdíjbevételt ért el tavaly, ami 11,7 százalékos növekedés 2006-hoz képest. A régióba utazó külföldiek területi megoszlását nagyon erős koncentráltság jellemzi: a külföldi vendégek 80 százaléka öt fő küldőpiacról érkezik (Németország, Ausztria, Hollandia, Dánia, Oroszország). A Magyar Turizmus Zrt. célja ennek a koncentráltságnak a csökkentése, másrészt a szezon széthúzása. A Balatonnál még mindig nagyon jelentős a szezonalitás, a legerősebb a középső három hónap. Ez az egyre több egész évben nyitva tartó szállodával, valamint a gyógy- és konferencialehetőségek bővítésével orvosolható. Az elmúlt évek során átrendeződött a kereslet, amely a magasabb kategóriájú szálláshelyek irányába tolódott el.

 

Fejlesztések a Balaton régióban, amelyeket a közeljövőben adnak át

Projekt Helyszín Várható átadás Anna Grand Hotel Residence Balatonfüred 2008 vége

Annagora Hotel*** Balatonfüred 2009

Ötcsillagos szálloda és élményfürdő Alsópáhok 2009 vége

Termál Hotel Fit*** Hévíz 2008 április négycsillagossá fejlesztése

MenDan Thermal Hotel & Aqualand bővítése Zalakaros 2009 február

Hotel Silver Resort**** Balatonfüred 2008 első fele

Zala Spring Resort Zalacsány 2010

 

Projektek, amelyeknek megkezdése néhány éven belül várható

Projekt                                                                                  Helyszín

Új szálloda építése                                                          Zalakaros, Sásrét

Aparthotel építése                                                            Zalakaros

Ramada szálloda építése                                              Zalakaros

Az SCD Group fejlesztései:

Apartmanház                                                                     Balatonalmádi

Bor és Gasztronómiai Hotel                                           Badacsony

Beauty Hotel                                                                      Balatonszemes

Aranypart Kemping és Üdülőpark fejlesztése            Siófok

 

Vitorláskikötő:

Royal Balaton Golf & Yacht Club                                  Balatonudvari

 

Gyógyturizmus:

Gránti Gyógyfürdő Zrt. fedett fürdő felújítása             Zalakaros

Galerius Élményfürdő és Wellness Központ           Siófok

Kulturális turizmus:

Festetics-kastély fejlesztésének második üteme: Iszlám Művészeti Múzeum létrehozása

Amazon szálló kulturális központtá alakítása          Keszthely

 

Ökoturizmus:

Látogatóközpont                                                            Tihanyi-félsziget, Belső-tó

 

Forrás: MT Zrt.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.