Nem vagy kastélyszálló? Sebaj, köztünk a helyed!

A Magyar Kastélyszállodák Szövetsége  közgyűlésen bemutatkoztak az új tagok és partnerek, illetve sor került a 2017. évi marketing kommunikáció megvitatására.

A Magyar Kastélyszállodák Szövetsége életében 2016 a változás éve, hiszen kibővítették a tagsági kört, és így már nem csak „KASTÉLYSZÁLLODÁK” lehetnek tagok, hanem olyan történelmi épületek is, amelyekben, egyéb szolgáltatásokat végeznek (pl. rendezvényhelyszín, szépségközpont, egészségközpont, múzeum, stb…) a hangsúly a minőségi szolgáltatásokon és bizonyítható történelmi háttéren van. A tagsági kör bővítésének megfelelően a szervezet új neve Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége Egyesület lett, de stratégiai és marketing okokból kifolyólag a rövidített elnevezés maradt a Magyar Kastélyszállodák Szövetsége.

 

A szervezet honlapja megújult és foglalási rendszerrel is kibővült, így a www.kastelyszallodak.hu nemcsak új arculattal fogadja a látogatókat, hanem a vendég azonnali foglalást is tud intézni a választott tag kastélyba. Az idei évben is lehetett szavazni a HHE Award keretén belül a tag kastélyokra 10 kategóriában, melynek a díjkiosztó ünnepsége a Historic Hotels of Europe közgyűlés alkalmával 2016. október 23.-án lesz Görögországban. Nagyon sok pozitív visszajelzést kapott a szövetség elnöksége a szavazóktól a közösségi médián keresztül, ezért ezúton is köszönetüket fejezik ki mindenkinek, aki melléjük állt és leadta szavazatát a tagokra. A szavazási határidő augusztus 31.-e volt, melyet utolsó pillanatban meghosszabbítottak szeptember 4.-ig, így most izgatottan várják a végeredményt.

Fontos rendezvény volt ez a szövetség életében, hiszen egyben tisztújító közgyűlés is volt, melyre 3 évente kell sort keríteni, ilyenkor a tagok szavazással nyilvánítják ki akaratukat és választják meg az új elnökségi és felügyelőbizottsági tagokat, vagy megerősítik az aktuálisan pozícióban lévőket. A szavazás eredményeként az alábbi döntés született, az elnökségi tagok és felügyelőbizottsági tagok személyét illetően:

  • Elnök (Gulyás Eszter – Szidónia Kastélyszálló****)
  • Alelnök (Horváth Csilla – Apponyi Kiskastély natur minihotel)
  • Tiszteletbeli elnök (Bartha Sándor) - Titkár (Kirchner Katalin – H-Clean System Bt.)
  • Pénzügyi vezető /pénztáros/ (Kovács Szilárd)
  • Marketingvezető (Kocsis Eszter – Luby Kastélymúzeum és Antik Rózsák Kertje)
  • Partnerkapcsolatokért felelős vezető (Takács Ferenc – Assur Kft.)
  • Felügyelőbizottsági tag /elnök/ (Jusztin Gábor – St. George Hotel*****)
  • Felügyelőbizottsági tag (Kasó Mihály – Life-Guard Kft.)
  • Felügyelőbizottsági tag (Gergely György – Top Trade Kft.)

A tagság az idei évben tovább bővült, még tavasszal két kastély csatlakozott, a Forgách Kastély – Mándok, és a Széll Kálmán Kastélyszálló – Rátót, addig a nyár folyamán még 3 történelmi épület lett a szervezet tagja. Az új tagok, a közgyűlésen is bemutatkoztak:

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont – Gyula

A tagság részére a kastélyt Dombi Ildikó mutatta be. „Tradíció, értékőrzés, modern kori kihívások, avagy a kastélyok a kultúra központjai ma is…” szlogennel valószínűleg mindenki egyetért, aki ismeri ezen épületek ódon falainak kisugárzását és a korszak kultúráját. Gyula Város Önkormányzata 2011-ben vagyonkezelésbe vette az állami tulajdonú kastélyt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től. A főszárnyra és a kastélypark megmaradt részére 2012-ben benyújtott sikeres EU-s turisztikai vonzerő-fejlesztési pályázat keretében 2014-15-ben – a műemléki elveknek megfelelő módon – teljes körűen helyreállításra került az épület. A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kastély, a látogatónak arról, ki fűtötte a kályhákat, hány liter víz fogyott egy nap, ki mosta a grófnő fehérneműit, hogy nézett ki a személyzet napirendje. Szól a tárlat a korabeli étkezési szokásokról, az ételekről, a birtokos család napirendjéről, az öltözködési szokásokról, a kastély egyes helyiségeinek funkcióiról, a korabeli fűtés- és világítástechnikáról és még számos érdekességről. A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont több mint egy felújított kastély, mert 2150 m2-en kínál kikapcsolódást minden korosztály számára: 1300 m2 kiállítás 36 kiállítási helyiségben 36 interaktív felület 48 installáció akár 4 órányi barangolás megszámlálhatatlan élmény a toronykilátó járószintje 13,5 méter magasan van.

Luby Kastélymúzeum és Antik Rózsák Kertje – Nagyar

A kastélyt Luby Géza építtette 1877─79-ben. Az államosítás után a kastély általános iskolaként működött. Az iskolák körzetesítésével a nagyari iskolát megszüntették, és mivel az épület nem kapott új funkciót, állaga egyre romlott. A kastély klasszicista stílusban épült, amelyet a tulajdonos által tervezett park vett körül. A park utca felőli részében gyönyörű rózsaliget illatozott. 2010-ben kezdődött a kastély felújítása. A 2013-ban átadott épületben interaktív múzeum kapott helyet, amely játékos formában, a modern technika segítségét is igénybe véve tanítja a látogatókat, akik a feladatok révén időutazást tesznek nemzetünk és a szatmári régió történelmi-irodalmi-művészeti múltjában. A kastély felújításával nemcsak az épület újult meg, az egykori rosarium is visszakapta régi helyét, a kastély területén ritka rózsafajtákat találhatunk meg. A mintegy 5 000 rózsatő illata és látványa minden látogatót elbűvöl. Zenélő kert, mely magával ragad, mert ebben a csodálatosan szép rózsakertben kellemes háttérmuzsika szól. Ez a komplex élmény önfeledt kikapcsolódást biztosít. Kocsis Eszter elmondta, hogy a kastély szolgáltatásainak bővítése és a régió turisztikai értéknövelése céljából idei évben elkészítették a Pálmaházukat, melyben rendezvények lebonyolítását tervezik.

Szent András Kastély – Bölcske

A Szent András kastély és park Tolna megye északkeleti sarkában helyezkedik el, csaknem az ország közepében. Bölcske-Szent András Pusztán található Budapesttől 50 percnyi távolságban délre, a Dunától 6 kilométerre. A parkerdővel, két tóval és patakkal, gyümölcsfákkal, 150 éves gingko biloba, platán és szilfákkal körül vett területen találjuk az országos műemlék védelem alatt álló kastélyt, és kápolnát, valamint az újonnan épített vendégházakat és a kastélyhoz tartozó pezsgő pincészetet. A kastély felújításával és a hozzá épített pincével jött létre a Toscan stílusú kényelmes és barátságos, családias villa, melyben a tulajdonos a műemléki és a mai modern építészeti, művészeti megoldásokat alkalmazta jó érzékkel. Az épület berendezése antik darabokból és hozzájuk válogatott, modern elemekből készült. A falakon 20. századi és kortárs festők munkái. A kastély új pincéjében kapott helyett egy pezsgő manufaktúra is, Szentesi József, a borászok borásza szakmai vezetésével alakítjuk ki hamarosan a kastély pezsgőjét és nyújtunk a pezsgőivóknak finomságokat. Lehetőséget adunk arra is, hogy saját címkével és design-nal készítsék el pezsgőjüket az érdeklődők, akár saját kezűleg. Az épületegyüttes nem csak pihenésre, hanem feltöltődésre is kiválóan alkalmas, saját és „hozott” programokkal, művészeti rendezvényekkel várjuk vendégeinket.

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.