Német Utazási Börze

Több mint ötven kiállító várta a Szlovákiából, Szlovéniából, Csehországból és Magyarországról érkező szakmai látogatókat a 9. Német Utazási Börzén Bécsben, a Schönbrunn kastély Orangerie üvegházában.

'

Sikeres évet zárt tavaly a beutazóturizmus – mondta Knud Jürgen, a szervező Német Turisztikai Központ (DZT) regionális igazgatója. A külföldi vendégéjszakaszám elérte a 45,3 milliót (+8,8 százalék), ennek háromnegyede Európából érkező turistákhoz kötődik. A legfontosabb küldőország Hollandia volt (+2,2 százalék). Ausztria is előkelő helyen szerepel a küldőországok rangsorában, ráadásul innen magas, 6,7 százalékos növekedést regisztráltak. A beutazás növekedésének dinamikája kiugró volt Spanyolország (+18,6 százalék), Franciaország (+10 százalék) és Svájc (+11,4 százalék) esetében. A magyarok által eltöltött vendégéjszakák száma 7,5 százalékkal nőtt, s ez a fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő budapesti iroda sikere is. Az európai turisták 25 százaléka az interneten foglalta le a szolgáltatásokat Németországban. (2000 és 2003 között az on-line-foglalások száma 180 százalékkal nőtt).

Értékesítést ösztönző marketing

A DZT költségvetése idén szinten maradt, ami azt jelenti, hogy 34 millió eurót költhet fenntartására és az országmarketingre összesen, hangzott el a sajtótájékoztatón. Ebből fedezik a frankfurti főiroda és a 11 fő (regionális) külképviselet, valamint további 15 (sokszor az ipari kereskedelmi kamarákkal, vagy a Lufthansával közös irodákban található) külképviseleti iroda fenntartását, valamint a nemzetközi és a tartományokon átívelő hazai marketing költségeit. A büdzsé a partneri kapcsolatok (Lufthansa, Deutsche Bahn) révén tovább gyarapodik. A börzén már kapható volt az év turisztikai témáiról készült százoldalas imázskatalógus, amely Németország legérdekesebb ötven városát mutatja be. A „Familienferien”-ben a családi üdülést népszerűsítendő, a természetvédelmi és vadasparkokat, a szabadidős és témaparkokat és témautakat (Német Meseút, Várak útja, Rajnai mondák útja, Játékút), a vidéki fogadóhelyeket, a tengerparti üdülési programokat gyűjtötték egy csokorba. Sok konkrét hirdetés, városi és regionális kedvezményes kártyák, valamint konkrét ajánlatok teszik praktikussá a kiadványt. (A DZT marketingtevékenysége erőteljesen értékesítést ösztönző). Az ország általános imázsát a közel hetvenoldalas, magazinformában szerkesztett Deutsche Welten közvetíti; Európára, Ázsiára és Amerikára külön-külön változatban adják ki.

A Keleti-tengertől a bajor Alpokig

Németország valamennyi szövetségi államában önálló és saját költségvetéssel rendelkező marketingszervezet működik, amellett pedig minden fontosabb város, térség ugyancsak önálló szervezettel és anyagi bázissal dolgozik a turizmusért. Ezen túlmenően számos, önfinanszírozó tematikus munkaközösség (tematikus utak, szállodai csoportosulások, élményparkok stb.) gondoskodik arról, hogy ismerjék és vásárolják kínálatukat. Martin Fennemann, Mecklenburg-Vorpommern tartomány Turisztikai Szövetségének marketingvezetője a Keleti-tengerrel határos vidékre csábítaná mindazokat, akik a rendkívül tisztalevegőt és természetet, a szabadidős sportokat (kerékpározás, gyalogtúrák, vitorlázás) keresik. A vidék reneszánszát éli, hatalmas beruházások révén mára Németország minden igényt kielégítő wellnessrégiója lett. Rolf Dehner a magyarok által igen kedvelt Bajorország egyik turisztikai térségét, Allgäut (Bayerisch-Schwaben) képviselte. Munkaszervezetük a területükhöz tartozó városok és települések tagdíjából végzi népszerűsítő munkáját. A szakemberekből álló kis csapat terveit és elképzeléseit a térség turisztikai irodái vezetőiből választott felügyelőbizottság hagyja jóvá. A bajor Alpok, kastélyok mesevilága mellett a magyar utazási irodák számára különösen érdekes lehet a „Sisi-út” (Augsburg– Unter wittelsbach–Bad Ischl–Bécs–Budapest–Gödöllő) ajánlása.

Láz, láz, labdaláz

Nagy reményeket fűznek a német turisztikai szakemberek a 2006-os futball-világbajnoksághoz. A szervezés már legmagasabb fordulatszámon folyik. A FIFA turisztikai munkacsoportot állított fel, működik az FVB saját, négynyelvű honlapja, amely az utazás, szállás, belépőjegyek , gasztronómia, rendezvények, bevásárlás témakörben nyújt eligazítást. Javítják az amúgy is jól kiépített közlekedési rendszert, hogy a szurkolók könnyen eljussanak a különböző városokban megtartott meccsek helyszíneire. A Német Futballigához kötődő szoros kapcsolatai révén a BTI Euro Lloyd az Accor szállodalánccal és a Byrom jegyeladásra szakosodott céggel közösen kiemelkedő forgalomra számíthat. Több, külön e célra létrehozott vállalkozás közül kiemelkedik a 2006 Fifa World Cup Accomodation Services (AS). Napi 40 ezer szállodai szobát máris lekötöttek a vb időtartamára. (Egy-egy szálloda teljes kapacitásának 75 százalékát foglalhatja le az AS, a fennmaradó hányad szabadon forgalmazható.) Németországban becsült adatok szerint 6 milliárd eurónyi magántőke mozdult meg az esemény kapcsán, a stadionokat is privát befektetők építették, ill. újították fel. A futball- vb jegyeiért nagy a versengés, hiszen mindössze 31 százalékuk kerül szabad értékesítésre, a többit egyesületeknek, szervezeteknek tartják fenn. A jegymegrendelések első köre már le is zárult. Májustól szeptemberig a széria -csapatmérkőzésekre lehet igényléseket beküldeni, a maradvány, szóló jegyekre decembertől januárig lehet jelentkezni.

A marketingről országos és nemzetközi szinten a DZT, a Goethe Intézetek, kisebb körben a helyi futballegyesületek gondoskodnak. Már az elmúlt év végén – az utazási irodáknak is megfelelő felkészülési időt hagyva, – megjelent a DZT 2006-os futball-vb-ről szóló imázsprospektusa. A 44 oldalas kiadvány nemcsak a vb- játékok helyszíneiről, a 12 német stadionról, a jegy- és szállásfoglalási lehetőségekről, hanem az érintett városok látnivalóiról, kulturális eseményeiről is látványos összefoglalást tartalmaz. Megtalálhatóak benne a 2005 és 2007 között Németországban rendezendő egyéb nemzetközi sportesemények, és konkrét, lefoglalható ajánlatok is. A szakma 5,5 millió vendégéjszakát vár.

'

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?