Nemzetközi tapasztalatcsere Muravidéken

Vasi és zalai vendéglátó szakemberek, valamint újságírók tanulmányozták a Muravidéken a helyi termékek előállításának gyakorlatát, s azok éttermi felhasználását - adta hírül a Vas Népe.

A Pannon Gasztronómia Élmények projekt keretében immáron második alkalommal találkoztak vasi és zalai, valamint muravidéki vendéglősök, vendéglátással foglalkozó szakemberek és újságírók. A vasi és zalai küldöttség tagjai - a Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében szlovén kollégáik Vas megyei látogatását viszonozták. Ellátogattak több helyi terméket előállító vállalkozáshoz, s a nap a helyi alapanyagokra alapozó, vezetett konyhaművészeti esttel zárult.

Az egyes vállalkozásoknál szerzett tapasztalatokból kiderült, hogy Szlovéniában a helyi termékeket előállítók között egyaránt vannak nagy hagyományokkal rendelkező, többgenerációs családi üzemek, újdonsült vállalkozások,s nagyobb gyárak is.

A Kodila sonkaüzem Margisavciban harmadik generációs vállalkozás, amelynek a friss húsok mellett három termékcsaládja van: a sonka, a házi szalámi, valamint a különleges pástétomok. Ezek közül a speciális módszerekkel készült muravidék sonka a a legnépszerűbb.

Az osztrák határ tőszomszédságában lévő Rogasovciban Martin Ficko középiskolai álmát valósította meg a gyümölcsöse, valamint az ehhez kapcsolódó feldolgozó létrehozásával. A fiatalember azonban nem a gorickói körzet korábbi gyümölcstermesztési hagyományait vitte tovább, hanem olyan ültetvényt hozott létre, amelyek korábban egész Szlovénia szerte sem voltak. Így telepített első lépésben birsalmafát.

A későbbiekben még ültetett naspolyafákat, s előtérbe kerültek a térség hagyományos ősi fajtái is. A gyümölcsöt nem frissen, hanem feldolgozva, lekvárként, pálinkaként, s likőrként értékesíti.

Nagyüzem, ám bizonyos fokig speciális terméket állít elő - turisztikai látványosságnak sem utolsó körülmények között - a Radgonai Pezsgőpincészet. Az alapanyagot 380 hektár területen termelik meg, ebből 4,5 millió liter pezsgőt készítenek. Termékeik az egész országban nagyon keresettek.

Az esti vacsorán a tanulmányútnak is beillő találkozó résztvevői még további helyi termék-előállítókkal, illetve azok produktumaival ismerkedhettek meg. Ezek között volt például egy biogazdaság is, amely mozgáscsökkent embereknek adnak munkát.

A vasi szakemberek nagy érdeklődést mutattak az élelmiszereket előállító szlovéniai vállalkozások működése iránt. Az elmondásból azt is megállapíthatták, hogy a határon túli kis cégek előnyben vannak azért is, mert a korábbi jugoszláviai szabályozás nem akadályozta a családi vállalkozások működését.

Ez abból a szempontból is előnyös, hogy egy-egy cég lépésről-lépésre fejlődhetett, miközben a szülők átadhatták a gyermekekeiknek a szakmai tapasztalatokat. (forrás: Vas Népe)


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.