hirdetés
hirdetés

Népszerű az Online Utazásközvetítői Szövetség

Ugyan csak csütörtökön jelentették be az Online Utazásközvetítők Szövetségének tervezett megalakulását, máris meglepően sok az érdeklődő.

Munkatársunktól

hirdetés

Geri Károly a szövetség megalakításának kezdeményezője, a Start Utazási Iroda ügyvezetője a Turizmus Online-nak elmondta: a csütörtökön kiadott közleményük eredményeképp többen megkeresték az új szövetséghez történő csatlakozás lehetőségei felől érdeklődve.

„Mivel a külföldi, elsősorban nyaralási célú utazások javarészét a magyar utasok már az interneten bonyolítják, a szövetség az iparágban minden érdekelt céget és szervezetet felhív, hogy csatlakozzon a szövetséghez, függetlenül attól, hogy az értékesítéseik mekkora hányada zajlik az interneten” - állt a Geri Károly által csütörtökön kiadott sajtóközleményben.

A szövetség tervek szerint április közepe fele alakulhat meg, a szevezeti felépítés kialakítása, a konkrét tisztségviselők kiválasztása még folyamatban van.  

Érdeklődésünkre, hogy nem-e lett volna célszerűbb a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) berkein belül létrehozni egy online érdekképviseletet, Geri Károly úgy reagált, hogy céljaikat egy önálló szervezet keretein belül hatékonyabban tudják elérni.

MUISZ-on kívül

A MUISZ-on túl az utaztatási szakma szereplői létrehoztak az utóbbi egy-két év során két alkalommal is egyes területeket lefedő érdekképviseleti szerveket.

2009. október 15-én Gruber Csaba, a Gruber Travel ügyvezetője kezdeményezésére alakult meg a MUÉSZ, Magyar Utazásközvetítők Érdekvédelmi Szövetsége. Céljuk az utazásközvetítői szakma széleseb körű elismertetése és megbecsülése, illetve mindenek előtt az erőteljesebb érdekképviselet, melyet a MUÉSZ meglátása szerint a közvetítéssel foglalkozó, zömében magyar tulajdonú családi vállalkozások a MUISZ égisze alatt nem kapnak meg maradéktalanul. Mindez múlt idő, mivel a szervezet azóta megszűnt.

A kezdeményezés 2010 elejére, a második közgyűlés idejére érdektelenségbe fulladt. „Sajnos az érdektelenség már a legelején, az alakuló ülésen látszott, hiszen a 60 jelentkező közül végül csak 11 írta alá az alakuló nyilatkozatot. Az a tapasztalatom, hogy az utazásközvetítők figyelme csak a piac egészen szűk keresztmetszetére és rövidtávra terjed. A legtöbbjüket csak a válság túlélése illetve a helyi konkurenciaharcok foglalkoztatják” - nyilatkozta akkor a Turizmus Online-nak Szabó Zsolt a MUÉSZ elnöke, a Travia.hu Online Utazási Iroda tulajdonos-ügyvezetője.

Ennél sikeresebb történetnek bizonyul a MABEUSZ. A különleges név a Magyar Beutaztatók Szövetségét takarja, mely 2010 november 29-én tartotta alakuló ülését. A szövetség első számú célja, hogy a beutaztatást önálló szakmaként ismertesse és fogadtassa el, annak minden szakmai sajátossággával együtt, illetve, hogy a megfelelő jogszabályi hátteret mindehhez megteremtse. Rácsai Ágnes elnök, a Microcosmos Utazási Kft. ügyvezetője a Turizmus Online-nak elmondta: a jelenleg 17 fős tagság továbbra is lelkes, a tagság iránt pedig növekszik az érdeklődés. A szervezet szoros viszonyt alakított ki az Magyar Turizmus Zrt-vel. Szintén készülőben a MABEUSZ weblapja - tette hozzá Rácsai Ágnes.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai