hirdetés
hirdetés

Népszerű bükki ökoturizmus

Már biztos, hogy rekordévet zárhatnak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyei és az Igazgatóság 2017 második felében elindított új ökoturisztikai fejlesztési programja meghozta a várt eredményeket, hiszen már augusztus végére jelentősen meghaladták a látogatottsági adatok a tavalyi egész éves forgalmat – összegezte a nyári tapasztalatokat Nagy Júlia, az ökoturisztikai szakmai program kidolgozója és irányítója.

hirdetés

A program kiemelkedő eredményeként az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területen több mint 20 ezerrel több látogató fordult meg az év első nyolc hónapjában, mint 2017 hasonló időszakában. A lillafüredi Szent István-barlang sem panaszkodhat: augusztus végéig 11 ezer fővel több vendég kereste fel, mint tavaly ilyenkor, ami 33%-os vendégszám bővülést jelent. Az összes bemutatóhely adatai alapján mintegy 32%-os az eddigi forgalombővülés.

A fejlesztési program részeként az Igazgatóság a látnivalóit és szálláshelyeit egy erős központi koordináció mellett szorosan együttműködő hálózatba szervezte, amelynek támogatására és ellenőrzésére bevezettek egy szigorú monitoringra épülő vendégközpontú minőségbiztosítási rendszert is. A program megtámogatásához a BNPI több helyszínen jelentős infrastrukturális fejlesztéseket is társított, pl. az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál hologramos ősállat-bemutató és megújult lombkorona tanösvény várja a vendégeket, új fogadópont került kialakításra a páratlan látványt biztosító szilvásváradi Millenniumi kilátónál, a GUIDE@HAND BNPI mobil alkalmazással pedig több nyelven offline is használható audioguide segíti a túrázók eligazodását. Következő lépésként mindezekhez kapcsolódva megújult az Igazgatóság turisztikai arculata, a potenciális vendégeket pedig egy egyedi, ökotudatos eszközöket használó kampánnyal szólította meg az Igazgatóság, amely az online jegyfoglalási lehetőséget is tartalmazó interaktív bnpi.hu-ra épül.

Az ökoturisztikai fejlesztési programban kiemelt helyet kaptak az Igazgatóság szálláshelyei is. A BNPI célja olyan szálláshelyi szolgáltatások kialakítása, amely kiszakítja a mindennapokból a családokat a közvetlen természeti élmények biztosításával. A csendre, nyugalomra és jó levegőre vágyó vendégek számára a Bükkben a Borostyán Panzióban és a Rejteki Kutatóházban is szálláshelyi könyvtárat alakított ki az igazgatóság, s jelentős erőfeszítéseket tett a gyerekeknek szóló szolgáltatások folyamatos fejlesztésében is, miközben az aktív kikapcsolódásra vágyók számára továbbra is biztosítja a kerékpárkölcsönzést és a gyalogtúrák lehetőségét. A közelmúlt fejlesztései jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a szállások elérték az optimális kihasználtsági szintet, amelyet az eddigi foglalások alapján az őszi és téli időszakban is tartani tudnak.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai