hirdetés
hirdetés

NFÜ: gyorsuló kifizetések, de ki tudja, mit kap a turizmus

Az uniós kifizetések meggyorsítását tervezi a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) - ígérte Petykó Zoltán elnök kedden egy megvalósult uniós fejlesztés helyszínén, az A38 rendezvénytermében.

hirdetés

Célegyenesében van a 2007-13 fejlesztési időszak, de még bőven van kifizethető pénz. Az időszak 2015-ös kifutásának végéig évi 1400-1500 milliárd forintot fizetne ki az NFÜ. Célja, hogy 2015 végére – az uniós szabályozás szerint két évvel a ciklus vége utánig van lehetőség a támogatások abszorpciójára – a 8200 milliárd forintos támogatási összegből legalább 95%-át sikeres projektek megvalósítására felhasználjanak.

A gyorsított kifizetéseket indokolja, hogy a hátralévő mintegy másfél évben a 8299 milliárd eurós keretből még mindig több mint 5000 milliárd vár lehívásra. A 2007-2013-as időszak 8 299 milliárd forintjából 36 649 projekt 5 373 milliárd forintja került szerződéssel lekötésre. Eddig 2 546 milliárd kifizetése történt meg 29 240 projektre.Mindezt segítik az elmúlt időszak, pályázás adminisztrációs kötelezettségeit könnyítő intézkedései. Ezek révén kevesebb lehet az egy-egy nagyprojektre szükséges 600-650 napos kivitelezési idő. Petykó Zoltán hangsúlyozta: a pályazatok elnyúlása miatt nem az NFÜ-n, hanem más hatóságokon, szabályozásokon és engedélyezéseken kell elverni a port. A pályázatok késedelmes lezárását okozhatják maguk a pályázók is, ha forráshiányosak, mint például az önkormányzatok. Hasonló okok miatt mintegy 700 milliárd forint értékű, időarányosan aktuális számlát nem nyújtottak be az NFÜ-nek.

„A problémákat csak súlyosbítja, hogy sok önkormányzat nem is rendelkezik azzal a projektmenedzselési gyakorlattal, amely az EU-források felhasználásával megvalósuló pályázatok esetében elengedhetetlen” - hangzott el. Ezt orvosolná az úgynevezett projektdoktori rendszer, mely szakmai szolgáltatásokat biztosít a kedvezményezettek számára. De reszkessen az a pályázó, aki képtelen a támogatások sikeres lehívására, mert megvonják tőle a teljes forrást. „Támogatni csak aktív pályázókat lehet!” – hívta fel a figyelmet az NFÜ elnöke. A forráshiányon enyhítene egy önerőalap is, mely 100 milliárdos kerettel állna rendelkezésre.

Hogy a turizmus mit profitál mindebből, arról újságírói kérdésre annyit tudtunk meg, hogy újabb, a turizmusfejlesztési pályázatok kiírása akkor várható, ha az ágazatot szabályozó törvénykezési munka lezárul. Ez vonatkozik a tavaly felfüggesztett TDM-pályázatokra is. Mindez azonban nem NFÜ, hanem kormányzati hatáskör. Ahogy az is, hogy az uniós forrásokból átcsoportosítható-e forrás turizmusmarketingre. Erre vonatkozóan kiderült: minden további nélkül, ha egybeesik a kormányzati akarattal és a gazdaságfejlesztési stratégia prioritásai közt szerepel. Továbbá, ha nem kell hozzá az egyes operatív programokat módosítani.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai