hirdetés
hirdetés

Nosztalgiajárat a fogaskerekű vonalán

Nosztalgiajárattal ünnepli pénteken a BKV Zrt. a főváros egyik legrégebbi közösségi közlekedési eszközét, a 148 éves fogaskerekű vasutat. A különleges járművek a két végállomás között pénteken hat alkalommal közlekednek.

hirdetés

Európa harmadik hegyi vasútja, a budapesti fogaskerekű 1874. június 24-én indult első útjára. Ez alkalomból a BKK és a BKV nosztalgiajárattal készül, amely pénteken a Városmajor állomásról 14 óra 8 perckor, 15 óra 28 perckor, valamint 16 óra 48 perckor, a Széchenyi-hegyi végállomásról pedig 14 óra 47 perckor, 16 óra 7 perckor és 17 óra 27 perckor indul.

 

A járatra nosztalgia díjszabás érvényes, amely elővételben a BKK Ügyfélszolgálaton vagy a helyszínen vásárolható meg. A járműre csak a két végállomáson lehet felszállni - írja a közlemény.
Az 1871-ben megnyitott első európai fogaskerekű vasút, a Vitznau-Rigi-vasút tervezője és építője, Niklaus Riggenbach, az Internationale Gesellschaft für Bergbahnen nevű bázeli társaság nevében 1873-ban kérelmezte a Svábhegyre vezető fogaskerekű vasút építését. A vasútvonal építése az engedélyokirat 1873. július 3-án kelt kiadása után azonnal megkezdődött.
A kivitelezési munkák irányítója a svájci származású, Cathry Szaléz Ferenc volt, aki a ma is álló villáját a vasút közelében építette. Az egy évig tartó vasútépítési munkákat követően, mindössze öt évvel a világ első közforgalmú fogaskerekű vasútjának átadása után, az első szerelvény 1874. június 24-én, délután 4 órakor közlekedett.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk