Utazás - Noszvajon skanzen és termelői piac is lesz hamarosan

2020-ban is folytatódik az Eger környéki Noszvajon a helyi értékekre épülő kulturális turizmus törekedve az állandó attrakciók növelésére és a fenntarthatóságra.

Különleges helyszíne Noszvajnak az archaikus lakóterület, a Mátyás-tér, ahol a speciálisan noszvaji barlanglakástípus, a gádoros barlanglakás újra megtekinthető lesz egy a terület rehabilitációját célul tűző projekt eredményeként. Hosszú kutató munka és tervezés után elkezdődött a terület rehabilitációja, elkészült az első présház felújítása, a Vármúzeummal együtt működve helyi gyűjtést követően még az idén megnyílik egy helyi borászat történetét feldolgozó kiállítás. Az Önkormányzat elképzelései szerint az elkövetkező évek során a Mátyás-téri 17 ingatlanból álló ingatlanegyüttes skanzenszerűen fog működni, élő közösségi térként. Az egykori barlanglakások, barlangok, pinceházak interaktív bemutató tereknek, műhelyeknek adnak majd otthont.

2020 második félévében várható a helyi termelői piac átadása a falu közepén. Az egykori falusi lakóház és udvarának felújításával egy újabb különleges tér alakul ki a településen. Állandó piacnapok mellett az önkormányzat szeretne állandóan megrendezésre kerülő vásárokat, különböző típusú rendezvényeket szervezni itt, valamint lehetőséget teremteni a helyi ajándéktárgyak forgalmazásának is. Noszvaj jellegzetes és ismert helyi termékei: a szilvalekvár, lekvárok, birsalmasajt mellett beszerezhető lesz itt a noszvaji kertek zöldség-, virág- és gyümölcsválasztéka, a helyi sajtok, füstölt áruk is. A tervek szerint az idei Kemencés Nap egyik új színhelye lesz a piac, hiszen itt is épül egy jellegzetes noszvaji kemence. 

Idén Bálint-napon debütált Noszvajon a „felnőtt Meseút”, kifejezetten felnőtt témákkal a szerelemre, a párkapcsolatokra hangolva. Az országban ebben a formában egyedülálló gyermekeknek szóló, közkedvelt, évi 1200 látogatót vonzó Meseút mellett így újabb 10 meseházzal bővült a falu, amelyek a faluban élő emberek munkái. Ezek a meseházak is állandóan elérhetőek, önállóan bejárhatóak, szabadon tervezhető időkerettel, útvonallal. Induló állomások a Harmónia és a Rozika Cukrászda.

A noszvaji rendezvénynaptár 2020-ban is különösen gazdag eseményekben, 24 turisztikai vonzerővel is rendelkező rendezvény kerül megrendezésre. Különlegessége, hogy a programok megvalósításában az önkormányzaton kívül 3 civilszervezet, 4 helyi vállalkozó is szerepet vállal. A hagyományőrzést fókuszba állító rendezvények mellett (Húsvéti vendégvárás, Szilvanap, Birsünnep, Kemencés Nap, Márton-nap) növelik a falu népszerűségét a privát szervezésben megvalósuló rendezvények a Glamping Piknik, Ügyvédfesztivál, és az első alkalommal megrendezésre kerülő Várkút Nap, valamint a Csendülő, kulturális fogadó színes kulturális programpalettája.

Különösen „erős” lesz 2020-ban a Glamping Piknik, hiszen a 10 SVÉT-es étterem jelezte részvételi szándékát, és 1500 résztvevőre számítanak a síkfőkúti Nomád Hotelban. A családokra gondoltak idén is Noszvajon: Tájházak Napja, a MeseErdő gyereknapon, a húsvéti Tojáskeresés a terepfutóversennyel, a Búcsú remek családi programokat jelentenek. 

2020 szeptember 12-13-án kerül megrendezésre a XXII. Kemencés Nap, bortúrával és a Kemencében Készített Ételek Versenyével. Helyi érték Noszvajon a kemence, a kemencében sütés- főzés tudása. A dolog különlegessége abban rejlik, hogy az új közösségi tereket is gazdagítják kemenceépítéssel. A szervezők idén megújítják a Kemencés Napot, ezt a vendégek körében is népszerű rendezvényt, új helyszínek bevonásával, és új rendezvénystruktúrával. Így szeretnék fenntartani és növelni vonzerejét, népszerűségét. A rendezvény fókusza most is a kemencés főzőverseny és a hagyományápolás.

Különlegesek Noszvajon a szállások is. A méltán ismert lombkoronaházak, a Treehouses nem egyedülálló a különlegességben, hiszen Noszvajon barlangban, barlanglakásban, glampingban, buborékban, konténerházban és a trendi „tiny”-ban is lehet szállást foglalni. A szállások sokféleségének, a szolgáltatások színvonalának köszönhetően is 2019- ben jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma, remélhetően ez a tendencia tovább folytatódik 2020-ban is.

 

Forrás: Turizmus Online


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.