Novemberben folytatódott az orosz vendégforgalom mélyrepülése

Novemberben nőtt a hazai szálláshelyek vendégforgalma a belföldi kereslet erősödése miatt, ugyanakkor a külföldi forgalom októberben elkezdődött enyhe visszaesése folytatódott. Nem állt meg az orosz küldőpiac mélyrepülése, és jóval kevesebben jöttek Észak-Amerikából, Francia-, Olasz- és Finnországból is. 

A nemzetközi feszültségek ellenére is bővült a magyarországi turizmus novemberben - adta hírül a KSH adatai alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A külföldi és belföldi forgalmat együttesen nézve novemberben is minden fő vendégforgalmi mutató pozitívan alakult. A magyaroktól származó szállásdíj-bevételek 17,3 százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest, mivel a belföldi vendégforgalom továbbra is stabil növekedést mutatott novemberben. Így a külföldi vendégéjszakák kismértékű csökkenése mellett is összességében 2,4 százalékkal bővült a vendégéjszakák száma.

2015 novemberében a hazai kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma (675 ezer) 4,5 százalékkal, a vendégéjszakáké (1,52 millió) 2,4 százalékkal, a szállásdíj-bevétel (13,67 milliárd forint) 7,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi számokat. Mind a foglaltság, mind a szállodai átlagár, mind az egy kiadható szobára jutó szobaár-bevétel emelkedni tudott.

Novemberben 366 ezer belföldi vendég 761 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, előbbi 9,4 százalékos, utóbbi 6,6 százalékos növekedést jelent. A belföldi vendégektől származó szállásdíj-bevétel 17,3 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, amiben a SZÉP Kártya továbbra is fontos szerepet játszik.

Novemberben 309 ezer (-0,7 százalék) külföldi vendég 762 ezer éjszakát (-1,5%) töltött a szálláshelyeken. Az enyhe csökkenés részben a 2015 egészét jellemző orosz piaci visszaesésnek, részben valószínűleg a migránshelyzet kapcsán a nyugat-európai piacainkon Magyarországot negatív színben feltüntető sajtómegjelenések átmeneti hatásának, illetve a párizsi terrortámadások okozta sokknak, elbizonytalanodásnak tudható be – így érthető hogy a francia jelentősebb (-13 százalék), a brit és az amerikai beutazás kisebb mértékben visszaesett.

A decemberi foglalások alapján ugyanakkor jó okunk van bízni abban, hogy mindez nem egy trendforduló kezdete, csupán átmeneti jelenség. A novemberben regisztrált külföldi vendégéjszakák száma alapján a 10 legjelentősebb küldőpiacunk közül négy esetében mértünk növekedést.

Ennek mértéke Németország (+1 százalék), Csehország (+1,8 százalék) és Lengyelország (+3,7 százalék) esetében a korábbi hónapokhoz mérten szerény volt, míg Romániából káprázatos, 47,5 százalékos bővülést regisztráltunk.

Több olyan küldőpiacunk volt, ahonnan szembetűnő a forgalom csökkenése novemberben. Az olasz vendégéjszakák száma 16%-kal, az oroszoké 34%-kal, a spanyoloké 4%-kal esett vissza. Észak-Amerikából 6%-os volt a mínusz.

Nagyon jól teljesítettek az ázsiai küldőpiacok novemberben, Kínából 43, Japánból 16, Izraelből 27%-os volt a bővülés. Törökországból 20%-os volt a növekedés. 32%-os volt a mínusz Finnország és 20%-os Horvátország vonatkozásán - derítette ki szerkesztőségünk a KSH statadatbázisából.

Látható, hogy a nemzetközi turizmus nagyon érzékenyen reagál a nemzetközi politikai és gazdasági eseményekre, mindez felértékeli a belföldi turisztikai kereslet stabilitását.

Az, hogy ma már 1 millió 250 ezernél is többen rendelkeznek SZÉP Kártyával, és azokra a tavalyi évben 2014-hez képest közel 20 százalékkal magasabb összeget, több mint 90 milliárd forintot töltöttek fel, megnyugtató lehet a turisztikai vállalkozások számára is: a belföldi kereslet alapjai másfél évre előre megvan.

A 2015. novemberi adatok azt vetítik előre, hogy a szálláshelyek vendégeinek száma az év végéig meghaladja a 10 milliót; az általuk eltöltött vendégéjszakák száma a 25 milliót; a szálláshelyek összes bevétele pedig a 350 milliárd forintot - áll az NGM közleményében. 


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?