hirdetés
hirdetés

Ideális családosoknak, autósoknak

Nyaralás az Isztrián

Május végén a Terra Reisen húsz viszonteladó partnerét a magyarok legnépszerűbb tengerparti nyaralóhelyére, a horvátországi Isztriára vitte, ahol megnézhettük, milyen szálláshelyeket és programokat kínál az iroda a nyaralni vágyóknak.

hirdetés

Az Isztria az Adriai-tenger legna- gyobb félszigete, a közép-európai országokhoz legközelebb elhelyez- kedő horvátországi úti cél, amely 242 kilo- méter hosszú tengerpartjával és változatos tájaival nem csak a nyári hónapokban kínál ideális üdülési körülményeket.

Egy praktikus tanács rögtön az elején: aki itt akar nyaralni, annak érdemes úszó- papucsot vinnie magával, így elkerülheti a kövek és a tengeri sünök okozta esetleges kellemetlenségeket. Harminc kunáért már bármelyik helyi üzletben hozzá lehet jutni szí- nes, „sünálló” szandálokhoz. A sziklás partok előnye viszont, hogy semmi nem kavarja fel a vizet, ezért távolra ellátni, így gondtalanul lehet gyönyörködni a tenger élővilágában.

KÉT CSILLAG IS SZÉPEN CSILLOG

A Terra árualapjában minden kategóriában bőven akad kiváló ár-érték arányú szállás- hely, a mostani útra Csákány Csaba, a Terra Reisen magyarországi igazgatója azonban zömmel két- és háromcsillagos szállásokat válogatott össze. A szerényebb csillagszám errefelé nem feltétlenül jelent megalkuvást a minőségben, ugyanis a horvát szállodások sok helyütt felújításokkal, modernizálással emelték a színvonalat. Ezzel együtt sokfelé nőtt a csillagok száma is, de bőven maradtak kétcsillagos szállások a kispénzű turistáknak. A nagyrészt felújított kétcsillagosok meg- felelnek a katalógusban ígérteknek. Kiváló étkezés és zömmel balkonos vagy teraszos, tiszta, szép szobák várják a – sok esetben családdal érkező – vendégeket.

A tanulmányút öt napja alatt nemcsak azokat a hoteleket néztük meg, amelyek- ben megszálltunk – Porecben (Hotel Delfin), Pulában (Hotel Brioni) és Rabacban (Hotel Hedera) –, hanem Umagban, Vrsarban és Rovinjban összesen közel húsz szállodát, apartmantelepet, üdülőfalut és bungalót vet- tünk szemügyre. Umagban jártunk a Kanegra bungalókban, és felkerestük a Polynesia üdü- lőfalut is, ez utóbbiban számtalan sportlehe- tőség várja a családos nyaralókat.

SÉTA, PIAC, FÜRDŐZÉS

Umag közvetlenül a szlovén határ mellett fekszik, az egykori halászfalu ma már nép- szerű üdülőhely. Itt érdemes megtekinteni a történelmi óvárost és az Umag-öblöt, amely egy keskeny földnyelven található, és szinte teljesen körbeveszi a tenger.

Porec gyönyörű történelmi kisváros, amely egy római település romjaira épült. Az Isztriai-félsziget nyugati részén helyezkedik el, Rovinjtól és Pulától északra. A város leghí- resebb nevezetessége az V. században épült Eufrázius-székesegyház, amelyet egy már meglévő templomra építettek. Ritka bizánci freskói miatt 1996 óta a világörökség része. Maraforra, az ókori római főtérre két templom is jutott, az I. században épült Neptun romjai ma is megtekinthetőek.

A Porec központjától mindössze hat ki- lométerre lévő, kisvonattal elérhető Zelena Laguna üdülőtelepen található, minden igényt kielégítő kétcsillagos Hotel Delfinben két éj- szakát is eltöltöttünk. Ide kistestű háziállat is hozható. A Porec közelében lévő Funtana és Vrsar üdülőfalu is kedvelt az utasok köré- ben. A tengerpart apró kavicsos, a távolabbi részeken sziklás. Porecben megnéztük még fél tucat, többségében családbarát szállás- helyet. Rovinj nevezetességei közé tartozik

a piac is, ahol az olívaolajtól a friss zöldsége- ken át a virágokig minden kapható. A progra- mot a kikötői séta és barátságos tengerparti Maestral étteremben elfogyasztott ebéd tette felejthetetlenné, itt igazi tengeri finomságokat, kagylós tésztát és sült halat kóstolhattunk.

Pulába érve a kétcsillagos Hotel Brioniban töltöttük az éjszakát, ahol úszhattunk a ten- gerben – amely nem volt olyan hideg, mint gondoltuk –, és az ellátás túltett a négycsil- lagos szállókén is. Pula egyik nevezetessége a Herkules-kapu, amely a város római meg- szállásával egy időben épült, Kr. e. 47 és 44 között. Nevét a város akkori patrónusáról, Herkulesről kapta. Pula amfiteátruma erede- tileg még a római Colosseumnál is nagyobb volt, ez az Isztria egyik legnevezetesebb tör- ténelmi és kulturális emléke.

JOSIP BROZ KEDVENC HELYE

Másnap „szabadnapot” kaptunk a szállodané- zésben, és áthajóztunk a Brioni szigetcsoport főszigetére. A Pulától mindössze hét kilomé- terre található Brioni-szigetcsoport három nagyobb és tizenkét kisebb szigetből áll, ám ezek közül csak a két legnagyobb látogatható. Rengeteg régészeti lelet, római és bizánci kori lelőhely található a területen. A legnagyobb szigeten, Veliki Brijunin alakította ki magánre- zidenciáját Josip Broz Tito, a soknemzetiségű Jugoszláviát több évtizeden át vezető, legen- dás hírű államfő. Titót nyaralójában több mint száz államfő és több filmcsillag is meglátogat- ta. Halálát követően, 1983-ban nemzeti parkká nyilvánították a szigetcsoportot. Az épület ma múzeum, ahol fotókon örökítették meg a régmúlt idők látogatóit. Őshonos madarak a sirály, tengeri fecske, kormorán, poszáta,fülemüle, gém, kócsag. Számos északi ma- dárfaj telel itt. Kisvonattal utazhatjuk körbe a parkot, közben őzeket, fácánokat, pávákat és kecskét is láthatunk.

LEGJOBB A SZEMÉLYES TAPASZTALAT

Csákány Csabától megtudtuk, hogy a Terra Reisen a foglalások alapján jelenleg tízszá- zalékos pluszban van a tavalyi év hasonló időszakához képest, éves szinten pedig hat- hét százalékos forgalomemelkedésre szá- mít. A növekedés ellenére sem érik még el a recesszió kezdete előtti forgalmat. A fogla- lások növelése érdekében is szervezik a ta- nulmányutakat. „Fontos, hogy az értékesítők személyesen ismerjék meg a szállodákat, így ha betér valaki az irodájukba tanácsért, a saját

tapasztalatuk alapján tudnak szállást kínálni. Úgy készültünk, hogy mindenkinél ott volt a katalógus leírása, össze tudják hasonlítani a szállodákban, hogy tényleg azt kínáljuk, amit látnak. A tavalyi Kvarner-öbölbeli tanulmányút után érezhetően több foglalás volt azokban az irodákban, amelyek képviselői részt vettek az úton. Erről szól a dolog, ez az út nem szóra- kozás, hanem munka. Öt nap alatt tizenhat- tizenhét szállodát megnézni azért hasznos, mert azt tudják mondani az utazóknak: ettem, aludtam ott, tudom ajánlani. Azért szerveztük az utat két-három csillagos szállodákba, mert a legtöbb foglalás ezekben volt, és a turizmus fejlődése azt mutatja, ezek is nagyon jó szál- lodák” – mondta Csákány Csaba.

PULA A FAVORIT

Idén is, tavaly is a Terránál a legnépszerűbb horvátországi úti cél Pula volt, a legkedveltebb szálláshely a Laguna Materada és a Hotel Delfin.

Sokan azt mondják, hogy Horvátország drága. Csákány Csabának más a véleménye. „Aki ezt mondja, az vagy nem volt még Hor- vátországban, vagy már régen járt errefelé. A tengerparton pesti árakkal találkozunk. Ugyanakkor egyre többen fizetnek be félpan- zióra, mert a turista is számol: ezerötszáz- kétezer forintba kerül a panzióban egy va- csora vagy ebéd, és a négycsillagos hotelben sem több háromezer forintnál.”

MÁRKAHÁLÓZATOT ÉPÍTENEK

A Terra Reisen az elmúlt évek során kemény munkát végzett a piacon. Nemcsak a fő- városban rendeznek katalógusbemutatót, hanem négy vidéki városban is tájékoztatják a viszonteladókat. Jelenleg 350 irodával dol- goznak. A közeljövőben márkapartneri háló- zatot építenek. A kiemelt partnerek pluszju- talékot kapnak majd, és a tanulmányutakon is jobban számítanak rájuk. Az éves forgalom alapján válogatják ki a márkapartneri háló- zatba bekerülő irodákat, eddig tíz szerződést kötöttek, jövőre várhatóan további tíz-tizenöt irodával szerződnek.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés