hirdetés
hirdetés

Nyáridőben Berekfürdőn

Július 15-én a felújított Berekfürdői Termál- és Strandfürdőt látogattuk meg, hogy saját szemünkkel is megtapasztaljuk, milyen újdonságok várják a fürdőzőket Torkos György fürdőigazgató birodalmában.

hirdetés

A Berekfürdői Önkormányzat száz százalékos tulajdonában lévő, a Berek-Víz Kft. által üzemeltetett gyógyfürdő az ÉAOP-2.1.1/A.I-12 pályázat keretében 582.868.298 forint költségvetésű pályázati összeg 60 százalékos támogatásával újult meg, melynek összege 349.720.978 forint volt.

Hosszu András, Berekfürdő alpolgármestere fogadta az újságírókat, majd Nagy Istvánné, a Berekfürdői Turisztikai Nonprofit Szolgáltató Kft. ügyvezetője a községben rendezett programokról, a művésztáborokról, a koncertekről, a sportlehetőségekről és a kerékpárútról szólt. A községben 214 szálláshely található, melyből 129 magánszálláshely, emellett két négycsillagos szálloda és a fürdővel közvetlenül összeköttetésben álló háromcsillagos Touring Hotel várja a vendégeket. A fürdő területén több szobor is található, Berekfürdő Önkormányzata a Nemzeti Kulturális Alaptól a Strandfürdő bejárata előtt lévő Mátyás király díszkút figurás részének kivitelezésére 5.000.000 Ft támogatást nyert.

A Berekfürdői Termál- és Strandfürdő
A Berekfürdői Termál- és Strandfürdő


A Berekfürdői Termál- és Strandfürdő
A Berekfürdői Termál- és Strandfürdő

Gyógyvíz, de még nem gyógyfürdő

Torkos György, a fürdőépítésben nagy tapasztalattal rendelkező fürdőigazgató szerint, bár a bereki vizet gyógyvízzé nyilvánították, a gyógyfürdő névhasználati jogára még várnak. A balneológiai kezeléseket az OEP támogatja, és további kezeléseket is terveznek. Az 54 Celsius-fokos alkáli hidrogén-karbonátos, jódos, brómos gyógyforrásból tör elő a víz, tartalmaz még kloridot, bromidot, fluoridot, nátriumot és kalciumot, kémhatása lúgos. Az egyedülálló gyógyvíz elsősorban a mozgásszervi megbetegedésben szenvedők számára és balesetek utáni rehabilitációra ajánlott. Az ivókúra csökkenti a gyomorégést, enyhíti a gyomorpanaszokat.

Berekfürdő hazánk egyik legrégebben működő gyógyvizű fürdője. A gyógyvíz 1928-ban tört fel, az első időkben még a sáros pocsolyában fürdödtek, majd hamarosan elkészült a fonottkosár-oldalú és -aljú „medence”, majd 1930-ban építették meg a máig meglévő, betonból készült ülőpados, tojás alakú gyógymedencét.

Torkos György
Torkos György
Panzió, faház és kemping is van

A fürdő közvetlen szomszédságában található a kemping a sátras vagy lakókocsis vendégek részére, tíz elegáns, összkomfortos szobával felszerelt panzió, nyáron népszerű faházak. Mint mondták, vannak olyan visszatérő külföldi vendégeik, akik tavasszal letelepednek lakókocsijukkal, és őszig élvezik a fürdő kínálta örömöket.

Ha kíváncsiak a látnivalókra, a Tourinform irodát keresik fel, amely egyfajta bemutatóterem, a település fogadószobája. Itt tájékoztatást adnak a turisztikai látnivalókról, szolgáltatásokról, programokról és lehetőségekről. Nem messze van Berekfürdőtől Karcag, ahol többek között megnézetik a fazekasmúzeumot, időzíthetik nyaralásukat a karcagi birkapörkölt-főzőversenyre, de Tiszafüred, Tiszaörs sincs messze, Poroszlón pedig a Tisza-tavi Ökocentrum várja a vendégeket.

A felújítás eredményeként új munkahelyeket is teremtettek, gazdagodtak 500 négyzetméter vízfelületű ifjúsági kültéri medencével, valamint a fürdő arculatát meghatározó főbejárattal. A szintén felújított fedettmedence-térben helyet kapott az új gyerekmedence és élménymedence is.

A község alpolgármestere szerint a fürdő felújításával és bővítésével meghosszabbíthatják a szezont, ami ennek a nyaralófalunak fontos előrelépés.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai