hirdetés
hirdetés

Nyitás előtt a FUTURA Mosonmagyaróváron

Augusztus közepén nyit a FUTURA Mosonmagyaróváron. Az interaktív természettudományi élményközpontot, a város új turisztikai látványosságát nemzetközi sajtótájékoztatón csütörtökön mutatták be.

hirdetés

A FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont, a Nyugat-Dunántúli régió, Mosonmagyaróvár és a Szigetköz új létesítménye európai uniós támogatással valósult meg egy 300 éves gabonaraktár felújított és kibővített 3600 négyzetméteres épületében. A négyszintes épületben mintegy 50 féle játék:  távvezérelt hajózsilip, eleven víztér, hullám és cunami generátor, földrengés szimulátor, hangyavár, suttogó tükör, óriási orgona és mobil planetárium is várja a látogatókat.

Érdekessége lesz a központnak a MiniSpaceWorld (MSW),ami egy Tesz-vesz szótárra emlékeztető vasúti terepasztal-rendszerhez hasonlítható modellvilág, amelyet Pacher Tibor fizikus, csillagászattal és űrhajózással foglalkozó szakember tervezett.

Simonyi Károlyról, a fizika és a villamosságtan világhírű tudósáról elnevezett 100 fős auditóriumukban szakemberek segítségével különböző témákban összeállított science show-kat rendeznek majd, és a helyszínt konferenciákra is használhatják.

Nézze meg galériánk képeit!
 

Az élményközpont második emeletén Boeing 737 NG repülőgép szimulátort találunk. A szimulátor teljesen élethű küllemre, technikai felszereltsége pedig megfelel az eredeti gépnek. A szimulátorban két pilótaülés és négy utas számára lesz hely, nyitva tartása azonos lesz az élményközpontéval, az év szinte minden napján elérhető lesz. 

A sajtótájékoztatón a város polgármestere nyitóbeszédében elmondta, hogy amikor nehézségek vannak, akkor a tudást kell erősíteni, ösztönözni, és ezt az épületet erre tervezték. Kiemelte, hogy a 300 éve megépült magtár annak idején a tartalékot jelentette, most pedig a tudást fogja. Az eseményen több fizikus és akadémikus is részt vett, akik a természettudományi ismeretek fontosságára hívták fel a figyelmet. 

A tájékoztató után a meghívott gyerekek és a felnőttek végigjárták az élményközpontot és mindent kipróbáltak, amit csak lehetett. Hivatalos nyitás augusztus 17-én lesz.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai