Ő a magyar Bocuse-csapat első tagja

A magyar döntőt február elején rendezik, ahol kiderül, ki lesz az a séf, aki a tallini európai selejtezőn versenyezhet, a csapat coach-a viszont már most hivatalos.

Volenter István lesz a magyar Bocuse-csapat coach-a, vagyis edzője, akinek a versenyző és a commis minden lépését koordinálnia kell. Nagy meglepetés, hogy nem egy veterán séf áll a box előtt, de Volenternek nagy tapasztalata van a versenyzői oldalon: 2010 óta négyszer jutott a magyar Bocuse d’Or selejtezők dobogóira, korábban is számos versenyen fejlesztette magát, valamint a 2019-es lyoni Catering Cup világbajnokságon pedig az Albatros csapat coach-a volt.

Február 5-én kiderül, hogy Veres István (Babel Budapest), Palágyi Eszter (Luxury Collection Hotel - Matild-palota), Haraszti Zsolt (Societé), Csik Gábor (Caviar & Bull), Huszár Tibor (Fenyves Szálloda) és Kelemen Roland (Hunguest Hotel Acqua-Sol) közül ki versenyezhet az európai selejtezőn, amelyre a versenykiírás a tallini alapanyagokkal kiegészülve a következő:

A haltéma jellege meleg előétel. Kötelező alapanyagai: Törley Chardonnay Brut, 6 db egész pisztráng és egy meglepetés zöldség, amely a Metro piacon fog kiderülni a döntő előtti nap délutánján. A meglepetés zöldség a következők közül kerül ki: káposzta, cékla, karfiol, csicsóka, barna csiperkegomba. Fontos információ, hogy éttermi stílusú tányért, de Bocuse d'Or stílusban vár el a zsűri – minimum három köretelemmel. Az étel minimum 50%-a hal elem kell legyen, a másik 50% pedig zöldség/gyümölcs – ami csak a verseny Metro piacáról szerezhető be! Az ételhez 1 mártás kötelezően készítendő.

A hústéma jellege meleg főfogás. Kötelező alapanyagai: 7 fürj, májjal és szívvel együtt, 2 kacsamáj. A fürjeket egészben kell felhasználni, és ki kell csontozni (főzés előtt vagy után), az elkészítés módját és a téma feldolgozását a versenyzők szabadon dönthetik el. A pecsenyéstálon az elkészült fürjeknek felismerhetőnek kell lenniük (fél vagy egész fürj formájában), a tálalás során a tálról a tányérok mindegyikére egy fél fürjnek és 3 köretnek kell kerülnie. Köretek: Egy köretnek fürjtojással kell készülnie, két köret pedig csak zöldségeket és magokat, gabonákat tartalmazhat; a témához két szósz, mártás kötelezően készítendő. Plusz felhasználandó alapanyag a vörösbor (1 üveg): Iván-völgyi Bikavér 2017 a Sebestyén pincészetből (Szekszárd) vagy St. Andrea - Hangács Bikavér 2017 (Eger).

Szarvasgomba és kaviár használata mindkét étel elkészítésénél TILOS!

Forrás: Magyar Konyha


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?