Öhömkóstolás és oboakoncert a Hangistállóban

Kóstoló címmel hagyományos falusi ételeket és alapanyagaikat mutatták be május 31-én a nagyegyházai Hangistállóban.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Völgy Vidék kézműveseinek kiállítását is megcsodálhatták a meghívottak, közösen sütöttek, főztek a résztvevők. A változatos, természetes alapanyagok felhasználását, kóstoltatását élvezhették a helyiek és a vendégek. Olyan elfeledett vagy ritkán használt alapanyagok felhasználásával készültek az ételek, mint a bulgur, a köles, a hajdina vagy a kukoricadara. A kiállítók egybehangzóan úgy vélekedtek: feladatuknak érzik, hogy minél több magyar család az itthon termelt és előállított egészséges élelmiszerhez jusson megfizethető áron.

Többek között volt hajábafőtt krumpli túróval és öntettel, bográcsban készült tarhonyás nyúlpörkölt, a hatalmas kültéri kemencét is begyújtották, melyből remek langalló készült házi tejföllel és sajttal, de a túrós batyu is elő került. Nem hiányzott az öhöm, vagy más néven slambuc sem. Mire az ebédre került a sor, addigra már mindenki végigkóstolta a sajtosok kínálatát, a kolbászokat és a töpörtyűt, házi kenyereket harapva hozzá.

Sok sajtot kínáló stand is volt, ami azért sem meglepő, mivel itt hamarosan „sajtmegálló” hely lesz a kialakítás alatt levő „sajtúton”, amelynek átadására augusztusban egy sajtfesztivál keretében kerül sor.

Közösségépítés és hagyományőrzés

A megnyitón a házigazda, Ribli Ilona csellóművész üdvözölte a megjelenteket, majd dr. Eperjessy Tamás (NAKVI) értékelte az összejövetel célját, vagyis a hagyományos ételek, a turizmus és a kultúra találkozását. Mint mondta, a szervező Hangistálló Kft. elsődleges célját teljesíti, amikor a faluközösséget építi, a helyi specialitásokat ismerteti meg, és a magyar kultúra hagyományainak megőrzésére buzdít. Ugyanakkor a magyar kamarazenei hagyományokat ápolva népszerűsíti az autentikus népzenét.


A három fiatal hölgy alkotta d'Ance oboatrió koncertjét hallgathatták meg a jelenlévők, majd a Felszállott a Páva című, népszerű tehetségkutató műsorból ismert Patonai Bálint tekerőlantos játékát élvezhették. Délután a Vértes-Lovas Egyesület Baranta hagyományőrző lovas íjász bemutatóját láthatták, végül a lovasberényi Csűrdöngölő néptánccsoport vezette táncházzal zárult a rendezvény.



A Hangistállóról
A Hangistálló a Vértes és a Gerecse hegység közötti völgyben, Nagyegyházán található, a fővárostól mindössze 42 km-re. Az ötszáz négyzetméteres alapterületű, több mint 100 éves istállóépület a Batthyány grófok birtokának részét képezte, majd a Bicskei termelőszövetkezeté lett, jelenleg a Hangistálló Kulturális Nonprofit Közhasznú Kft. tulajdona. Az épületet Ribli Ilona csellóművész és férje álmodta meg, az ő kezdeményezésüket karolta fel Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója és az ő támogatásával, valamint az elnyert pályázatok segítségével született meg a romos, elhanyagolt istállóból a kiváló hangzású épület, a Hangistálló, amelyben koncerteket tartanak. Ma már nemcsak Nagyegyházának, hanem a környező településeknek is kulturális programlehetőséget, közösségi teret biztosít. További információ. www.hangistallo.hu

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.