hirdetés
hirdetés

Öhömkóstolás és oboakoncert a Hangistállóban

Kóstoló címmel hagyományos falusi ételeket és alapanyagaikat mutatták be május 31-én a nagyegyházai Hangistállóban.

hirdetés

A Völgy Vidék kézműveseinek kiállítását is megcsodálhatták a meghívottak, közösen sütöttek, főztek a résztvevők. A változatos, természetes alapanyagok felhasználását, kóstoltatását élvezhették a helyiek és a vendégek. Olyan elfeledett vagy ritkán használt alapanyagok felhasználásával készültek az ételek, mint a bulgur, a köles, a hajdina vagy a kukoricadara. A kiállítók egybehangzóan úgy vélekedtek: feladatuknak érzik, hogy minél több magyar család az itthon termelt és előállított egészséges élelmiszerhez jusson megfizethető áron.

Hangistálló
Hangistálló

Többek között volt hajábafőtt krumpli túróval és öntettel, bográcsban készült tarhonyás nyúlpörkölt, a hatalmas kültéri kemencét is begyújtották, melyből remek langalló készült házi tejföllel és sajttal, de a túrós batyu is elő került. Nem hiányzott az öhöm, vagy más néven slambuc sem. Mire az ebédre került a sor, addigra már mindenki végigkóstolta a sajtosok kínálatát, a kolbászokat és a töpörtyűt, házi kenyereket harapva hozzá.

Készül a slambuc
Készül a slambuc


Slambuc, öhöm
Slambuc, öhöm


Készül a túrós batyu
Készül a túrós batyu

Sok sajtot kínáló stand is volt, ami azért sem meglepő, mivel itt hamarosan „sajtmegálló” hely lesz a kialakítás alatt levő „sajtúton”, amelynek átadására augusztusban egy sajtfesztivál keretében kerül sor.

Közösségépítés és hagyományőrzés

A megnyitón a házigazda, Ribli Ilona csellóművész üdvözölte a megjelenteket, majd dr. Eperjessy Tamás (NAKVI) értékelte az összejövetel célját, vagyis a hagyományos ételek, a turizmus és a kultúra találkozását. Mint mondta, a szervező Hangistálló Kft. elsődleges célját teljesíti, amikor a faluközösséget építi, a helyi specialitásokat ismerteti meg, és a magyar kultúra hagyományainak megőrzésére buzdít. Ugyanakkor a magyar kamarazenei hagyományokat ápolva népszerűsíti az autentikus népzenét.

Dr. Eperjessy Tamás
Dr. Eperjessy Tamás
 
Ribli Ilona
Ribli Ilona


A három fiatal hölgy alkotta d'Ance oboatrió koncertjét hallgathatták meg a jelenlévők, majd a Felszállott a Páva című, népszerű tehetségkutató műsorból ismert Patonai Bálint tekerőlantos játékát élvezhették. Délután a Vértes-Lovas Egyesület Baranta hagyományőrző lovas íjász bemutatóját láthatták, végül a lovasberényi Csűrdöngölő néptánccsoport vezette táncházzal zárult a rendezvény.

Oboakoncert
Oboakoncert


Tekerőlant
Tekerőlant
A Hangistállóról
A Hangistálló a Vértes és a Gerecse hegység közötti völgyben, Nagyegyházán található, a fővárostól mindössze 42 km-re. Az ötszáz négyzetméteres alapterületű, több mint 100 éves istállóépület a Batthyány grófok birtokának részét képezte, majd a Bicskei termelőszövetkezeté lett, jelenleg a Hangistálló Kulturális Nonprofit Közhasznú Kft. tulajdona. Az épületet Ribli Ilona csellóművész és férje álmodta meg, az ő kezdeményezésüket karolta fel Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója és az ő támogatásával, valamint az elnyert pályázatok segítségével született meg a romos, elhanyagolt istállóból a kiváló hangzású épület, a Hangistálló, amelyben koncerteket tartanak. Ma már nemcsak Nagyegyházának, hanem a környező településeknek is kulturális programlehetőséget, közösségi teret biztosít. További információ. www.hangistallo.hu
Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai