Ökokalandok Bükfürdőn

Öko-Kalandor lettem a május 16-17-én, az újságírók számára megrendezett tanulmányút végén, amelyre a Büki, Bükfürdői TDM munkatársai invitáltak meg. Céljuk az volt, hogy bemutathassák számunkra a tradicionális fürdőváros természeti kincseit és környezettudatos törekvéseit.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tanulmányút során megismertük a Répce-vidék különleges élővilágát, szabadtéri fitneszparkban edzettük magunkat, ismerkedtünk a golffal, és természetesen fürödtük is a gyógyvizéről híres fürdőben. Nem hagytuk ki szállásunk, a Greenfield Hotel Golf & Spa wellness-komplexumának kipróbálását sem, ott úsztunk, szaunáztunk és a különböző masszásokkal is ismerkedtünk.

Mint mindenki, aki részt vesz a játékos természetjárásban, így lettünk mi is Öko-Kalandorok. Mit kell tenni érte? Egy speciális „ÖKOitiner” – kalandtérkép – segített a felfedezésben, mely az érdeklődőknek letölthető az internetről vagy átvehető a büki Tourinformban és a bükfürdői Tourinfo irodában. Sikeresen végig kell járni az Öko-Kaland állomásait, és a végén kereshetjük is otthonunk falán a helyet, ahová az erről szóló oklevelet kitehetjük.

A kalandos természetjárás során meg kell látogatni a 100 hektáros golfpályát őrző fabaglyot, a Bubo Lignis Greenfieldet, a mókusok otthonában mezítláb járhatjuk végig a közel 500 méter hosszúságú Kneipp száraztaposó pályát, ahol tízméterenként váltakozva kisebb-nagyobb kövek, homok, fű, toboz, fakéreg és más természetes anyagok borítják a talajt, amelyek a talp reflexpontjait masszírozzák, így jótékony hatással vannak az egész szervezetre. A Répce-vidék élővilágát bemutató tanösvényen szórakoztató módon ismerkedhetünk a vidék különleges növény- és állatvilágával, a gyurgyalaggal és tőzikével. A Napsugár játszóház meglátogatása már önmagában élmény, és a Kristálytorony kalandpark is várja a túrázókat. A védett kerékpárútvonalakon lévő pihenőhelyek csodás látványt kínálnak, természetesen az útvonalhoz tartozik a fürdő meglátogatása is, és nem hagyhatjuk ki a minősített nordic walking útvonalakon való sétát sem.

A kalandtúra utolsó állomása a sportpark, ahol kültéri sporteszközök várják a vállalkozó kedvű vendégeket. Ha minden helyszínről az ottlétet igazoló pecsétet megkaptuk, a Tourinform irodában ünnepélyesen átadják az erről szóló oklevelet.

Az ökoturizmus több mint természetjárás

Csoportunkat a szállodában nemcsak a vendéglátók várták, hanem dr. Gyurácz József, a Nyugat-magyarországi Egyetem dékánja is, ő tartott előadást a természetvédelemről és az ökoturizmusról, a Bük-környéki természetismereti turizmus lehetőségéről. Mint mondta, az ökoturizmus több a természetjárásnál és a gyalogos turizmusnál, résztvevői számára élményt és ismeretterjesztést nyújt, illetve oktató- és informáló szerepe is van. A résztvevők közvetve hozzájárulnak a természeti értékek védelméhez és megőrzéséhez, csökkentik a turizmus időjárásfüggő hátrányait. A szervezés szakembert igényel, a szakvezetést pedig sokoldalúan képzett, idegenforgalmi, természettudományi ismeretekkel, idegennyelvi tudással, helyismerettel rendelkező munkatársak kell, hogy végezzék.

A büki polgármester köszöntése után Pálffy Tamás, a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület TDM és projektmenedzsere a fürdőváros ökotörekvéseiről beszélt, valamint a TDM több éves munkáját és az idei terveket ismertette. Elmondta többek között azt, hogy aki idáig csak a fürdőjéről ismerte a helyet, nem is gondolná, mennyi szépség, érdekesség rejlik ezen a vidéken. Bük és környéke megér egy felfedezést. Bükfürdő Vas megye északnyugati részén, az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál fekszik. Szombathelytől 30, Soprontól 46, Kőszegtől 20 km távolságra található, félúton Bécs és Balaton között.

A gyógyhellyé minősített város azzal hálálja meg természeti gazdagságát, hogy védi és óvja azt. Az elmúlt évek beruházásai között szerepelt a földkábelek elhelyezése, fásítási program és napkollektorok felszerelése a közintézményekre, ezek pedig igazodtak a helyi ökológiai stratégiához.

A program részeként LOKI vonattal utaztunk el a méltán híres Rigótanya étteremhez, ahol megtapasztalhattuk, hogy a soknemzetiségű büki vendégkör hol érezheti magát remekül, cigányzene mellett, finom falatokat kóstolva.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.