hirdetés
hirdetés

Ökokalandok Bükfürdőn

Öko-Kalandor lettem a május 16-17-én, az újságírók számára megrendezett tanulmányút végén, amelyre a Büki, Bükfürdői TDM munkatársai invitáltak meg. Céljuk az volt, hogy bemutathassák számunkra a tradicionális fürdőváros természeti kincseit és környezettudatos törekvéseit.

hirdetés

A tanulmányút során megismertük a Répce-vidék különleges élővilágát, szabadtéri fitneszparkban edzettük magunkat, ismerkedtünk a golffal, és természetesen fürödtük is a gyógyvizéről híres fürdőben. Nem hagytuk ki szállásunk, a Greenfield Hotel Golf & Spa wellness-komplexumának kipróbálását sem, ott úsztunk, szaunáztunk és a különböző masszásokkal is ismerkedtünk.

Mint mindenki, aki részt vesz a játékos természetjárásban, így lettünk mi is Öko-Kalandorok. Mit kell tenni érte? Egy speciális „ÖKOitiner” – kalandtérkép – segített a felfedezésben, mely az érdeklődőknek letölthető az internetről vagy átvehető a büki Tourinformban és a bükfürdői Tourinfo irodában. Sikeresen végig kell járni az Öko-Kaland állomásait, és a végén kereshetjük is otthonunk falán a helyet, ahová az erről szóló oklevelet kitehetjük.

A kalandos természetjárás során meg kell látogatni a 100 hektáros golfpályát őrző fabaglyot, a Bubo Lignis Greenfieldet, a mókusok otthonában mezítláb járhatjuk végig a közel 500 méter hosszúságú Kneipp száraztaposó pályát, ahol tízméterenként váltakozva kisebb-nagyobb kövek, homok, fű, toboz, fakéreg és más természetes anyagok borítják a talajt, amelyek a talp reflexpontjait masszírozzák, így jótékony hatással vannak az egész szervezetre. A Répce-vidék élővilágát bemutató tanösvényen szórakoztató módon ismerkedhetünk a vidék különleges növény- és állatvilágával, a gyurgyalaggal és tőzikével. A Napsugár játszóház meglátogatása már önmagában élmény, és a Kristálytorony kalandpark is várja a túrázókat. A védett kerékpárútvonalakon lévő pihenőhelyek csodás látványt kínálnak, természetesen az útvonalhoz tartozik a fürdő meglátogatása is, és nem hagyhatjuk ki a minősített nordic walking útvonalakon való sétát sem.

Bubo Lignis Greenfield
Bubo Lignis Greenfield

A kalandtúra utolsó állomása a sportpark, ahol kültéri sporteszközök várják a vállalkozó kedvű vendégeket. Ha minden helyszínről az ottlétet igazoló pecsétet megkaptuk, a Tourinform irodában ünnepélyesen átadják az erről szóló oklevelet.

Az ökoturizmus több mint természetjárás

Csoportunkat a szállodában nemcsak a vendéglátók várták, hanem dr. Gyurácz József, a Nyugat-magyarországi Egyetem dékánja is, ő tartott előadást a természetvédelemről és az ökoturizmusról, a Bük-környéki természetismereti turizmus lehetőségéről. Mint mondta, az ökoturizmus több a természetjárásnál és a gyalogos turizmusnál, résztvevői számára élményt és ismeretterjesztést nyújt, illetve oktató- és informáló szerepe is van. A résztvevők közvetve hozzájárulnak a természeti értékek védelméhez és megőrzéséhez, csökkentik a turizmus időjárásfüggő hátrányait. A szervezés szakembert igényel, a szakvezetést pedig sokoldalúan képzett, idegenforgalmi, természettudományi ismeretekkel, idegennyelvi tudással, helyismerettel rendelkező munkatársak kell, hogy végezzék.

A büki polgármester köszöntése után Pálffy Tamás, a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület TDM és projektmenedzsere a fürdőváros ökotörekvéseiről beszélt, valamint a TDM több éves munkáját és az idei terveket ismertette. Elmondta többek között azt, hogy aki idáig csak a fürdőjéről ismerte a helyet, nem is gondolná, mennyi szépség, érdekesség rejlik ezen a vidéken. Bük és környéke megér egy felfedezést. Bükfürdő Vas megye északnyugati részén, az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál fekszik. Szombathelytől 30, Soprontól 46, Kőszegtől 20 km távolságra található, félúton Bécs és Balaton között.

A TDM eredményei
A TDM eredményei

A gyógyhellyé minősített város azzal hálálja meg természeti gazdagságát, hogy védi és óvja azt. Az elmúlt évek beruházásai között szerepelt a földkábelek elhelyezése, fásítási program és napkollektorok felszerelése a közintézményekre, ezek pedig igazodtak a helyi ökológiai stratégiához.

A program részeként LOKI vonattal utaztunk el a méltán híres Rigótanya étteremhez, ahol megtapasztalhattuk, hogy a soknemzetiségű büki vendégkör hol érezheti magát remekül, cigányzene mellett, finom falatokat kóstolva.

LOKI
LOKI

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai