Okos élmények a Nyugat-Dunántúlon

Az elmúlt években több olyan új természettudományos látogatóközpont nyílt meg a Nyugat-Dunántúlon, amely élményszerű közelségbe hozza egy-egy tudományág különböző jelenségeit. Korhatár nincs, a modern, interaktív eszközök a család minden tagjából garantáltan előhívják a gyereket. Ha pedig elég volt a játékból, jöhet a többi, másféle kikapcsolódást nyújtó program.

Kemenesalja látképét egy vulkanikus kúp, a 279 méter magas Ság-hegy uralja, amely ötmillió évvel ezelőtt még működő tűzhányó volt. A Somló kistestvéreként is emlegetett tanúhegyet 1975-ben nyilvánították védetté. A hegy bazaltját már a rómaiak is használták Savaria útjainak építéséhez, de a jelentősebb bányászat csak a XX. század elején kezdődött, és 1957-ig tartott. Ez idő alatt mintegy 17 millió tonna követ termeltek ki. A Ság-hegyi bazaltból készült macskakövekkel számos budapesti és bécsi utcát borítottak, de jutott belőle bőven a Nyugat-Dunántúl vasúti építkezéseire is. S bár a bányászat jelentősen megváltoztatta a hegy formáját és magasságát, ennek köszönhetően feltárult a tűzhányó gyomra, így kutatók és látogatók egyaránt betekinthetnek a kihunyt vulkán kráterébe.

Séta a tűzhányó gyomrában

A legjobb helyen, itt a Ság-hegy lábánál épült fel 2013-ban Magyarország egyetlen vulkanológiai látogatóközpontja, a Kemenes Vulkánpark, amely interaktív módon, high-tech modellekkel, vetítésekkel, fényekkel igyekszik bemutatni és megértetni a tűzhányók működését.

A celldömölki Vulkánház építészetileg is izgalmas. A kockaépület naturális homlokzatát a vulkáni képződmények színeire utalva a sötétszürke beton és a rozsdás korten acél kettőse uralja. A tervezők szándéka szerint a ház a tűzhányót szimbolizálja: az épületet bejáró látogató tulajdonképpen a magma útját járja végig.



A tanúhegyre botanikai és geológiai túrákat is vezetnek a Vulkánház munkatársai, de a geológiai ösvény mentén elhelyezett táblák útmutatása alapján a Ságot önállóan is be lehet járni. Kiindulópontnak érdemes azt a bazaltoszlopot választani, amely Eötvös Loránd ingakísérleteinek állít emléket: a tudós fizikus a Föld gravitációs terét vizsgálva 1891-ben a csonka kúp alakú Ság-hegyen végezte első kísérleteit az Eötvös-ingával.

A Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegy vulkanikus lejtőin már a rómaiak is műveltek szőlőt. Az itt termelt bor a XVIII-XIX. században Vas vármegye egyik legismertebb terméke volt, egészségre gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően Európába is eljutott a híre. A „Sagweiner”-t patikában is árulták a gyomor- és vesebántalmakban szenvedő betegeknek, de rendszeres megrendelő volt az angol királyi ház, Vilmos császár és Bismarck kancellár is. A Ság borai akkoriban jellemzően furmintból, juhfarkból és rajnai rizlingből készültek, a filoxéravész után azonban az olaszrizling lett a vezető fajta. A Ságon termő tüzes borok egyediségét a jellegzetes, ropogós savak adják. Mivel kereskedelmi forgalomba alig-alig kerülnek, itt helyben mindenképpen érdemes megkóstolni őket.

VulkánSág

Celldömölk környékén majdnem minden a vulkánról szól, ami persze nem baj, így lehet brandet építeni. A helyi idegenforgalmi szakemberek megalkották a VulkánSág kifejezést is, amellyel Kemenesalja természeti, kulturális és turisztikai értékeit foglalják egybe. Ennek része a 2008 óta működő celldömölki Vulkán Gyógy- és Élményfürdő is, amely a város mellett, Ság-hegyi panorámával, külső és belső medencékkel, a mozgásszervi panaszokra kiváló hatású gyógyvízzel, gyógyászati és wellness részleggel egész évben várja a vendégeket.

Mivel Ság-hegyi túránkra sikerült az idei nyár egyik legmelegebb napját kifognunk, délután alig vártuk, hogy belemerüljünk a vízbe. A program így valóban teljes ívet írt le: kirándulás a tanúhegyen, játékos tanulás a Vulkánházban, végül ejtőzés a kültéri medencékben, háttérben a Ság látványával. Nyilván az élményeknek ez a komplexitása is szerepet játszik abban, hogy idén áprilisban épp itt nyílt meg a fiatalos, családbarát szolgáltatásokat nyújtó JUFA szállodalánc első magyarországi tagja, a JUFA Vulkán Fürdő Resort. A fürdővel egybeépült négycsillagos szálloda és kemping több mint tíz hektáron kínálja a sport, wellness, gyógyászati és gasztronómiai élmények együttesét.

Erdő a házban

Nézzünk kicsit nyugatabbra, de maradjunk továbbra is a természetben. A Nyugat-magyarországi Egyetem „Zöld Egyetemként” hagyományosan környezettudatos gondolkodásra és viselkedésre nevel, 2012-ben ennek jegyében hozták létre legújabb létesítményüket, a soproni Ligneum Látogatóközpontot. Az egyetem védett botanikus kertjében, az egykori uszoda helyén épült fel a háromszintes, levegős, csupa üveg élményközpont, amely szinte átengedi magán a környező természetet.

Minden mozog

Egy másik oktatási intézmény, a Széchenyi István Egyetem közreműködésével jött létre és működik Győr egyik legújabb oktatási-turisztikai attrakciója, a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, amely Európában is egyedülálló tematikus tudományos játszóház. A járműgyártás hazai központjában két éve megnyílt Mobilis elsősorban a járművekre és a közlekedésre, tágabb értelemben pedig a mozgásra koncentrál. „Amit hallunk, azt elfelejtjük, amit látunk, arra emlékezünk, de amit csinálunk, azt meg is értjük” – ez az a régi kínai mondás, amelynek jegyében a Mobilis inspiráló, gondolkodásra késztető játékokon, szórakoztató és látványos kísérleteken keresztül igyekszik testközelbe hozni a természettudományos összefüggéseket és a műszaki technológiákat.

Játszóház a gabonaraktárban

Hasonlóan izgalmas programot kínál a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont. A 300 éves egykori gabonaraktárban kialakított tudományos játszóház négy szintjén a legkülönfélébb eszközökön keresztül lehet megismerni a vízzel kapcsolatos természeti jelenségeket, a Szigetköz növény- és állatvilágát, az energia-megmaradásra, a gravitációra és a tehetetlenségi erőre vonatkozó legfontosabb fizikai törvényeket, a szél munkáját vagy a fény sajátos tulajdonságait. A sok mozgó, világító, kattogó játék mellett még mobil planetárium és repülőgép-szimulátor is várja a látogatókat. Szóval itt is minden arról szól, hogy a tudomány igazán szórakoztató.




Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.