hirdetés
hirdetés

Okos repülőtéri gurulóutakkal csökkenthető a környezetszennyezés

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsának (ACI) tanulmánya szerint akár 40 százalékkal csökkenthető a környezet terhelése azokon a repülőtereken, ahol a gurulóutakba épített okos fényjelzések segítik a repülők földi mozgását.

hirdetés

A szervezet éves jelentésében közzétett tanulmányban kifejtette: több nagy repülőtéren is bevezették már az üzemeltetők az okos fényjelzéseket, amelyek a repülőgépek pilótáit segítik a manőverezésben. A gurulóutak betonjába épített, úgynevezett középvonaljelző zöld fények azon az útirányon kapcsolódnak fel a repülőgép előtt, amerre a gépnek a futópálya és a terminál között mennie kell.

A frankfurti és a müncheni repülőtéren is vizsgálták a rendszer hatékonyságát, az eredmények azt mutatják, hogy a gurulás ideje 10-37 százalékkal csökkenthető látási viszonytól és a rendszer automatizáltságának mértékétől függően, a keronzinfogyasztás és károsanyag-kibocsátás pedig 20-40 százalékkal csökkenthető a rendszer használatával.

Az okos jelzőberendezések segítségével a repülőtér hatékonyabban is tud működni, mivel csökkenti az üzemeltetési költségeket, és a gépek földi mozgatása is sokkal előnyösebb: rossz látási viszonyok között is olyan jó hatékonysággal üzemelhet a repülőtér, mint tiszta idő esetén.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai