Ökoturisztikai központot adtak át Nagysallérban

Ökoturisztikai központot adtak át pénteken a Somogy megyei Nagysallérban, a csaknem 300 millió forintos beruházást a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. (SEFAG Zrt.) saját forrásból valósította meg.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a létesítmény avatóünnepségén a turizmus jelentőségéről szólva kiemelte: megerősíti a családokat, erősíti a hazához, az anyaföldhöz való kötődést.

"A turizmus az ország belakása" - fogalmazott a politikus, hangsúlyozva: "hiszen akkor tudok igazán patrióta lenni, ha ismerem a hazámnak a történelmét, ismerem a hazámnak a kultúráját, ismerem a hazámnak a természeti adottságait".

Fontos vadászati létesítmény is

A miniszterelnök-helyettes, egyúttal az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke kitért arra is, hogy a vadászházként is üzemelő nagysalléri ökoturisztikai központ vadászati szempontból is fontos létesítmény.

"A vadászat nemzeti büszkeségünkhöz is hozzátartozik, hiszen a magyar vadállomány a világon egyedülálló, a magyar vadászati hagyomány a szó teljes értelmében hungarikum" - mondta Semjén Zsolt, hozzátéve: ezért nemzeti érdekünk, hogy megismertessük a világgal, de emellett nemzetgazdasági szempontból is nagyon jelentős, mert az országnak a legtávolabbi, legkevésbé iparosított területére viszi el a legfizetőképesebb keresletet.

Nyereséges és értéktartó erdőgazdálkodás

Barkóczi István, a Magyarország legnagyobb vadgazdálkodójaként számon tartott, Somogyban mintegy 80 ezer hektár állami tulajdonú erdőt kezelő társaság vezérigazgatója beszédében a hazai turizmus melletti elkötelezettségüket hangsúlyozta. Közölte: az elmúlt négy évben több mint 400 millió forintot költöttek turisztikai célú fejlesztésekre pályázati források bevonásával, ebben az évben pedig 275 millió forint értékű beruházás készül el. A megyében 2200 családnak biztos megélhetést nyújtó, emellett több mint ötszáz közmunkást is foglalkoztató társaság vezérigazgatója szerint szimbolikus jelentőséggel is bír az, hogy éppen a Nemzetközi erdők napján avatják fel a nagysalléri ökoturisztikai központot. Ez is azt mutatja, hogy nemcsak eredményes, de értéktartó erdőgazdálkodást folytatnak - jegyezte meg Barkóczi István. Hozzátette: a nyereséges gazdálkodás teremtette meg mindazon közjóléti fejlesztéseknek az alapját, amit 2010 óta a kormány és a tulajdonos Magyar Fejlesztési Bank is elvár tőlük.

Szászfalvi László (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője, a pártszövetség képviselőjelöltje beszédében kiemelte: ebben a térségben óriási értékek vannak, amit meg kell őrizni és védeni kell.

Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) ügyvezető igazgatója közölte: 2010-től a 22 állami erdőgazdaság közel négymilliárd forintot fordított gazdálkodásai eredményéből a köz javára, közjóléti objektumok felújítására.

Weboldal gyűjti majd a szálláshelyeket

Jung László jelezte: hamarosan egy honlapon - az erdeiszallas.hu oldalon - ismertetik az erdőgazdaságok által kínált szálláshelyeket, amelynek rendszergazdája, működtetője a SEFAG Zrt. lesz.

A nagysalléri ökoturisztikai központ egy közel 700 négyzetméter hasznos alapterületű, a belső-somogyi tájra jellemző építészeti stílus jegyeit hordozó, 20 fő befogadására alkalmas 11 szobás épület, amelynek tetőterében szaunát is kialakítottak.

A létesítményhez tartozik egy étterem, ahol 50 vendéget tudnak fogadni, a vadászterem és a tetőtérben kialakított társalgó pedig kényelmes pihenés színtere lehet. Az épület fűtését és hűtését 12 talajszondából álló hőszivattyús rendszer látja el.

Az ökoturisztikai központ átadásával együtt felavatták az 1992-től működő sziágyi erdei iskolát a vidraparkjáról ismert Petesmalommal összekötő mintegy 10 kilométer hosszú tanösvényt, amelyre pályázati források bevonásával összesen 200 millió forintot költött a SEFAG Zrt.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.