Olajhordó, műanyag tutaj és Noé bárkája a felsőtárkányi tavon

A Bükki Nemzeti Park nyugati kapujában fekvő Felsőtárkányban minden a turizmusról szól. A helyi közművelődési intézmény – a Faluház, a Tájház és a Tópart – munkatársai sokszínű programokkal igyekeznek vonzóvá tenni a községet. Júlis 4-én például úszóalkalmatlanságok színes parádéját rendezik meg.

Az Egertől az alig több mint tíz kilométerre fekvő Felsőtárkányban évente több ezer turista fordul meg. Vannak, akik autóval, autóbusszal vagy kerékpárral jönnek ide. A hevesi megyeszékhely északi részét például bicikliút köti össze ezzel a faluval. Több tanösvény is indul Felsőtárkányból, ahonnan gyalogos túrákat szerveznek.

Noé bárkája, kitömött állatokkal

Rakusz Márta, a közművelődési intézmény vezetője, a turisztikai programok főszervezője a Turizmus Online-nak elmondta, hogy az elmúlt években jelentős fejlesztéseket valósítottak meg Felsőtárkányban, amelyek a turizmust is szolgálják. Különösen népszerű a tó és környéke, ahol a vendégek sokasága fordul meg. Különösen a családok kedvenc helye ez, főleg a hétvégeken, amikor színvonalas szolgáltatásokhoz juthatnak ebben a környezetben.

Július 4-én, szombaton immár ötödik alkalommal rendezik meg a tavon és környékén az úszóalkalmatlanságok világbajnokságát. Ez lesz az idei egyik kiemelkedő turisztikai program a faluban. Ezt a – különösen a fiatalokat vonzó rendezvényt – ma már országosan ismerik, melynek érdekessége, hogy nem profi vízijárművekkel érkeznek, hanem inkább kreatív, meglepő formájú alkalmasságokkal. Nemcsak férfiak, hanem nők és gyerekek is indulnak a versenyen.

Ezúttal azok a vízijárművek, amelyeket a felsőtárkányi tóra engednek, nem lehetnek csónakok vagy kenuk, hanem az eddigi négy rendezvény tapasztalatai szerint inkább olajhordók vagy műanyagcsövekből épített tutajok, hogy csak néhány példát említsünk. De volt már "Noé bárkája” is, kitömött állatokkal a fedélzetén, amely nagy sikert aratott. Szponzorok segítségével pedig több kategóriában díjazzák a versenyzőket. Például a legkreatívabb, a legötletesebb vagy a legszellemesebb alkotásokat bemutató versenyzőket. Természetesen a közönségdíjat is átadják majd annak a résztvevőnek, akit a nézők a legjobbnak tartanak.

A Víg Tárkányi Malacságok Főzőverseny

A tavalyi parádéval párhuzamosan rendezték meg a tárkányiak találkozóját is. A felsőtárkányiak ugyanis hat hasonló nevű testvértelepüléssel tartanak kapcsolatot határainkon belül és túl is. Ezen a találkozón a résztvevők bekapcsolódtak a Víg Tárkányi Malacságok Főzőversenyébe is, ahol kizárólag malachúsból készítettek ételeket. A főzőversenyt a mezőtárkányiak nyerték, akik ott lesznek majd az idei július 4-i versenyen is.

A parádét más érdekességekkel is kiegészítik. A felsőtárkányi tó felett például csúszópályát alakítanak ki, illetve mászófalat építenek felnőtteknek és gyerekeknek. A tó melletti színpadon pedig koncerteket tartanak, de tájfutást is rendeznek az érdeklődőknek. Este bállal zárul a mulatság. Ezen a napon is a menetszerűen közlekedik majd az idén százéves felsőtárkányi erdei vasút, amelynek a pályáját folyamatosan újítják fel.

Bemutatják megőrzött hagyományaikat

Augusztus 1-jén és 2-án tartják a felsőtárkányiak az idei második, országosan is kiemelkedő turisztikai programjukat, a rétesnapokat, ahol harminc helybéli asszony a tóparton egy nagy sátor alatt mutatja be, miként készíti a hagyományos felsőtárkányi sós-túrós rétes tésztáját és tölti meg azt. Ma már egyre több fiatal tanulja az idősebbektől a helyi rétes készítését. Emellett megőrizték a falu népviseletét is, amelyet az augusztusi eseményre felöltenek. Bemutatkoznak a néptáncosok is, akik a Felsőtárkányi lakodalmassal készülnek. A népdalkör előadásában pedig a községben gyűjtött dalkincsből hallhatnak majd jó néhányat a vendégek.

Mindezek mellett a faluház egész évben folyamatosan más programokat is rendez. A tájházban – ahol egykori felsőtárkányi bútorokat, eszközöket láthatnak a turisták – szintén tartanak bemutatókat. Ősszel például a régi tárkányi mesterségeket, így a méhészkedést, a faszén-, illetve a mészégetést láthatják majd az érdeklődő turisták.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?