Olcsók vagyunk...

(MTI) - Olcsók a budapesti hotelek nemzetközi összehasonlításban - állapítható meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) a nemzetközi és hazai szállodaipar 2012. január-novemberi teljesítményéről szóló, pénteken közzé tett értékeléséből.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A MSZÉSZ ismerteti: a budapesti szállodák szobafoglaltságban a 26. helyen, a nettó átlag szobaárakat tekintve a 29. helyen végeztek novemberben a vizsgált 31 európai város közül.
A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság felmérése alapján készült elemzés szerint az év első tizenegy hónapjában a főváros szállodái szobafoglaltságban a 23., a nettó átlag szobaárban a 29., az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevételt (revpar) tekintve pedig a 28. helyet szerezték meg a 31 város közül.
Az országos szállodai teljesítmények alakulásában döntő szerepük volt a budapesti hoteleknek. Míg 2012 január–november között a fővárosi szállodákban a vendégéjszakák száma 12,5 százalékkal, a külföldi vendégéjszakáké pedig 13,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, addig a vidéki hotelekben a növekedés az összes vendégéjszakánál csak 4,7 százalékos, a külföldieknél csak 6,2 százalékos volt.
A Budapest iránt megnyilvánuló kereslet erős emelkedése ellenére a fővárosi szállodák szobafoglaltsága csupán 2,4 százalékponttal javulva 60,4 százalékra nőtt tavaly január–november között, és az elért bruttó 17 639 forintos átlag szobaár csak 1,3 százalékkal lett magasabb a bázisnál. Ez különösen alacsonynak tekinthető az euró/forint árfolyamának 3,4 százalékos gyengülését, illetve az 5,7 százalékos inflációt is figyelembe véve - mutatott rá az MSZÉSZ.
A szövetség szerint ezek a tendenciák a fővárosi turisztikai piac átrendeződését mutatják, ami a kisebb költőképességű városlátogató turisták arányának növekedését és az üzleti látogatók részarányának csökkenését jelenti.
Tavaly január–november között a magyarországi szállodák összes bruttó szobaárbevétele 126,8 milliárd forint volt, 9,9 százalékkal több az előző évinél, és 7,9 százalékkal múlta felül a 2007. évi szobaárbevételt. Az MSZÉSZ megjegyezi azt is: 2007 és 2012 között a szállodai szobaszám körülbelül 11 százalékkal nőtt, az infláció pedig öt év alatt meghaladta a 30 százalékot.
Az összes szállodai vendégéjszaka 41,9 százalékát magyar vendégek töltik el a hotelekben, s ennek 89,7 százalékát a vidékiekben. Ebben nagy szerepe van a SZÉP-kártyák gyors terjedésének - jelezte a szállodaszövetség.
Tavaly január–november között a szállodákban jelentkező üdülésicsekk-forgalom csaknem 2,5 milliárd, a SZÉP-kártya forgalma 7,3 milliárd forint volt. Ez a 9,8 milliárd forint a szállodák összes belföldi szállásdíj-bevételének 23,9 százalékát tette ki.

Forrás: MTI


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.