A szállodai szobaárak is rekordokat döntenek

Néhány európai nagyvárosban mostanában a sportesemények határozzák meg a szobaárakat és a szobák kihasználtságát.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hotel.info szállodafoglalási portál azt vizsgálta, hogy alakultak a szobaárak többek között az EB-nek és a nyári olimpiai játékoknak otthont adó városokban is. A kutatás szerint Budapesten emelkedtek a szobaárak. Varsót szintén jelentős áremelkedés jellemezte az EB idején. London pedig az olimpiai időszakban átveszi Moszkvától a legdrágább európai nagyváros címét.

Londonban, Varsóban és Kijevben mostanában a sport áll a figyelem középpontjában. Az Egyesült Királyság fővárosában július végén kezdődnek a nyári olimpiai játékok. Itt már most megemelkedtek a szállodai szobaárak, így London 2012. májusára 13,68 százalékos növekedéssel elérte a 178,08 eurós szintet, és ezzel elhódította a legdrágább európai nagyváros címét az orosz fővárostól, Moszkvától.

Az olimpiai játékok időszakára vonatkozó aktuális foglalási adatok alapján a szobaárak további emelkedése várható, így az átlagos szobaár a 210 eurót is elérheti. Ez 40 százalékos növekedésnek felelne meg az előző év azonos időszakához képest (2011. július 27. - augusztus 12.).

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy a varsói és a kijevi szállodák szobaáraira viszont a labdarúgó Európa-bajnokság van komoly hatással. Miután az ukrán fővárosban már egy évvel ezelőtt jelentős mértékben megugrottak a szobaárak, és még az utóbbi hónapokban is heves vitákat váltottak ki, 2012. májusára 15 százalékos visszaesés volt jellemző az előző év azonos időszakához képest. Az átlagos 111 eurós szobaár azonban még mindig viszonylag magasnak mondható. Az EB idejére átlagban akár 184 eurós szobaárral is számolhatunk.

Varsóban idén májusban 23,60 százalékkal növekedtek a szobaárak és elérték az átlagos 107,58 eurós szintet. Az eddigi foglalási adatok alapján azonban az Európa-bajnokság idején még mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk a szállodavendégeknek a lengyel fővárosban, és átlagban akár 175 eurót is kell fizetniük egy szobáért - éppen a dupláját az előző év azonos időszakában fizetett áraknak.

Budapesten is újra drágultak a szobaárak. A megnövekedett kereslet többek között a különböző sportrendezvényeknek, pl. a budapesti Grand Prix-nek is köszönhető. A szobaárak majdnem 8 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, így meghaladták a 81 eurós szintet.

A szobaár-barométer eredményei egyéb fővárosok és nagyvárosok vonatkozásában
A világ nagyvárosai közül New York különösen drágának mutatkozott. Az eurózónából érkező vendégeknek a gyengébb euró miatt is 18 százalékkal többet, átlagban 223,19 eurót kellet fizetniük egy szobáért. Zürichben viszont a hotel.info szobafoglalási oldalának adatai alapján 7 százalékkal csökkentek a szobaárak, így átlagban 158,46 eurót kellet fizetni egy szobáért. Isztambulban is spórolhattak a vendégek a szobaárakon. A Boszporusz menti szállodák szobáinak 100,99 eurós ára 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.