Olimpiai lázban ég a kínai főváros

Pekingben ma minden a 2008-as olimpiáról szól. Jövőre 500 ezer külföldi és 1 millió belföldi turistára számít a kínai főváros a nyári játékok idején, augusztus 8. és 24. között. Addigra csaknem száz hotel épül, bővül a közlekedési hálózat, és megszépülnek a város és környékének látnivalói. Bár Peking nincs a szomszédban, de hazánkból ugyanannyi vagy még több emberre számítanak az utaztatók, mint a 2004-es athéni olimpia idején.

'

Lassan közhellyé válnak azok a megállapítások, hogy Kína a jövő szuperhatalma, a világ legdinamikusabban fejlődő állama és a földkerekség árutermelésének epicentruma. Azokban azonban, akik először járnak Kínában, még elevenen élhetnek az alig egy évtizedes képek, amelyek a televízió képernyőin keresztül jutottak el hozzánk Pekingről, amint földszintes házakkal szegélyezett utcáin biciklisek és riksák százai keresztezik egymás útját. Ma a poros utcák helyén többszintes autópályákat találunk, hiszen időközben hatalmas metropolisszá fejlődött Peking, rengeteg felhőkarcolóval és állandósult közlekedési dugókkal. Riksákat szinte már egyáltalán nem látni, és a kerékpárokat, amelyek száma szintén megtizedelődött, többnyire dongómotor hajtja.

A 2008-as olimpia lázában égő város rohamosan fejlődik. Csaknem teljesen beépült az olimpiai létesítmények számára létrehozott önálló városrész, az Olympic Green, ahol a versenyek lebonyolításához szükséges csarnokok fele áll majd. Már majdnem kész az építészeti bravúrnak számító, fészek formájú nemzeti stadion is, amellyel együtt összesen 12 új high-tech sportlétesítmény készül az olimpiára.

Gőzerővel zajlanak a szállodafejlesztések is. Főként a nemzetközi hotelláncok kezdtek nagyszabású beruházásokba, különösen hogy egyelőre 20 százalék alatt van a multinacionális vállalatok kezében lévő hotelek aránya az országban. Az Intercontinental tavaly októberben 51 szállodával rendelkezett Kínában, az olimpia évére pedig még 74-et nyit 25-30 ezres szobakapacitással, köztük a Pekingi Olimpiai Központ első luxusszállodáját. A hongkongi székhelyű Shangri-La 20-ról 37-re növeli házai számát az eseményre. Az amerikai Marriott 26 hoteléhez még kilencet ad hozzá 2008-ra, a francia Accor jelenleg 30 szállodát fejleszt Kínában, amelyek mindegyike megnyit jövőre.

Elkerülik az athéni csapdát

A pekingi városvezetés igyekszik kordában tartani a szállodafejlesztések volumenét, megelőzve ezzel, hogy a megnövekedett kapacitás jelentős része az olimpia után feleslegessé váljon. Athén csapdájába sem kívánnak esni, ahol a 2004-es nyári játékok idején annyira égbe szöktek a szobaárak, hogy üresen maradtak a hotelek. A főváros turisztikai hatóságai ezért ellenőrzésük alá vonják a szállodai díjszabást, és előírják, hogy a kereslethez alkalmazkodóan kell majd alakítani az árakat. Ez érthető, mivel már most érezteti hatását a közelgő olimpia. 2006 első 8 hónapjában 13,6 százalékkal, 108 dollárra nőttek az átlagárak az előző év azonos időszakához képest, annak ellenére, hogy a foglaltság 4,2 százalékkal csökkent – derül ki a Deloitte HotelBenchmark felméréséből. A pekingi szállodások elégedettek, mert az öt- és négycsillagos házak tavaly novemberben átlagosan 150, illetve 113 dolláros szobaárakon 75 százalékos kihasználtsággal üzemeltek.

Jelenleg közel 4800 szálláshelyet számlál a város, ebből azonban csak 658 szálloda csillaggal minősített, és az öt- és négycsillagos házak száma nem haladja meg a 150-et. A csillagos házakból az olimpiára 800-at kell felmutatni a városnak, ami összesen 130 ezer ágyat jelent. A csillagos besorolású hotelek teljes kapacitásának csak 70-80 százalékát ajánlhatják ki a szállodák – határozták meg a turisztikai hatóságok –, a fennmaradó kontingenst a törzsutasok és az üzleti vendégek számára kell fenntartaniuk.

Kevés az ötcsillagos ház

A város 500 ezer külföldi és 1 millió belföldi turistára számít a 2008-as nyári játékok idején. Ebből 50 000-et tesznek ki a rendezvényt támogató cégek küldöttei, akik a Pekingi Olimpiai Szervezőbizottság vendégszeretetét élvezik négy- és ötcsillagos szállodákban, így az összes többi nézőnek ennél alacsonyabb színvonalú hotelekben jut csak hely – írja a China Daily csaknem pontosan. A magyar szurkolók, nézők kis része ugyanis kaphat elhelyezést ötcsillagos hotelben. Az európai színvonalú, exkluzív Loong Palace szállodában 240 ágyas kontingenst kötött le az Atlasz World Travel, amelyet egy, a magyar olimpiai utazásszervezés történetében egyedülálló együttműködés keretében, a kínai utak szervezésében való jártassága miatt választott partneréül a Magyar Olimpiai Bizottság kizárólagos utazási irodája, a Pegazus Sport Tours Kft. A Pegazus az atlantai olimpiára 200, az athénire 3000 főt utaztatott ki, a pekingire pedig 3000-5000 ember utaztatását tervezi közösen az Atlasz World Travellel, amely az elő- és utóprogramok szervezéséről is gondoskodik, és jelenleg olimpiai charterjáratok indításáról tárgyal különböző légitársaságokkal. A Pegazus – mivel a fővárosi kapacitás a fejlesztések ellenére is szűkösnek bizonyul – a Pekingtől távolabb eső, 2-3-4 csillagos színvonalú Longmai Resort üdülőközpontban biztosít helyet a 3000 fős Peking Szurkolói Klub tagjainak. A szálláshelyek minőségét a Pekingi Turisztikai Hivatal garantálja, amely sorra ellenőrzi, és adott esetben szankcionálja is a házakat annak érdekében, hogy azok az olimpia idejére kivétel nélkül eleget tegyenek a nemzetközi színvonalnak és a nyugati elvárásoknak. A hivatal már elindította honlapján többnyelvű online szálláshelyfoglaló rendszerét (www.bjta.gov.cn) az olimpiára érkezők számára. Az adatbázis 1000 besorolás nélküli szálloda 100 ezer ágyát tartalmazza.

Megszépülnek a műemlékek

A szállodafejlesztések mellett a közlekedési infrastruktúra javítása is az olimpia sikerét szolgálja, hiszen a nyári játékok idején nem bénulhat meg a 13 milliós város forgalma. 2007- ben 9 milliárd dollárból építenek új út- és metrószakaszokat, tavaly ezekre a célokra már áldoztak 1,5 milliárdot. Megépül Peking ötödik körgyűrűje, a metróhálózat pedig négyszeresére bővül, többek között egy ingyenesen igénybe vehető olimpiai vonallal. 750 ezer dollárból felújítják a főbb metróvonalak aluljáróinak mosdóit is. A tömegközlekedésben új kedvezményeket vezetnek be az idén, amelyeket az olimpia idején a külföldiek is élvezhetnek. A pekingi repülőtér pedig egy harmadik terminállal bővül 2008-ra, ezzel évi 27 millió helyett 60 millió utast tud majd kiszolgálni.

Az a turista, aki idén látogat Pekingbe, egyszerre előnyét és hátrányát is látja az olimpiai készülődésnek. Az állam, illetve a pekingi önkormányzat közel 19 millió dollárt áldoz arra, hogy több évszázados műemlékei ismét régi fényükben ragyogjanak 2008 augusztusára. A világörökségi helyszíneken már számos újrafestett, élénk színben pompázó palotát, pagodát látni, de akadnak még felállványozott épületek is, például a kötelező látnivalóként számon tartott Tiltott városban. A munkálatok nagy része már befejeződött a másik két világörökségi helyszínen, a Nyári Palota és a híres Menny Temploma területén. További 38,4 millió dollárból a város környéki nagy fal egyes szakaszai és a Ming, illetve Quing császári dinasztiák sírjai is megújulnak.

Az olimpia nem az egyetlen rendezvény, amellyel Kína hamarosan az egész világ figyelmét magára vonja. A nyári játékok után két évvel Sanghaj ad otthont a világkiállításnak. A kínai szálloda- és vendéglátó-ipari szakemberek az olimpiához hasonló gazdaságélénkítő hatást várnak az expótól.

Munkatársunk az Atlasz World Travel és a Hainan Airlines meghívására látogatott el Pekingbe.
'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?