Optimalizálás és együttműködés

Csökkenő utasszám, kevesebb gépmozgás jellemezte az utóbbi nyári charterszezonokat a 2007-es csúcsévet követően. A széles kínálatot nyújtó, mégis különösen gyenge 2009-es nyár után idén visszafogottabb választékkal álltak elő a cégek, így a legjobb esetben is csak stagnálás, rosszabb esetben további 10-15%-os utasszámcsökkenés várható az idén nyáron.

Az utóbbi évek közül a 2007-es és a 2008-as volt a legerősebb a nyári charteres forgalom szempontjából. 2007-ben a tervezett körülbelül 293 ezres utaslétszám 88-90% százaléka utazott el 26 charterező touroperátor szervezésében, azaz a járatok igen jó kihasználtsággal közlekedtek. A gépmozgások heti száma 90 körül mozgott. A 2008-as adatok még mindig bizalomra adtak okot: márciusban az előző évit meghaladó, nagyjából 307 ezer utassal számoltak a túraszervezők. Végül azonban a 2007-esnél minimálisan többen – 1,6% – utaztak el, 268 ezren. Ebben az évben ugyanakkor többen osztoztak a tortán: 31 charterező volt aktív a piacon heti körülbelül 92 gépmozgással. Majd jött 2009, a válság éve. Ekkor nagyon óvatosan megközelítőleg 245 ezres utaslétszámot becsültek a nyári szezonra a szervezők. Végül mintegy 190 ezret tett ki a valós létszám. A heti gépmozgások száma 60-65-re redukálódott, a charterező utazásszervezőké pedig 26-ra. A 2010-es évet a turisztika nemzetközi szervezetei és elismert szaktekintélyei a stagnálás évének tartják. Nehéz lenne most, a szezon elején megmondani, hogy a várakozásuk teljesül-e a charterpiac forgalmában is. Mindenesetre idén a menetrend szerinti járatokat leszámítva 26 chartereztető tíz légitársaság gépével fuvarozza az üdülni vágyókat 23 úti célra Debrecenből és Ferihegyről. De ezúttal is szerepelnek határainkon túli repülőterekről történő indulások néhány iroda kínálatában.

Árcsökkentést kértek Ferihegytől a chartereztetők

Beadványban fordult év elején néhány vezető chartereztető cég képviselője a Budapest Airport (BA) vezetőségéhez. A beadványt készítők nehezményezték a ferihegyi charterekre kivetett magas, a görög, spanyol és olasz repülőterek átlagosan 10 eurós illetékeinek kétszeresére rúgó leszállási díjait. Az Anubis Travel, a Best Reisen, a Budavár Tours, a Green Travel, az IBUSZ, a Kartago Tours, a Magyar TUI, a Neckermann és az Unitravel beadványt ellenjegyző vezetőit támogatásáról biztosította a Travel Service és a Malév is. A január végi tárgyalás során azonban nem sikerült díjcsökkentést elérniük a túraszervezőknek. A BA vezetősége az árak megtartása mellett azzal érvelt, hogy a 2-es terminálokról induló charterek utasai ugyanazokat a szolgáltatásokat veszik igénybe, mint a menetrend szerinti utasok, így miért is csökkentenék a díjakat. Közösen vizsgálják azonban a csúcsidőn kívül adható kedvezmények lehetőségét, valamint a parkolási és kiskereskedelmi árak csökkentését. Ugyanakkor 2010 májusától üzembe áll egy Ultra last minute kioszk a reptéren. Itt azok az érdeklődők, akiknek mindegy, hogy melyik tengerparton nyaralnak, az indulás előtti utolsó 24 órában a legkedvezőbb lehetőségek közül válogathatnak. A kioszk személyzetének munkadíját a szervezők adnák össze, míg a hely költségeit a BA vállalja.

Ki viszi át az utast a túlpartra?

Körkérdésünk alapján végül 26 társaság chartereztet az idén. Néhányan kiestek ebből a műfajból, egyesek még az utaztatási piacról is. A 2009- ben több járaton albérlőként szereplő Ariadne tavaly április 28-án jelentett fi zetésképtelenséget. Ezt követte a tavaly még chartergazda 5 Kontinens emlékezetes, szezon eleji bedőlése, többeket megfosztva a családi nyaralástól és pénzüktől. A Chemol sem indít idén chartert, és nem szerepel albérlőként mások járatán, block-seatekkel azonban több menetrend szerinti járaton is rendelkezik. Új színfolt ellenben a Karya egykori alapító ügyvezetője, Tolga Deniz Sariyüce által gründolt Sun & Fun utazási iroda. A lengyelországi székhelyű iroda három úti célt – Törökország, Tunézia, Egyiptom – repül Magyarországról 2010 nyarán.

„Úgy gondolom, hogy 2010-re az jár el bölcsen, aki a kapacitásait optimalizálja, és nem növeli, valamint azok, akik az értelmetlen verseny helyett a többi chartergazdával rugalmas együttműködésre képesek a kapacitások tekintetében” – foglalta össze Jakócs Áron, a Robinson Tours ügyvezetője 2010 üzenetét.

Charterek és block-seatek menetrend szerinti járatokon

A menetrend szerinti járatok nélkül a tavalyi heti 60-65 gépmozgással szemben a 2010-es nyári szezonban 23 desztinációra 81 járat közlekedik. A járatok száma alapján legnépszerűbb úti cél Antalya, amelyet az egyiptomi Hurghada és Sharm el-Sheikh, majd Tunézia követ. Kiesik idén nyáron a Kartago és a cseh Exim Tours járata Dubaiba. Csak a téli szezonban közlekednek az Eximmel közös egzotikus járatok. Nem közlekedik charter Szalonikibe sem, de menetrend szerint igen. Ibizára sem lehet eljutni repülővel, csak a mallorcai leszállást követően komppal.

A Bono Utazási Központ idén is repül Izlandra az Iceland Express gépén Budapestről. Tervezik ugyan a többszöri indulást a szezon során, de lapzártánkig csak a március 11-i oda- és a március 14-i visszaút biztos. Várnát nem lehet charterrel elérni, csak a Robinson Wizz Air járatán foglalt block-seatekben.

A Wizz Air menetrend szerinti járatain juthatnak el az Unitravel, illetve az IBUSZ utasai a Costa Bravára Girona repterén át. Wizz Airrel kínálja útjait az Unitravel Sorrentóba nápolyi leszállással.

A Malév az IBUSZ, az Unitravel és a Tensi Malagába tartó ügyfeleit fuvarozza menetrend szerint. Malagára azonban akkora volt az igény, hogy szombaton két gép egy menetrend szerint, egy pedig charterként repül.Várnába a Robinson Tours idén budapesti indulással a Malév menetrend szerinti járatán foglalt le block-seateket. A Green Travel és a Tensi utasai Korfu szigetére repülhetnek a Wizz Air gépén a menetrendnek megfelelően. Máltára több iroda, köztük a Kartago és a Budavár Tours is block-seatet vásárolt az Air Malta járatain. A Malév szaloniki járatán utazhatnak az IBUSZ Chalkidikifélszigetre utat vásárló utasai. Madeirara a Best Reisen és a Budavár Tours is reptet a TAP menetrend szerinti járatain.

Nyári charteres utasok száma Magyarországról
2007 2008 2009 2010
264 000 268 000 190 000 170 000 (?)

Fogyatkozó fuvarozók

Tavaly óta néhányan eltűntek a fuvarozó légitársaságok közül is. A Sky Europe látványos és hosszú haldoklása után keletkezett űrt, úgy tűnik, be tudta tölteni a Malév és a Wizz Air. Csődbe ment a tavaly még az Aeolus utasait is fuvarozó szlovák Seagle légitársaság. Helyét a piacon az Air Slovakia vette át. Nem repül idén tőlünk sem az egyiptomi Air Cairo, sem a török Atlas Jet, sem a tunéziai Karthago Airlines. 2010-ben új fuvarozó lesz viszont a török Tailwind Airlines, amely Budapestről és Debrecenből szállítja az utasokat Antalyába. Az idén debütáló Sun & Fun az AMC egyiptomi légitársasággal üzemelteti hurghadai és Sharm el-Sheik-i járatait. A 2010-es szezon tíz fuvarozója közül a Travel Service biztosan ül első helyén.

Összeolvadnak a magyar TUI-vállalatok

„Cégeink anyavállalatainál megszületett a végleges döntés, hogy a két magyarországi szervezetet – a TUI Magyarország Utazási Iroda Kft.-t és a Magyar TUI Kft.-t – egy szervezeti egységbe olvasztjuk. Döntésünk szerint a Magyar TUI Kft. beleolvad a TUI Magyarország Kft.-be. Reméljük, hogy ez lényegesen megkönnyíti a magyarországi partnereink életét, hiszen a jövőben már nem kell két jogi személlyel kapcsolatot tartaniuk, csak a TUI Magyarország Kft.-vel. Ezáltal a partnereinkkel történő kommunikáció is egyszerűbbé válik. A folyamat a tavasz folyamán zárul le” – olvasható az ügyvezető Csákány Csaba és a cégvezető Gyerő Krisztina által kiküldött e-mailben. A cég viszonteladói számára semmi sem fog változni, hiszen az egybeolvadás során a TUI Magyarország Kft. a Magyar TUI Kft. jogutódja lesz. „A cégek összeolvadása természetesen és elkerülhetetlen módon
szervezeti és szerkezeti átalakítással is jár, amelynek során bizonyos munkaköröket és feladatokat összevonunk, racionalizálunk. Miután az átalakítás már elkezdődött, néhány munkatársunktól sajnos meg kellett válnunk – nekik ezúton is szeretnénk megköszönni sokéves munkájukat, lojalitásukat és fáradozásukat –, a többiek részben új, részben kibővített feladatköröket kaptak” – zárul az értesítő.

Vidéki járatok: Debrecenből biztosan, Sármellékről talán

Hiába költöttek néhány éve milliárdokat Pécs–Pogány repterére, a műveletek száma 2009-ben 20%-ot esett, és az idén is csupán stagnálás várható. „Charter idén Pécs–Pogány betonjáról biztos nem indul” – mondta el kérdésünkre Dragovácz Márk, a repülőtér ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor a Pécstől 70 kilométerre fekvő horvátországi Eszék repülőterének pozíciói egyre erősödnek: a Taurus Reisen hétfőnként a dél-magyarországi és a határon túli közönség kiszolgálására a Nouvelair gépén a tunéziai Monastirba üzemeltet járatot.

Győr–Pér repülőtérről sem indul charter idén, jóllehet 2008-ban még el lehetett jutni a BASE Kft. turbólégcsavarosával az Adria Tours szervezésében a montenegrói Tivatba. A járat a Szeged–Debrecen–Győr–Tivat útvonalon üzemelt. Sikertelenségéhez – tájékoztatott Uzon Ágnes, a korábbi járatgazda Adria Tours ügyvezetője – hozzájárult a viszonylag magas költség: a közel 70 ezer forintos repülőjegy megfelelt az egyhetes szállásdíjnak.

Vadász László, a péri repülőtér ügyvezetője tájékoztatott: folynak tárgyalások charterek indításáról, többek közt a BASE Kft.-vel is. A repülőtér rendelkezésre áll, ugyanakkor nehéz helyzetben van régiós vetélytársaival szemben. A legfeljebb 80 fős gépeket fogadni képes péri repülőtér Pozsony, Bécs és Ferihegy vonzáskörzetében fekszik. Forgalmuk gerincét továbbra is a környék iparához kapcsolódó privát és teherforgalom adja. A két szegmensben a válság ellenére 23%-os növekedést értek el.

Úgy tűnik, hogy a chartereztetés hazai, vidéki nyertese idén az ország második számú légikikötője, Debrecen. A cívis város légikikötőjének betonján 2010 nyarán is sűrűsödnek az Airbusok és Boeingok fekete féknyomai – és még az úti célok száma is nő 2009-hez képest. Debrecenből az előzetes tervek szerint Antalya, Jerba és Burgasz lesz elérhető. Antalyát a Green Travel üzemelteti, Jerbat a Karthago, míg Burgaszt a Robinson Tours. Immár harmadik éve nem csupán nyaralóhelyekre közlekedő charterek repülnek a Hajdúság nemzetközi repülőteréről, hanem a németországi Lipcse, Drezda és Erfurt Hajdúszoboszlón gyógyulni vágyó lakosait szállító gépek is. Lipcséből május 19. és augusztus 28. között négy charter jön. Drezdából április 14-től szeptember 29-ig hat alkalommal érkezik charter, míg Erfurtból idén először májusban, illetve augusztusban érkezik egy-egy gép. Az utakat a német Salamon Reisen szervezi. A járatokra itthon is lehet jegyet váltani, jóllehet tavaly összesen két jegyet adott el az értékesítést végző Grand Tours. A német charterek ugyanakkor a válság ellenére meglehetősen jó, 70 százalék körüli kihasználtsággal közlekedtek.

Mégis tavaly 22 ezerre csökkenve közel 40 százalékkal esett vissza a Debrecenből induló charterutasok létszáma 2008-hoz képest. Míg 2008-ban heti tíz charter érkezett és indult Debrecenből, egy évvel később összesen csupán hat, idén pedig a három német charterrel együtt heti kilenc. Idén nem szerepel Korfu és Mallorca a kínálatban.

Sármelléken az eddigi üzemeltető Cape Clear Aviation csődjét követően – derült ki lapzártánk idején – a nyílt pályázati eljárást megnyerve az SCD Group próbál új életet lehelni a repülőtérbe, ha aláírják a szerződést. A helyzet bizonytalansága miatt azonban a magyar szervezők nem használják a balatoni repülőtér nyújtotta lehetőségeket. Tavaly a Robinson Tours indított innen Burgaszba járatot. Járat helyett 2010 nyarán a cég inkább kedvezményes ferihegyi transzfert ajánl a Fejér és Veszprém megyei utasoknak. Ugyanakkor a német Salamon Reisen, amely Debrecenbe is repül a Hamburg International járataival, Sármellékre is indít Lipcséből, Drezdából és Erfurtból gyógyturistákkal teli járatokat ugyanolyan leosztásban, mint a Hajdúságba.

2010-ben is repülhetnek a hazai utasok külföldről külföldre, a fent említett Eszéken kívül az Aeolus járatain Pozsonyból, Prágából és Kassáról, valamint Brnóból juthatnak el az utasok a Földközi-tenger déli és északi partjaira, valamint a bolgár tengerpartra.

A Best Reisen 2010 nyarán is lehetőséget biztosít az erdélyi utazóközönségnek, hogy Kolozsvárról jussanak el Egyiptomba, Tunéziába és Törökországba. Szintén a Best Reisen szervezésében Kassáról a fenti három országon túl két görög sziget, Rodosz és Kréta is elérhető az észak-magyarországiak, illetve a Felvidék számára. Pozsonyból az előbbieken kívül a Kanári-szigetekre is közlekedik charter.

Célállomás Indulási repülőtér Időszak Mely napon Gépgazda Albérlő Légitársaság
Bulgária            
Burgasz Budapest 2010.06.13-09.26. vasárnap NUR-TCA Ibusz, Anubis Travel, TUI Travel Service
  Budapest 2010.06.13-08.29. vasárnap Robinson Tours Aeolus Malév
  Debrecen 2010.06.23-09.01. szerda Robinson Tours NUR-TCA, TUI Bulgaria Air
Ciprus            
Larnaca Budapest 2010.06.16-09.29 szerda Unitravel Unitravel, Ibusz, Budavár Tours, Tensi, TUI Travel Service
Egyiptom            
Hurghada Budapest 2010.05.05-10.27. szerda NUR-TCA King Tours, Robinson, Karya Travel Service
  Budapest 2010.05.05-11.03. szerda Best Reisen   Travel Service
  Budapest 2010.06.16-11.03. szerda Best Reisen   Travel Service
  Budapest 2010.06.20-10.31. vasárnap Best Reisen   Travel Service
  Budapest 2010.06.12-10.30. szombat Sun & Fun Taurus Reisen AMC
  Budapest 2010.03.28-11.28. szerda Anubis Travel   Malév
  Budapest 2010.05.05-10.27. szerda NUR-TCA King Tours, Robinson, Karya Travel Service
Hurghada-Sharm-Taba Budapest 2010.05.04-10.19. kedd Kartago Tours   Travel Service
  Budapest 2010.05.07-10.22. péntek Kartago Tours   Travel Service
Hurghada-Sharm Budapest 2010.03.28-11.28. vasárnap Anubis   Travel Malév
  Budapest 2010.05.05-10.31. vasárnap Best Reisen OTP Travel Travel Service
Sharm El Sheikh Budapest 2010.03.28-11.28. szerda Anubis Travel   Malév
  Budapest 2010.06.12-10.30. szombat Sun & Fun Taurus Reisen AMC
Görögország            
Heraklion, Kréta            
  Budapest 2010.06.13-09.26. vasárnap NUR-TCA Ibusz, OTP Travel, Apollon Travel Travel Service
  Budapest 2010.06.12-09.25. szombat Malév Aeolus, TUI Malév
  Budapest 2010.06.18-09.24. péntek Ibusz Green Travel, Personal Tours Malév
  Budapest 2010.06.16-09.15. szerda Best Reisen Kartago Tours Travel Service
Kefalónia Budapest 2010.06.12-09.18. szombat Anubis Travel   Malév
Korfu Budapest 2010.06.16-09.22. szerda NUR-TCA Imperator Travel Malév
  Budapest 2010.06.16-09.22. szerda Ibusz Imperator Travel, Personal Tours Malév
  Budapest 2010.06.12-09.25. szombat Malév Unitravel, TUI, Budavár Tours Malév
  Budapest 2010.06.15-09.28. kedd/péntek Aeolus Dias-Zeus Air Slovakia
Kos Budapest 2010.06.05-09.25. szombat Ibusz   Travel Service
Rodosz Budapest 2010.06.07-09.27. hétfő NUR-TCA TUI, Apollon Travel Travel Service
  Budapest 2010.06.13-09.26. vasárnap NUR-TCA TUI, Dias-Zeus Travel Service
  Budapest 2010.06.11-09.24. péntek NUR-TCA Kartago Tours, Apollon Travel, Anubis Travel Travel Service
  Budapest 2010.06.18-10.01. péntek Aeolus Green Travel, Ibusz Malév
  Budapest 2010.06.17-09.23. csütörtök Best Reisen   Travel Service
Santorini Budapest 2010.06.17-09.30. csütörtök Ibusz Green Travel, Personal Tour Malév
Zakinthos Budapest 2010.06.05-10.02. szombat Apollon Travel NUR-TCA Malév
  Budapest 2010.06.11-09.24. péntek NUR-TCA Unitravel, Kartago Tours Travel Service
  Budapest 2010.06.12-09.25. szombat Ibusz Imperator Travel, Personal Tours Malév
  Budapest 2010.06.12-09.25. szerda/szombat Aeolus Dias-Zeus Air Slovakia
Jordánia            
Aqaba Budapest 2010.03.28-05.23. vasárnap Anubis Travel   Malév
  Budapest 2010.06.23-11.28. szerda/vasárnap Anubis Travel   Malév
Eilatot – busz transzferrel Budapest 2010.06.20-10.31. vasárnap Best Reisen   Travel Service

 

Célállomás Indulási repülőtér Időszak Mely napon Gépgazda Albérlő Légitársaság
Málta            
Luqa Int. Budapest 2010.06.10-09.25. szombat Unitravel NUR-TCA, Budavár Tours Travel Service
Marokkó            
Agadir Budapest 2010.06.27-10.30. péntek Budavár Tours   Malév
Olaszország            
Catania-Palermo, Szicília Budapest 2010.06.25-09.24. péntek Ibusz Best Reisen, Green Travel,Unitravel, Tensi Malév
  Budapest 2010.06.25-10.01. péntek Unitravel Budavár Tours Travel Service
Spanyolország            
La Palmas Budapest 2010.05.07-10.29. szombat NUR-TCA Best Reisen  
A járat 06.27-10.30. között a Budavár Tours utasaival tovább közlekedik Agadirba      
Tenerife Budapest 2010.05.07-10.29. péntek NUR-TCA TUI, Best Reisen  
Mallorca Budapest 2010.06.10-09.30. csütörtök NUR-TCA Ibusz Travel Service
A Best Reisen utasai Ibizát hajóval érhetik el      
  Budapest 2010.06.17-09.23. csütörtök Best Reisen   Travel Service
  Budapest 2010.06.10-09.16. csütörtök Malév Anubis Travel, TUI, Unitravel Malév
Malaga Budapest 2010.06.12-09.25. szombat Ibusz TUI Malév
Törökország            
Antalya Budapest 2010.04.21-10.27. szerda Green Travel   Tailwind Airlines
  Budapest 2010.05.08-10.02. szombat Green Travel Ibusz Tailwind Airlines
  Budapest 2010.06.04-09.24. péntek Green Travel   Tailwind Airlines
  Budapest 2010.06.21-09.23. hétfő/csütörtök Green Travel   Tailwind Airlines
  Budapest 2010.06.13-10.13. vasárnap TUI   Malév
  Budapest 2010.06.03-10.07. csütörtök TUI   Sky Airlines
  Budapest 2010.06.13-10.31. vasárnap Gulet Green Travel Malév
  Budapest 2010.06.07-11.01. hétfő NUR-TCA    
  Budapest 2010.06.07-11.01. szerda NUR-TCA Robinson Tours Travel Service
  Budapest 2010.06.21-10.04./11.01. hétfő - 2 járat Best Reisen   Travel Service
  Budapest 2010.06.18-10.01. péntek Best Reisen   Travel Service
  Budapest 2010.05.23-10.17. vasárnap Karya Tour   Sky Airlines
  Budapest 2010.04.24-10.30 szombat Karya Tour   Sky Airlines
  Budapest 2010.06.16-10.06. szerda Karya Tour   Sky Airlines
  Budapest 2010.06.17-09.23. csütörtök Kartago NUR-TCA Travel Service
  Budapest 2010.06.12-10.30. szerda/szombat Sun & Fun Suntimes Sky Airlines
  Debrecen 2010.06.18-08.27. péntek Best Reisen   Travel Service
  Debrecen 2010.06.15-09.28. kedd Green Travel TCA, TUI Tailwind Airlines
  Debrecen 2010.07.02-09.24. péntek Green Travel   Tailwind Airlines
  Debrecen 2010.06.08-09.28. kedd Karya Tour   Sky Airlines
Dalaman/Marmaris Budapest 2010.06.21-09.20. hétfő Best Reisen TUI Travel Service
Tunézia            
Djerba Budapest 2010.06.05-10.23. szombat Kartago Best Reisen Nouvelair
Monastir Budapest 2010.05.05-10.27. szerda Taurus NUR-TCA, Budavár Tours Nouvelair
  Budapest 2010.06.09-10.27. szerda/péntek Sun & Fun Taurus Reisen Tunis Air
  Budapest 2010.05.08-10.23. szombat Kartago Tours   Travel Service
  Budapest 2010.06.22-10.26. kedd Best Reisen   Nouvelair
  Budapest 2010.06.18-09.24. péntek Best Reisen   Nouvelair
  Budapest 2010.06.25-10.29. péntek Best Reisen   Nouvelair
  Budapest 2010.06.09-10.20. szerda Kartago Tours   Travel Service
  Budapest 2010.06.02-09.29. szerda NUR-TCA   Nouvelair
  Debrecen 2010.06.15-09.14. kedd Best Reisen Kartago Tours Travel Service
      Forrás: Turizmus Trend-gyűjtés

2010 nyári charternaptárunkat letöltheti innen.


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.