hirdetés
hirdetés

Öregecske sztárok és utalványvákuum a fesztiválturizmusban

Hiányoznak az igazán nagy nevek az idei hazai koncertkínálatból, ráadásul az üdülési csekket felváltó SZÉP kártya felhasználása is döcögősen indul, így nem túl rózsás a helyzet a fesztiválszezon kezdete előtt – állítja Molnár Attila, aki nyolc éve foglalkozik fesztiválturizmussal.

hirdetés

A Willy Fog Utazási Iroda ügyvezető igazgatója szerint több tényező is közrejátszik abban, hogy idén jóval gyengébb a hazai érdeklődés a fesztivál- és koncertjegyek iránt.

A visszaesés jelei már a februári mohácsi Busójárás idején mutatkoztak. Molnár Attila elmondta, hogy idén az aktív reklámozás ellenére is 50%-os volt a visszaesés. Ennek egyik legfőbb okát abban látja a szakember, hogy általában nem mernek költeni az emberek, a gazdasági nehézségek miatt pont a kulturális kiadásokon spórolnak.

Molnár Attila
Molnár Attila

A zenei rendezvények iránti érdeklődés csökkenéséről ugyanakkor szerinte a szervezők is tehetnek. Molnár szerint alig lesz komoly durranásnak tekinthető fellépő Budapesten az idén. A nagy nevek elkerülnek minket, a környező országokban koncerteznek: Elton John és a The Cranberries Pozsonyban lép fel, a Red Hot Chilli Peppers Zágrábban, a Metallica Belgrádot és Bécset ejti útjába. A Guns n’ Roses Újvidéken az Exit Fesztiválon, illetve Grázban és Pöstyénben koncertezik. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyzi: „Ez olyan, mintha nálunk Hajdúszoboszlón lépnének fel!”.

Budapest idei potenciális nagyfellépői között csupa öregecske, 50 év feletti férfi szólósztárt köszönthetünk Sting, Lionel Richie, Julio Iglesias, Marcus Miller vagy éppen Richard Clayderman személyében.

Még szerencse, hogy a negyvenesek közül jön még Diana Krall és ott vannak zenei fesztiváljaink a Szigettől a Volton át a Balaton Soundig, ott legalább láthatnak izgalmasabb, mai sztárokat az érdeklődő fiatal generációk.

„Az is tény ugyanakkor, hogy a szomszédos országok fesztiváljai sok esetben versenyképesebbek, mint a hazaiak. Például az újvidéki Exit Fesztivál ár/érték aránya sokkal jobb, mint a legfőbb hazai versenytársának tekinthető Balaton Sound esetében. Míg a Soundra jelenleg 31.000 forint a kedvezményes bérlet, a 20 színpadon 600 előadót felvonultató Exitre 20.000-ért lehet most még négynapos bérletet váltani.

Ákos nagykoncertjével több hazai fesztiválon, így a soproni VOLT-on is fellép az idén, erre vélhetően jelentős lesz a kereslet. Közben a Sziget Fesztiválra megint emelkedtek a jegyárak, az ottalvós hetijegy elővételben már 55 ezer forintba kerül. Ugyanakkor a Csík Zenekar fellépésének nagyszínpadi megakoncertként hirdetése a mínusz egyedik napra sem tűnik akkora dobásnak.

Molnár Attila szerint űr van jelenleg a fesztiváljegyek piacán, ugyanis az üdülési csekkek szép lassan kifutnak, a Széchenyi Pihenőkártya azonban még nem terjedt el igazán. A szakember bízik benne, hogy hamarosan növekedésnek indul a SZÉP kártyás koncert- és fesztiváljegy forgalom.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai