Organikus, bio, zöld, környezetbarát

A Bécsben tapasztaltak alapján bizton állíthatom, egyenes út vezet a kizárólag bio-, organikus és csupa természetes (alap)anyagok világába. Még a mosogatás is természetbarát granulátumokkal, kizárólag környezetbarát módon történik. A Hotel und Gast szakkiállításon jártunk, a Messe Wien területén.

 Ez a bemutató amúgy a mindig ősszel Salzburgban megrendezésre kerülő, hasonló témájú szakrendezvény „kisöccse”, és ugyan kisebb területben, valamint a kiállítók számát tekintve jóval kevesebb résztvevővel tartják, a trendek ugyanúgy pontosan jól láthatók, megfigyelhetők.

Elegáns megoldás, szellős elrendezés

185 kiállító vett részt az egytől egyig válogatottan szép kivitelezésű standokkal és a standokat összekötő, elegáns megoldású, könnyen átlátható „utcákkal” övezve. A téma: szállodai és vendéglátós beszállítók – élelmiszerek, kávék, teák, csokoládék, tejtermékek, tésztafélék, bármegoldások, rendezvényszervezés, textilek, munkaruhák, étlapok, konyhai és egyéb munkagépek, IT-kiszolgáló rendszerek. Mindössze két magyar kiállító standját fedeztük fel különben a 185 között – ők mindketten állandó szereplői külföldi bemutatóknak, és a hazai élelmiszeripari ágazat (FMCG) területről érkeztek.

Ha nem bio – akkor nem is jó

Lehetne másról is beszélni a kiállítás kapcsán, de felesleges: Ausztriában a szállodai és éttermi vendéglátás és más szolgáltatások terén ma szinte minden csak a bióról, az organikusról, a természetes alapanyagokról, a zöld megoldásokról szól. A teák, a kávék, a gyümölcslevek, az üdítők, a tésztafélék, a hús- és sajtkészítmények, a kenyérfélék, a fűszerek, a szószok, a pestók, a dzsemek, a mézek, a borok és a snapszok – mindegyiknél az alapanyag az első pillanattól kezdve visszakövethető, organikus vagy biogazdálkodásból kerül ki. Még a mosogatószerek terén sem kegyelmeznek: itt is a természetbarát granulátumokkal történő tisztítás a nyerő. Az egyik német cégnél az általuk bemutatott evőeszköz-mosogató készülékükből mesélik, nem győznek annyit gyártani, ahány a megrendelő. 

Két év múlva veled, ugyanitt

Végül álljon itt két kiállítói vélemény, ők hogyan látták a 2016. évi bécsi, Horeca-szakágazati bemutatót. „ Új ügyfeleket szereztünk, és a régiekkel ápoltuk a meglévő kapcsolatot. Jó lenne, ha még több sörfőzde jelenne meg a következő ilyen rendezvényen.” (Andrea Taussing, a Murau sörfőzde PR-felelőse) „Jó dolog, hogy a bécsi szakvásár még egy kezelhető, átlátható méretű rendezvény. Mi dupla standot béreltünk – és ezt tesszük majd két év múlva is, mert így be tudjuk mutatni termékeink elég széles skáláját.” (Marco Schárf, Alexander Schárf & Söhne GmbH, társtulajdonos) 


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.