hirdetés
hirdetés

Óriási a veszteség világszerte a turizmusban

Előrejelzések szerint idén az ágazat globálisan 910 milliárd és 1,2 ezermilliárd dollár közötti bevételtől eshet el - írja a Világgazdaság

hirdetés

"A koronavírus-járvány valósággal eltiporta a turizmust, a szektor globálisan 320 milliárd dollár veszteséget könyvelhet el az idei első öt hónapban. A járvány a fejlett országokat is sokkhatásként érte, a fejlődő államokban pedig súlyos vészhelyzetet teremtett – mondta videóüzenetében António Guterres, az ENSZ főtitkára. Kiemelte, a turizmus a világgazdaságban a harmadik legnagyobb súlyú ágazat, amely 2019-ben a világkereskedelem 7 százalékáért volt felelős, idén viszont az iparág 910 milliárd és 1,2 ezermilliárd dollár közötti turisztikai exportbevételtől eshet el. A pandémia következményeként az első öt hónapban 56 százalékkal csökkent a nemzetközi turisták száma, és ez a szám az év végéig összesen 78 százalékkal eshet vissza. A fejlődő országok gazdasági föllendülése függ leginkább a turizmustól – Afrika exportbevételének 10 százaléka a turizmusból származott 2019-ben –, így ezeket az országokat fokozottan sújtja a jelenlegi helyzet.

pixabay.com
pixabay.com

"A szektorban 120 millió közvetlen foglalkoztatott munkahelye került veszélybe a bezárt hotelek és törölt légi járatok miatt. A fejlődő és a fejlett országokban az idegenforgalomban tevékenykedők nagy részét a nők, a fiatalok és az informális munkavállalók teszik ki, így ezek a legérintettebb csoportok – mondta Sandra Carvao, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének munkatársa. Guterres hozzátette, a turizmus, amellett, hogy több százmillió ember megélhetését biztosítja, fontos szerepet kap az emberiség közös természeti és kulturális kincseinek megőrzésében. A világörökségi helyszínek 90 százalékát bezárták, és több helyen leállt a biodiverzitás finanszírozása. A védett területeken veszélybe került az ökoszisztéma, ráadásul beindult az orvvadászat és a területek kifosztása. 

Guterres sürgeti a turizmus hatékony újjáépítését. Az ENSZ-főtitkár öt fókuszterületet határozott meg, amelyekre összpontosítva a biztonság és a klímavédelmi célok figyelembevételével visszatérhet a szektor. A társadalmi egyenlőtlenségek megszüntetésére fontos hangsúlyt fektetni, főleg a nők egyenrangú foglalkoztatását és gazdasági biztonságát emelte ki. Emellett létfontosságú a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése, amellyel elősegíthető a szektor sokszínűségének megtartása. Továbbá a fenntartható turizmus jegyében a klímavédelmi célokat szükséges szem előtt tartani, az ismét beinduló közlekedés nem járhat az üvegházhatású gázok kibocsátásának további emelkedésével.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai