Palóc mikrokozmosz

A Falusi Turizmus Európai Hete októberi népszerűsítő kampánya során Palócországba kaptunk meghívást. Dombok tetején várromokkal, völgyekben fekvő kies településekkel, erdők, rétek, csalitok érintetlen szépségével fogadott Nógrád, ahol ezúttal a „Palóc út” települései közül Szécsény, Kozárd és Hollókő mutatkozott be.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

„A »jó palócokat és tót atyafiakat« a XIX. században Mikszáth Kálmán emelte be az irodalmi köztudatba. Ma a palócság egyedi, különleges értékei turisztikailag is komoly vonzerőt jelentenek. A térség kultúrája igen változatos: szinte minden településen sajátos egyedi viseletek, szokások, hagyományok élnek a mai napig.” (Részlet a Palóc út c. kiadványból.)

Felélesztett történelem

Minden iskolásnak tudnia kellene, hogy az Ipoly-parti Szécsényben tartották 1705-ben azt az országgyűlést, amelyen vezérlő fejedelemmé választották II. Rákóczi Ferencet, és kimondták Erdély unióját az anyaországgal. Várából csak kevés maradt meg, 1690 után köveit beépítették a Forgách-kastély falaiba. A barokk kastély ma Szécsény leglátványosabb épülete, kiemelt műemlék. Parkja természetvédelmi terület. A kastélyban ma a régész és természettudós Kubinyi Ferenc nevét viselő múzeum működik. A 2005-ös teljes felújítás után a település és a térség múltját bemutató új kiállításokkal várja látogatóit. A kisváros az utóbbi években nyert pályázatokkal visszaállítani törekszik történelmi építészetét és hangulatát. A belvárost behálózzák a díszburkolatú sétálóutcák, melyeken körbejárva Szécsény majdnem minden műemléke és turisztikai látnivalója (a kastély, a várkert, a bástyák, a várfalak, a templom, és egykori várkapu bejáratánál a gyógyszertár és a Szentháromság- szobor) megtekinthető.

Kozárdnak minden sikerül

Az erdők, dombok között megbúvó pici, honfoglaláskori település látványos fejlődésen ment keresztül az utóbbi években. A környéken gyümölcsöst és mangalicatelepet fenntartó Agroservice Kft. országos és nemzetközi mozgástere segítségül és például szolgált a falu vezetőségének is. 2002 óta minden évben sikeresen pályáztak. A falusi turizmusba bekapcsolódva több mint 50 férőhellyel rendelkezik ma már a falu. Elkészült a Vadvirág étterem és panzió is. A tavaszi Almavirág Fesztivál, a nyári Kozárdi Művészeti Napok és az Őszi Magyar Ízek Fesztivál országos hírűvé nőtte ki magát. A falu büszkesége az új kápolna és faluház együttese, amelynek tetőteraszáról a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet teljes panorámájában gyönyörködhetünk.

Hollókő, szakácskával

A világörökséghez tartozó faluban minden „együtt van”: elbűvölő táj a várrommal, a virágdíszes, kontyos házak, a színes népművészet ezernyi megnyilvánulása. A helyi Tourinform-iroda munkatársa magától értetődő természetességgel palóc népviseletben, hímzett ingben, „szakácskával”, vagyis a nadrág fölé kötött kötényben és a nagyapjától örökölt csizmában fogad minket. A kemencében sütött finomság és a köszöntő pálinka mellé ezernyi részletet mesél a palóc szokásokról. Az ő dolga, hogy a rövid séta során bemutassa az apró templomot, a palóc népviselet szinte falunként eltérő változatait viselő babákat a múzeumban. A Szövőházban pedig akár be is ülhetünk a szövőszékbe, kipróbálni az ősi mesterség fortélyait. Mindezt egész nyáron, vasárnaponként, garantált programként kínálják. Hollókőre szinte minden hónapban érdemes csoportokat küldeni, hiszen húsvéttól az októberi szüretig sűrűn követik egymást a garantált rendezvények.

Mesterművek és információk

A Kézművesház – Tourinform-iroda Szécsényben, a történelmi belvárosban kapott helyet. A. 2005-ben restaurált épület földszintjén található a Tourinformiroda és a palócföldi népi iparművészek termékeinek bemutatója. A Mesterségek Házába érkezők nemcsak megcsodálhatják a mesteremberek munkáit, de meg is vásárolhatják azokat. Az emeleten egy 50 főt befogadó konferenciatermet rendeztek be. Havi rendszerességgel kiállításokat is rendeznek. A szécsényi Tourinform a vidék népművészeti mesterei mellett a falusi turizmus szolgáltatóit is összefogja.

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.