Paloznaki tekergő – bringás vendégeket várnak a faluba

Kedvezményes díjú kerékpárkölcsönzővel, a Balaton-felvidék keleti részét behálózó túrajavaslatokkal, a kirándulásba épített munkabemutatót tartó őstermelőkkel, kézművesekkel, művészekkel, kedvezményt adó vendéglátóhelyekkel, élményparkokkal, kiállítóhelyekkel és más szolgáltatókkal csábítják a vendégeket Paloznakra.

A hétvégén túranappal és sajtótájékoztatóval indították el a legvirágosabb magyar falu címet és európai díjat is szerző Paloznak kerékpáros projektjét, a Paloznaki tekergő programot. Mint Czeglédy Ákos polgármester elmondta, a hivatalosan Két keréken a Balaton-felvidéken című projekt a Szelíd térségfejlesztési modellek a gyakorlatban 2016 – helyi gazdaságfejlesztést célzó szemléletformáló programsorozat keretében valósult meg, amit a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéken és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben működő helyi szervezetek támogatására hirdettek meg. A költségekhez a pályázatot kiíró Hermann Ottó Intézet a maximális hatmillió forint támogatást biztosította, az önkormányzat önerőként másfél millió forinttal járult hozzá.

A projekt tervezői abból indultak ki, hogy a magát a családosok üdülőfalujaként meghatározó Paloznakon megfelelő lehetőséget biztosítsanak a megszálló vendégeknek a kerékpárkölcsönzésre. A másik céljuk az volt, hogy a biciklivel túrázó vendégeknek, a paloznaki tekergőknek a lehető legbiztonságosabb, ugyanakkor komoly kihívásokat keresők igényeinek is megfelelő tartalmas túrákat tudjanak javasolni a térségben. Fontos szempont volt az is, hogy a környéken dolgozó őstermelőket, kézműveseket, népművészeket, népi iparművészeket, borászokat, vendéglátó- és kiállítóhelyeket is bekapcsolják a programba, mert ezzel segítik a működésüket, miközben új élményeket biztosítanak a vendégeknek.

A pénz nagyobb részét kerékpárok, kerékpáros kiegészítők, biztonsági felszerelések, szerszámok vásárlására fordították. Ebből alakították ki, rendezték be a falu közepén lévő önkormányzati vendégházban a kerékpártároló helyiséget is a kölcsönzéshez.

A kerékpárokat bárki bérelheti, de a Paloznakon megszálló vendégek ötven százalék kedvezményt kapnak a kölcsönzési díjból. Ha egy napi túra során legalább öt javasolt állomáshelyet igazoltan felkeresnek, akkor ennek a díjnak a felét is elengedik nekik.

Czeglédy Ákos szerint ezzel közvetlenül is segíteni tudnak a helyi szállásadóknak, mert azok kedvezményes áron kínálhatnak plusz szolgáltatást a vendégeiknek a kellemes élményeket biztosító túrákhoz.

A projekt keretében több mint egymillió forintból továbbfejlesztették a falu déli kapujában a múlt nyár elején elkészült biciklis pihenőt, amit többek között napelemes világítással és telefontöltővel szereltek fel.

A pénz fennmaradó részéből a Balatontipp.hu oldallal együttműködve túraútvonalakat dolgoztak ki, s azok leírását mind nyomtatott formában, mind az interneten elérhetővé tették a www.paloznakitekergo.balatontipp.hu címen.

A projekt keretében kidolgozott hét túraútvonal Paloznak központtal egy ötven kilométer nagyságú területet fog át a Balaton-felvidék keleti részén. A kirándulások során a biciklisek közel ötven "paloznaki tekergő partnert" kereshetnek fel. Közülük az őstermelők, kézműves vagy művészeti munkát folytatók többnyire ingyenes gazdaság-, műhely- és műteremlátogatásra fogadják a Paloznakon megszálló biciklis vendégeket. Így akár szövéssel, csipkeveréssel, hímzéssel, gyöngyfűzéssel, citera- és kerámiakészítéssel, tökmagolaj-sajtolással, képzőművészek munkájával is megismerkedhetnek a kerékpáros túrák során. Az érintett kiállítóhelyek, élményparkok, borászatok, vendéglátóhelyek többsége pedig kedvezményt kínál a tekergőknek a szolgáltatásuk árából.

A túrák hossza 20 és 50 kilométer között változik. A kirándulások a balatoni bicikliút térségen áthaladó szakasza mellett kisebb forgalmú közutakon, mezőgazdasági és erdei utakon haladnak. A tervezést a különböző minőségű és nehézségű szakaszok szöveges és fotós bemutatása, valamint a várható emelkedőket és lejtőket bemutató szintrajzok segítik.

A mobilinternettel rendelkező okostelefonokon méteres pontossággal lehet követni az útvonalakat, és a kiválasztott megállóhelyekről is megfelelő információkat kapnak a túrázók. A mobilnetet nem használók az indulás előtt a telefonjukra tudják tölteni az útvonal GPS-állományát, és az ehhez előre telepített ingyenes térképes programmal internet nélkül is folyamatosan tájékozódhatnak helyzetükről és a megállóhelyekről.

A szombaton megtartott nyitó túranapon egy 45 és egy 25 kilométeres útvonal végigkerekezése között választhattak a résztvevők. Mindegyikük rendkívül pozitívan nyilatkozott a kezdeményezésről. Ahogy többen is elmondták, nagyon érdekes, sokuk számára eddig ismeretlen helyeket fedezhettek fel annak köszönhetően, hogy a fotókkal, leírással megfelelő támpontokat kaptak az elinduláshoz és a mobiltelefonon használható térképes rendszerrel az útközben való tájékozódáshoz.

A nyitónap résztvevői között az önkormányzat és két "tekergő partner", az örvényesi Huszár Vendéglő és a füredi Bagaméri Fagylaltozó ajándékait sorsolták ki. A fődíj egy hétvégi családi pihenés volt az önkormányzati vendégházban.


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?