Pave Zupan-Ruskovic

Az UTAZÁS 2002 kiállításon találkoztunk a horvát idegenforgalmi miniszterrel, Pave Zupan-Ruskovic asszonnyal, aki ugyan már sokszor járt hazánkban, azonban pihenni még sosem volt ideje nálunk. Pedig nagy terve, hogy egyszer bebarangolja Budapest utcáit.

2ht Miniszter asszony anya, tengerészkapitány apa – a lányai nem sokat láthatnak magukból.

– Tudja, mindig attól féltem – árulja el –, hogy mivel alig lehetünk velük, egyszer valami bajuk lesz, rossz társaságba keverednek vagy valami efféle, de szerencsére soha semmi ilyesmi nem történt. Ezt nagy részben köszönhetem édesanyámnak, aki óriási szerepet vállalt a családi terhek átvállalásában, vagyis mindig minden időben számíthattam rá.

2ht Az ön foglalkozását hallva az ember rögtön arra gondol, Horvátországban most nem lehet egy életbiztosítás a miniszteri bársonyszék. Hiszen nap mint nap hallhatjuk a rádióban, láthatjuk a tévé híradásaiban, hogy önöknél éppen kormányválság van, és sorban mondanak le a miniszterek.

– Nos, ez nem az én tárcámat érinti, hanem a liberális párt kormányba küldött öt miniszterét, akik valóban lemondtak, de jelenleg is folynak a tárgyalások, és ha szerencsénk van, a kormányon lévő pártok megegyeznek, és nem távoznak az érintett tárcák éléről a miniszterek. Én párton kívüliként érkeztem a parlamentbe és a kormányba, a dubrovniki Atlas utazási iroda vezetőjeként dolgoztam még két éve, amikor felkértek erre a munkára.

2ht Kicsit keserű szavakkal mondja mindezt, nyoma sincs a kitörő örömnek.

– Amikor elfogadtam a felkérést, fogalmam sem volt arról, mit vállaltam, mekkora terhet veszek a nyakamba. Akkor még azt hittem, gyorsan, nagy hatásfokkal tehetek valamit a horvátországi turizmus látványos fellendülése érdekében. Csak egy dologgal nem számoltam: az állami szervek, az állami apparátus mérhetetlen csigalassúságával.

2ht Pedig Horvátországban most nem lehet rossz idegenforgalommal foglalkozni, hiszen országuk divatba jött, mint turisztikai célpont. Tavaly a magyarok mintegy 1,6 millió vendégéjszakát töltöttek ott. Én is vitorláztam a horvát tengeren tavaly, és úgy döntöttem, hamarosan visszajövök.

– Nos a tengerünk valóban gyönyörű és vendégcsalogató: a Világörökség Tanácsa úgy döntött, a híresen csak kifogástalan vizeket, más turisztikai célpontokat megjelölő Német Autóklub javaslatát elfogadja, és vigyáz ezentúl a tengerünk tisztaságára, sőt támogatást is nyújt szennyvíztisztításra.

2ht Mit gondol, melyek lehetnek azok a körülmények, amelyek miatt németek, osztrákok, olaszok és mi, magyarok is oly szívesen látogatunk és pihenünk az önök országában?

– Az egyik meghatározó feltétlenül a közelség, a másik a biztonság, egyik nagyon fontos szempont még a természeti szépségek tömény jelenléte, azonkívül az, amiről az előbb beszéltünk – vizeink tisztasága –, és a művészetek iránt érzett vonzalom. Az szintén nem mellékes körülmény, ha a horvát ember nem is mindig érti a másik nyelvét, de az biztos, hogy bármi áron megérteti magát az idegennel. Közvetlen a népem, jó hangulatú, oldott és nagyon tud mulatni, élvezni az életet. Csak nézzen itt körül!

2ht Én még valamit szeretek, ami önökhoz kapcsolható: ez a reggeli órákban a pékségekben frissen illatozó, különféle ízekben kapható burek!

– Fájdalom, de ki kell ábrándítsam, a burek korántsem horvát étel, nagyon is inkább boszniai, akárcsak a csevap. A friss tengeri halak, zöldségek, az ebből készült finomságok, amelynek ízesítése, fűszerezése hasonlít az önök konyhájához – nos, ezek valóban eredeti horvát ételek.

2ht Tényleg egy világ dőlt össze bennem. Úgy beszél a konyháról, az ételekről, ízekről, mint a tűzhely nagymestere. Nyilván tud főzni.

– Tudok és szeretek is, bár a hétnapos munkarendemet tekintve erre igen kevés módom akad. Azonban férfiasan be kell valljam, a férjem még nálam is jobban forgatja a fakanalat. Ami nem csoda, mert azt szokták mondani, ha a tengerésznek nincs dolga, rendszerint beáll a szakács mellé vagy helyette, és szívesen maga főz.

2ht Amikor mentem le kocsival Zadar felé, láttam még sok helyütt a háború nyomait: kilőtt házak, ablak-ajtó nélküli elhagyott romok borzolják az utazók kedvét az út mentén. Ezeket mementóként meghagyják? Vagy más oka van annak, hogy nem bontják le a háborús sebekkel tépázott épületeket?

– Egy ideig várunk még, hátha jelentkezik jogos tulajdonosuk, hogy lebontsa és újjápítse a saját épületét. Ha ez záros határidőn belül nem történik meg, természetesen keres a kormány más megoldást.

2ht Saját szeretett városa, Dubrovnik is számos sebet kapott.

– Mostanában járt nálunk?

2ht Nem, sőt Dubrovnikot sajnos akkor sem láttam, amikor még ép volt, a háború előtt.

– Nos, nem maradt le semmiről, mert ha majd mostanában vetődik arrafelé, ugyanaz a kép fogadja, mint a turistát annak idején: sikerült úgy rekonstruálni az épületeket, hogy a lebombázott és újjáépített házakat kizárólag a piros, új cseréptető különbözteti meg a régiektől, amelyeken sárgás van.

2ht Lassan éjfélre jár, nem zavarnám tovább. Csak engedjen meg végül egy igazi, tipikus női kérdést. Mondja, mikor van ideje ruhákat venni? Hol és miképp vásárolja a kosztümjeit?

– Egy szóval válaszolhatok: útközben.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.