Pezsgőt dob piacra a Pécsi Tudományegyetem

Első ízben készített pezsgőt a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amely termékeit ősztől új márkanév alatt kínálja - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

A PTE közleménye szerint a világ hatodik legnagyobb, 1800 tételből álló szőlő génállomány-gyűjteményének fenntartója a jövőben Pécsi Egyetemi Borbirtok néven forgalmazza - az intézet oktatási és kutatási eredményeit is bemutató - termékeit, köztük az első pezsgőt, a Nadír 63-at.     

Az újonnan elkészített borszármazék alapanyagául a több mint hetven éve működő kutatóintézet birtokán termő szőlő, a Zenit szolgált, a pezsgő pedig arról kapta nevét, hogy a nadír a zenittel átellenes pont az éggömbön. Az ültetvény és a pince közötti tengerszintkülönbség 63 méter, innen az ital másik neve. A zöldes-sárga színű pezsgő a közlemény szerint finom buborékokkal rendelkezik, gyümölcsös illatú, lecsengése hosszú.     

A kutatóintézet válogatott borait és az új pezsgőt borászati szaküzletekben és webshopokban lehet megvásárolni, emellett ősztől külön a tételekhez megálmodott ételekkel együtt is meg lehet kóstolni az italokat több pécsi és baranyai vendéglátóhelyen.     

Az 1949-ben több évszázados egyházi birtok alapjain létrejött intézet fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás, abban szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztés-technológiai és borászati kutatások zajlanak.  

Mindezeket 30 hektár szőlőültetvény, 1600 négyzetméter alapterületű, 300 éves pince és akkreditált laboratórium szolgálja. A világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjának számító intézet több mint 1800 tételből álló szőlőfajta gyűjteménnyel, 18 államilag elismert szőlőfajtával és 20 klónnal rendelkezik.     

A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy az országban egyedül Pécsen folyik világszínvonalú rezisztencia-nemesítés, melynek célja a környezettudatos, fenntarthatóbb szőlő-bor ágazat megteremtése és megerősítése.

Forrás: Store insider


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?