Pompás paloták és keveredő kultúrák a hajósok városában

Talán furcsa, de nem hajóval, hanem gyorsvonattal érkeztünk Genovába. Ez itt nem szokatlan, mert a turistáktól zsúfolt vasútállomás a nagysága alapján – a Földközi-tengeri hajókikötő mellett – szárazföldi kikötőnek számít.

A vasútállomás előtt kibontakozó teret sok gyalogos turista kiindulópontjának tekinti. Innen sétáltunk mi is befelé a városközpont felé, de alig néhány perc után megálltunk Kolumbusz Kristóf gigantikus méretű szobra előtt. A neves hajós ennek a városnak a szülötte, akinek nemcsak szobrot emeltek, hanem Genova belsejében – karnyújtásnyira a katedrálistól – múzeumként őrzik az Újvilág felfedezőjének a házát.

Találkozóhely kivilágított szökőkúttal

Gyalogosan haladtunk tovább a híres paloták utcasorán. Ez a negyed az egykori gazdag kereskedők és vállalkozók világát idézi fel, akik egykoron díszes épületeket és templomokat építtettek kiváló alkotókkal. Ezek a pompás paloták a múló idővel versenyezve kiállták az évszázadok viharait, és ma is állnak. Persze napjainkban más a feladatuk, mint korábban. Akkoriban ezek a különböző építészeti stílusokat képviselő magas házak otthonként szolgáltak elsősorban a jó módú tulajdonosoknak és családtagjaiknak, teljes kényelmet nyújtva. Ma viszont főleg múzeumok, galériák és pénzintézetek találhatók bennük. A városnak ez a része napjainkban turisztikai látványosság, de a boltok sokaságát tekintve kereskedelmi negyedként is működik.

A helybeliek úgy mondják, hogy a genovaiak a XV. század közepétől a XVI. század közepéig élték fénykorukat. A gazdag kereskedők ugyanis hiteleket nyújtottak a spanyol és más európai királyságoknak, és az ezekből szerzett pénzekből építették fel a történelmi belvárost, amely ma is a legnagyobb Európában.

Megcsodálva a gazdagon díszített épületeket, a festői szépségekben bővelkedő és meredeken lejtő sikátorokon keresztül jutottunk a kikötő felé. Ezen a részen nevezetes a klasszicista stílusban épült Operaház. A környezetében elterülő forgalmas tér pedig a régi és a modern Genova találkozóhelye, a kivilágított szökőkútjával és színes épületeivel. Sétánk további részében – a kikötő közelében – láttuk a környezetéből kiemelkedő genovai székesegyházat, melynek homlokzata a nagy francia dómok stílusát tükrözi. Érdekessége, hogy az egyetlen tornya a templom testéből nyúlik ki, mert csak a jobboldalit építették meg. Ennek az igazi francia épületnek azonban a fekete-fehér márványburkolat olaszos színt ad. Ugyanilyen burkolat fedi a templom belsejében lévő magas csarnokot is, ahol a vaskos boltozat és az emeleti oldalsor román stílusformákat őriz.

Daruk, árbocok és a világítótorony

Az az utca, ahol elhaladtunk, már a kikötőt övező útba torkollik, amely Genova legforgalmasabb része. Itt naponta gépkocsik ezrei haladnak keresztül. A nyüzsgő élet fő forrása azonban a hatalmas kikötő, amely a franciaországi Marseille után a második legnagyobb a Földközi-tengeren. Általában a szárazföldön érkező genovai utasok nagy része is ide igyekszik először, hogy felfedezze ezt a környéket.

A kikötő medencéje valósággal lüktet a daruk, a rakodó hajók, a kémények, árbocok folytonos zűrzavarától. A monumentális teherhajók mellett mediterrán luxushajók, jachtok, halászbárkák nyüzsgő tömege látható itt. Közülük is kiemelkedik a személyszállító óceánjáró sokemeletes tömege, amellyel a különböző országokból érkezők utaznak pihenni távolabbi vidékekre. A benyúló mólókon vasúti szerelvények tolatnak, így zaj és csörömpölés veszi körül ezt a városrészt. Az itt emelkedő 117 méter magas világítótorony a feljegyzések szerint a világ legrégebben épült és ma is működő tengeri jelzőtornya. Ez Genova jelképe. Ennek a lábánál alakították ki az új kikötőt, amely a teherfogalom zömét bonyolítja le. Genovában évente 15-20 ezer hajó fordul meg különböző rakományokkal és legalább félmillió utast is szállítanak a tengeren.

Amerika felfedezésének 500. évfordulójára, 1992-ben a régi kikötő helyén egy szórakoztató központot is létesítettek, mely megtartotta régi nevét, a Porto Anticót. Ebben a központban található Európa legnagyobb, tengeri élővilágot bemutató akváriuma, gyerekcsalogató delfinekkel és cápákkal, de helyet kapott benne egy nagy tér padokkal, pálmafákkal és egy multifunkcionális térdíszítő elemmel, mely emberekkel teli kabint emel a magasba. A kikötő környéke tele van éttermekkel, klubokkal, a tengerparti sétány mentén pedig pálmafák és más növények díszlenek. Emellett ott található az a különleges üveggömb is, amely bioszféramúzeum, megannyi érdekességet kínálva. Ezeken túl a kikötő partján levő Tengerészeti Múzeum előtt különleges attrakciónak számít az a hatalmas, háromárbocos hajó, amely díszletként itt horgonyoz. Nem véletlenül, hiszen a Neptun névre keresztelt vízijármű egy valamikor működött hajó modelljeként Roman Polanskinak, a lengyel származású Oscar-díjas rendezőnek az egyik filmjéhez szolgált. A díszes jármű nemcsak kívülről, hanem belülről is sok érdekességet kínál, melyet sok látogató tekint meg naponta.

A múlt és a mozgalmas jelen

A kikötői kaland után felmásztunk az egyik közeli magaslatra, ahol elénk tárult Genova városképe, a múltjával és a mozgalmas jelenével. A régi és az új kikötő nyüzsgése, a templomok, a paloták, a magas házak és a sikátorok sokszínű világa pompás látványt nyújtott. Ugyancsak élményt jelentett a henger alakú tornyos régi városkapu látványa, valamint az új negyedben a toronyházak és a felhőkarcolók képsora is.

A francia Dumas, Montesquie és Fleubert – akik szívesen időztek itt – úgy írták le Genovát, mint a márvány városát, a gazdagság, a pompa egyik jelképét. A város hírességeit ma is tisztelet övezi. Nemcsak Kolumbusz Kristófot, hanem például Nicollo Paganínit, a zeneszerzőt és hegedűművészt, Leon Battista Albertit, a humanista építészt, költőt és írót, vagy Vittorio Gassman Oscar-díjas olasz filmszínészt és rendezőt.

Ebben az itáliai városban keverednek egymással a különböző kultúrák, illetve az építészeti stílusok is. Mindezek elsősorban a tengeri hajózásnak, a hatalmas kikötő vonzásának köszönhetők.


Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?