Pontosítják a szeszes italok keverékeire vonatkozó címkézési eljárásokat

Társadalmi véleményezésre bocsátották a Bizottság felhatalmazáson alapuló rendeletének tervezetét.

Az (EU) 2019/787 rendelet kiterjesztette azokra a keverékekre vonatkozó címkézési rendelkezéseit, amelyek a keverés következményeként már nem felelnek meg egyik szeszesital-kategóriának sem. Ez azzal jár, hogy a keverékek nem viselhetik hivatalos elnevezésként annak a szeszesital-kategóriának a nevét, amihez tartoznak, miközben a Szeszesital Rendelet kimondja, hogy a „blend”-ek azok, amelyek ugyanabba a kategóriába tartozó két vagy több párlat kombinációi, melyek csak kisebb összetételbeli különbségek révén különböztethetőek meg egymástól. További lényeges ismérvük, hogy mind a létrejött keverék, mind az eredeti párlatok ugyanahhoz a kategóriához tartoznak.

A címkézési rendelkezések tisztázása érdekében az (EU) 2019/787 rendeletet módosítani kell, hogy az említett keverékek hivatalos elnevezésként viselhessék annak a szeszesital-kategóriának a nevét, amihez tartoznak.

Egyes tagállamok képviselői felhívták a Bizottság figyelmét, hogy az új rendelet szövege ténylegesen tiltja a különböző földrajzi jelzésekhez tartozó szeszes italok, vagy földrajzi jelzéssel rendelkező és nem rendelkező italokból előállított keverékek esetén, hogy a megfelelő kategória elnevezését viseljék. Ezt a helyzetet tisztázni kell a jogbiztonság, valamint a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében.

A felhatalmazáson alapuló jogi aktus az (EU) 2019/787 rendelet 50. cikkének (3) bekezdésén alapul, és csak egy olyan rendelkezést érint, amelynek módosítására a Bizottság az említett paragrafus alapján felhatalmazást kapott. Ezt az (EU) 2019/787 rendelet 46. cikke szerinti eljárásnak megfelelően kell elfogadni.

1. cikk : Ez a cikk az (EU) 2019/787 rendelet 13. cikkének (3) bekezdését két bekezdésre osztja:

  • az egyik az olyan szeszes italokból keletkező keverékekre vonatkozik, amelyek nem felelnek meg az I. mellékletben meghatározott kategóriák egyikének sem.
  • a másik olyan szeszesital keverékekre vonatkozik (GI+GI, GI+nem GI), melyek esetében egyedi címkézési rendelkezéseket kell alkotni, hogy egyértelmű legyen, hogy azok viselhetik az érintett szeszesital-kategória elnevezés hivatalos nevét.

Ezenkívül módosítja az említett rendelet 3. cikkének (3) bekezdését és 10. cikkének (7) bekezdését, amelyek az említett címkézésre utalnak.

2. cikk: Ez a cikk előírja az 1. cikkben előírt módosítás egyidejű alkalmazását a hivatkozott rendelkezésekkel (azaz az (EU) 2019/787 rendelet 3. cikkének (3) bekezdésével és 12. cikkével), amelyek az említett rendelet 51. cikkének (1) bekezdése értelmében 2021. május 25-től alkalmazandóak.

Az előterjesztéssel kapcsolatos véleményeket, vagy észrevételeket 2021. március 24-ig az Európai Bizottság honlapján lehet megfogalmazni. A felület bejelentkezés után érhető el, a visszajelzést pedig magyar nyelven is el lehet küldeni, ám a letölthető előterjesztés munkanyelve angol.

Forrás: Store Insider


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?