hirdetés
hirdetés

Poroszló is dicsekedhetne szállóval

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) kezdeményezésére a Vidékjáró elnevezésű rendezvénysorozat keretében a mostani hét végére Környezettudatos Napra várták az érdeklődőket. Az ország több mint húsz pontján nemzeti parkok, natúr parkok, falusi vendéglátók, ökogazdaságok,  ökostrandok  is csatlakoztak a tematikus naphoz.

hirdetés

A központi rendezvény Poroszlón, a Tisza-tavi Ökovásár volt, amelyre a FATOSZ szakújságírókat hívott meg.

Poroszlón Kiss János igazgató fogadta a csoportot, majd Bornemissza Andrea marketinges segítette őket abban, hogy minél többet lássanak a híres Tisza-tavi Ökocentrumból, amely 2012. április 28-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

A község önkormányzata beruházásában, az Európai Unió támogatásával 2,2 milliárd forint összegből megvalósult turisztikai látogatóközpont fő attrakciója Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, amely hatalmas, 735.000 liter össztérfogatú édesvízi akváriuma révén természetközeli élményt nyújt, és amelyben szinte az összes hazai halfajta megtekinthető, köztük a hatalmasra nőtt, hazánkban egykor honos viza.

Az Ökocentrum turisztikai- és rendezvényközpont, amely egy helyen gyűjti össze és tárja látogatói elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. Négyszintes látogatóközpontja 2.600 négyzetméteren várja az érdeklődőket, állandó kiállításai, háromdimenziós vetítőtermében rövidfilmet mutatnak be a Tisza-tóról. A központi terek felett tetőterasz található, mely nappal kilátó, este pedig csillagnéző, pihenő terület is lehet.

Az Ökocentrum közelében kiépített Tisza-tavi Vízi Sétányon a víz fölött 1500 méter hosszan vezet az út a különböző megfigyelési pontokhoz, ahonnan a látogatók megcsodálhatják a Tisza-tónál élő madarakat anélkül, hogy megzavarnák őket. A kiindulási ponthoz egy 20 személyes kishajóval lehet eljutni, mindössze néhány perc alatt. A kikötő, a hajó és a vízisétány is úgy van megépítve, hogy azt babakocsival vagy kerekes székkel is kényelmesen lehessen használni. A sétányon rendhagyó vezetést, gyermekeknek öko-foglalkozásokat és állatfarm-bemutatót is tartanak. 

A szakújságírók mindent megnéztek, megcsodálták a hatalmas halakat, a filmet, és az épület tetejéről megcsodálták a kilátást. Fentről is jól lehetett látni, hogy tele voltak a parkolók, hömpölygött a tömeg. Szakvezető segítségével csónakkal eljutottak a vízi sétányra, kicsit irigykedtek a szabadstrandon lubickolókra, majd a közeli Ladik Halászcsárdában ebédeltek, ahol Gacsal Zsolt ügyvezető dicsekedhetett el szakácsa kiválóan elkészített halételével, a fogas filével, amelyet citrusos borkocsonyával, kerti salátaágyon, burgonyapogácsával kínáltak.

A csárdával majdnem szemben egy régi, kissé romos fogadóépület állt, többen arról beszéltek, hogy abból milyen jó panzió lenne, és Poroszló is dicsekedhetne szállóval.
A poroszlói tájház udvarán helyi termelők árusították portékájukat, több vevőre, vagy kíváncsiskodóra számítottak, de a nagy melegben a vendégek inkább söröztek a hűs teraszon. Azért voltak, aki megkóstolták a sajtokat, a finom réteseket, sétáltak a folyó partján és a városok szmogos levegője helyett élvezték a természetet.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
"A csárdával majdnem szemben egy régi, kissé romos fogadóépület állt, többen arról beszéltek, hogy abból milyen jó panzió lenne, és Poroszló is dicsekedhetne
szállóval."

jó lenne, ha szétnéztek volna, mert van Poroszlónak hotelje!

http://www.poroszlokastely.hu/
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai