Portugieserek viadala Villányban

Közép-európai borversenyt és borkóstolót rendeznek a hétvégén Villányban. Középpontban a portugieser.

A portugieser (régebbi nevén kékoportó) nem adja meg magát. Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban eddig ritkán került reflektorfénybe, most önálló estet kap, sőt egy egész hétvégét. A szervezők, élen a Pécsi Borozó szerkesztőségével, a portugieser háttérbe szorulása ellen küzdve hirdették meg a Portugieser Du Monde borversenyt és kóstolót, hogy legalább egy hétvégén át felhívják a figyelmet a mindennapok friss és gyümölcsös vörösborára.

A szombati kóstolón 20 pincészet ötvennél is több bora várja az érdeklődőket. A Portugieser Du Monde 2013 a közép-európai portugieser termelők és boraik első szemléje és kóstolója. A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják portugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak, így arra gondoltak a szervezők, milyen jó lenne mindezeket a borokat egy mezőnyben látni. - Nem szeretnénk a portugiesert összemérni más borokkal.

Talán egy önálló verseny azért is jó, hogy nem kerül más fajták boraival egy kontextusba, hanem önmagában rá tudunk fókuszálni. Három kategóriát hoztunk létre, egyet a friss, aktuális évjáratú boroknak, egyet az évjáratos, korábbi évekből származó oportóknak, és egyet a házasításoknak, ahol legalább 25%-ot tesz ki a portugieser aránya. Így színesebb lesz a kép, és talán összemérhetőbbek a borok.

Az pedig, hogy milyen a jó oportó, majd talán április 13-a után könnyebb lesz megmondani – mondta el Győrffy Zoltán, a rendvény főszervezője. A borversenyt április 12-én, pénteken rendezik meg, mégpedig a régió talán legjobb portugieser-termőhelyén, Villányban. Bock József és a Bock Pince várja a lengyel, szlovén, horvát, chilei és magyar bírálókat, hogy megkóstolják a közép-európai mezőnyt.

A versenyre közel hatvan portugiesert neveztek, Magyarország mellett Szlovénia, Horvátország és Szerbia is képviselteti magát a megmérettetésen. A Portugieser Du Monde központi és a nagyközönség számára is legizgalmasabb rendezvénye a nyilvános kóstoló lesz a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben lesz.

Az E78-ban április 13-án, szombaton a szemle fővédnöke, dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere adja át a díjazottaknak az arany és ezüst érmeket igazoló okleveleket. Pécs városa nyitott volt a Portugieser Du Monde ötletére és a szervezők a várossal közösen, több év alatt szeretnének egy valóban rangos, borturizmusban is szerepet játszó nemzetközi borverseny-brandet felépíteni.

A borkóstolón mintegy 20 magyarországi és szerbiai pincészet boraiból lehet kóstolgatni, a portugieserek mellett többen más boraikat is bemutatják a borkedvelő publikumnak, így több mint 50 bor kóstolható meg egyetlen belépőjeggyel.

A borhoz csokoládét a máriagyűdi Kakas Bonbon kínál, a vendéglátás színvonaláról, a kiváló gasztronómiai élményekről pedig Teleky Zoltán, a Zsolnay Étterem vezető séfje és tulajdonosa gondoskodik majd.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.