Ramadán Dubajban: amit a Szent Hónapról tudni kell

Ramadán szent hava az egyik legkülönlegesebb időszak, amikor még inkább érdemes Dubajba látogatni – a hangsúly ilyenkor a hagyományokon, a helyi kulturális rendezvényeken van, melyben kiemelt szerepe van a látványos és gazdag “Iftar” lakomáknak. Idén május 27-e körül kezdődik a Ramadán.

A Ramadán az év legszentebb időszaka minden muszlim vallású ember számára. Ideje az iszlám naptár szerinti kilencedik hónap – a hagyomány szerint a Szent Korán első verse is ebben az időszakban született. Dubajban idén a május 27. és június 24. közötti időszakra esik. Az ünnep időpontja egyébként – a mi Gergely naptárunkban – mindig más időpontra esik, mert az ünnep pontos ideje az iszlám Hold- naptáron alapul. A Szent Hónap és egyben a böjti időszak végét az Eid Al Fitr fesztivál jelzi.

Az Emirátusokban és az egész iszlám világban ebben a hónapban teljesedik ki az iszlám kultúra, az évszázados hagyományok és a híres vendégszeretet ünneplése – így hát ebben az időszakban Dubajba látogatni valóban különleges élmény.

Spirituális élmény

A napfelkeltétől napnyugtáig tartó böjt a Ramadán egyik legfontosabb eleme. Az alázat, a türelem és a spiritualitás gyakorlásával a hívők tartózkodnak az étel- és italfogyasztástól, dohányzástól, szexuális együttléttől és a tisztátalan gondolatoktól.

A böjt lényege, hogy általa a hívők még közelebb kerüljenek Istenhez, és emlékeztesse őket a kevésbé szerencsések szenvedéseire – ez az ideje a világi hívságok helyett a belső én előtérbe helyezésének.

A Ramadán időszaka ugyanakkor a megbocsájtásról, irgalomról is szól; a jó cselekedetek, a nemes szándék gyakorlása Istennek tetsző és kedves, s mely jó szándék „megtérül” a következő évben. Ezért is végeznek a hívők ilyenkor jótékonysági munkát, gyakorolják a lelki megtisztulást és még jobban elmélyülnek a Korán verseiben, értelmezésében.

Az iszlám öt pillére közül az egyik a Zakat, mely a kötelező jótékonykodást, adományt, segítséget jelenti a szegények és szükségben lévők számára. Étellel-itallal látják el a szegényeket, segítik az özvegyeket, árvákat. A Korán iránymutatása szerint más kisebb, jó cselekedeteket is folytathatnak a hívők, és nem csak muszlim, de akár más vallásúak javára is.

Hatása a közösségre

Az iszlámban tilos a hazugság, csalás, veszekedés, rágalmazás és a pletyka – és ezek a tilalmak különösen felerősödnek Ramadán idején. Ez a hónap a közösség erősítésnek ideje; a cél, hogy egymáshoz közelebb kerüljenek és jobb emberré váljanak.

A spiritualitás erősítése érdekében az üzleti élet ilyenkor lelassul, és a család, az emberi kapcsolatok kerülnek fókuszba. Az Iftar ideje a böjt időszakának végét jelzi, ilyenkor a családok összejönnek egy nagy közös lakomára és együtt ünnepelnek. Sokszor előfordul, hogy a muszlim vallásúak kiterjesztik az Iftar-meghívást más vallású barátaikra, ismerőseikre is – ez a legjobb alkalom a más vallásúak számára, hogy jobban megismerhessék az iszlám hagyományokat, szokásokat, alapelveket, mint a tolerancia, könyörület, hála és jótékonyság.

Böjt, hogy ünnepelj – étel, hogy emlékezz

Ironikus, hogy a Szent Hónap nemcsak a böjt, hanem az ünnepi lakoma szinonimájává is vált. Ez az időszak a legalkalmasabb megtapasztalni az autentikus arab ételeket, melyet szigorúan napnyugta után szolgálnak fel. Minden városbéli étterem – a kis sarki étkezdétől egészen a leghíresebb éttermekig – a legjobb arab és nemzetközi ételeket kínálja ilyenkor, jellegzetes Emirátus-beli ízekkel, fűszerezéssel.

Az Iftar alkonyatkor kezdődik, de egészen a hajnali órákig folytatódik. Hajnalban, még napfelkelte előtt az ún. Suhoor büfék bőséges kínálata segíti a felkészülést az előttük álló napra. Ilyenkor hagyományos, ezüst kávéscsészékben felszolgált arab kávéval, hűtött labannal (joghurt), friss datolyával várják a vendégeket az aranyszínű lámpákkal díszített sátrakban, ahonnan az oud (húros hangszer) kellemes, lágy hangja hallatszik.

Hogyan vehetünk részt az ünnepen?

A Ramadán igazi szellemisége alapján bárki részt vehet az ünnepen, hiszen a befelé fordulás, az önismeret és a jótékonyság gyakorlása vallástól független. A külföldi turisták számára pedig egy nagyszerű lehetőség arra, hogy megismerhessék a Szent Hónap igazi jelentőségét, a szokásokat és talán a muszlim vallással kapcsolatos tévhitektől is megszabadulhatnak.

A részvétel legegyszerűbb módja a Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding (SMCCU) központ felkeresése (a központ Dubaj történelmi Al Fahidi kerületében található). Ez a létesítmény kimondottan a külföldi látogatók, turisták számára jött létre. Itt megismertetik a látogatót az Emirátusok kultúrájával – követve a „nyitott ajtó – nyitott elme” elvét –, és ahol az érdeklődő bátran kérdezhet is minden, a Ramadánnal kapcsolatos témában.

A számos esemény egyike tehát az esti Iftar. A hagyomány szerint este, a böjt végén datolyával kezdik az esti étkezést, mely egyébként is szerves része a jellegzetes öböl menti arab ételsoroknak. A látogatók számára a jellegzetes emirátusi ételeket a központ kertjében lévő tradicionális házban szolgálják fel, melyet párnázott padlón, hagyományosan, ülve fogyasztanak.


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.