Redonda, a művészek királysága

A sziget uralkodóinak hála a neves költőknek, íróknak, filmrendezőknek nem kell adót fizetni. Ennek ellenére az első királyt megitták.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Santa Maria Redonda 320 méter magas sziklaszigete az Atlanti-óceán nyugati részén fellelhető Kis-Antillák szigetcsoport Leeward-szigetláncához tartozik. A vulkanikus eredetű, 1,6 négyzetkilométeres sziget hivatalosan a Brit Nemzetközösség, a Karib-tengeri Közösség (CARICOM) és a Kelet-karibi Államok Szervezetének (OECS) tagságát is magának tudó Antigua és Barbuda részét képzi.

A szigetet még Kolumbusz Kristóf fedezte fel 1493. november 12-én, második útja során, s ő keresztelte el a sziklát is Redondának. Mivel a sziget nem rendelkezik édesvízforrásokkal, így napjaikban többé-kevésbé lakatlan. De nem volt ez mindig így. A meredek falú sziklán élő madárpopuláció ugyanis az évszázadok alatt több ezer tonna guanót termelt, így a sziget a viktoriánus korban kitűnő foszfátlelőhelynek bizonyult. 1865-től 1912-es kimerüléséig ez a bélsárkupac lett a központja Nagy-Britannia busásan jövedelmező guanóbányászatának.

Mivel az anyagi haszon évente 1600 százalékos volt, egy bizonyos Matthew Dowdy Shiell nevű kereskedő és metodista prédikátor már 1865-ben azt állította, hogy fia, Matthew Phipps Shiell – aki állítólag a világon elsőként született ezen a szigeten –, jogosan formálhat igényt Redonda leendő királyságára. A legendák szerint a lelkész akaratát elfogadta Viktória királynő is, aki azzal az egy feltétellel „adta oda” a sziget tulajdonjogát a családnak, hogy az továbbra is a brit birodalom része marad. (A lelkész állítását egyébként semmilyen történelmi tény, dokumentum nem támasztja alá.)

A történet érdekessége, hogy Matthew Phipps Shiell (1865-1947) már híres kalandregény író volt, amikor 1929-ben megjelent Redonda legenda című művében azt állította, hogy 1880-ban John Mitchinson Antigua püspöke és Rev. Hugh Semper Montserrat püspöke 15 évesen őt I. Felipe király néven meg is koronázta. Harold Billings, a szerző életrajzírója szerint bár a koronázási ceremóniára nagyon kevés bizonyíték van, ám az tény, hogy ezek az egyházi személyek valóban ebben az időben éltek a környező szigeteken. A kutató szerint az író ezzel a lépéssel csak a hiszékeny angol sajtót akarta átverni, hogy könyve eladási példányszámát növelje.

Az állítólagos hazugságon kívül Shiell valóban úgy járt-kelt London utcáin, mint egy uralkodó. Anyagi kompenzációért cserébe bárkit Redonda lovagjává ütött, sőt állampolgárságot is adott azoknak a barátainak, főleg íróknak (pl.: Henry Miller, Lawrence Durrell) költőknek (pl.: Dylan Thomas, John Heath-Stubbs) újságíróknak (pl.: Rebecca West) és zoológusoknak (pl.: Gerald Durrell), akik a mohó brit, kanadai, ausztrál és amerikai adóhatóságoktól menekültek.

Felipe „nemes irodalmi tettei” annyira lenyűgözték John Gawsworth (1912-1970) angol író-költőt, hogy Shiell halálakor nemcsak irodalmi hagyatékának őrzésével és gondozásával bízta meg a birodalmi főhercegi ranggal is rendelkező barátját, hanem királyságának trónjával is. John Gawsworth, aki könyveit leginkább Terence Ian Fytton Armstrong vagy Orpheus Scrannel álneveken jegyezte, 1947-ben koronázták meg Redonda második királyának. Uralkodói neve I. Juan lett. Költői túlzás, vagy valóság, de I. Juan szinte mindig úgy vendégelte meg híres látogatóit londoni lakásában, hogy – ónból készült keksztartóban őrzött uralkodói elődje hamvaiból – mindig egy-egy csipetnyit szórt az ötórai teára érkezők csészéjébe. A guanósziget első uralkodóját így körülbelül 10-12 év alatt szép lassan elfogyasztották irodalmár alattvalói és munkássága tisztelői.

John Gawsworth – akárcsak elődje – szintén nagyvonalúan uralkodott. Sok színésznek, irodalmi és televíziós nagyságnak adott nemességet. Így Redonda lovagjai között találjuk Michael Denison színészt, Diana Dors és Mai Zetterling színésznőket, Pedro Almodóvar, Éric Rohmer és Francis Ford Coppola filmrendezőket, valamint Umberto Eco és Ray Bradbury írókat is. A hírességek azonban hiába kapták meg a sziget állampolgárságát, a nemzetközi jog szerint az abszolút monarchia nem létezik, így a művészek egyszer sem úszták meg az adó befizetését.

Arra a kérdésre, hogy akkor mi értelme Redonda királyságának Jon Wynne-Tyson angol író így írt: „Egy legenda, amelynek, annak is kell maradnia. Egy kellemes és excentrikus mese, egy irodalmi mitológia sok sóval, romantikus sóhajjal és tanácstalansággal, ám valami olyan, ami egyben szórakoztató is, de nem nagyon komolyan. Végül is ez a fantázia.”

Forrás: GyártásTrend


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.