Régiségvadászat: Budapest a legjobb tízben

Számtalan szempont alapján rangsorolt lista létezik a turisztikai szakmában – még olyan is, amelyik a szerint osztályozza a városokat, hol lehet a legtöbb régiségre, előnyös áron bukkanni. A turisták egy része ugyanis kincsvadászatnak tekinti az európai kiruccanást.

A dánok vezetnek

Európa antikvitásban leggazdagabb városai közé tartozik Budapest: a 10 pontos indexből 7,02 pontot értünk el a Confused.com szerint. A magyar főváros kiemelkedően jól teljesít régiségboltjainak kínálata tekintetében (4,40/5), egyes számítások szerint 42 százalékkal jobban, mint például a szlovén Maribor, (3,09/5). Budapesten több, mint kétszer annyi régiségbolt jut 100 ezer főre vetítve (1,01), mint Bukarestben (0,26). Az antik tárgyak szakértői Koppenhágát ítélték legjobbnak, 8,66 pontot értek itt el a lehetséges 10-ből. A dán főváros ad otthont Európa egyik legkiválóbbnak ítélt régiségboltjának. Koppenhágában 100 ezer emberre több mint kétszer annyi lelőhely jut, mint a svédországi Göteborgban.

Divatba jött az újra hasznosítás

Lettország fővárosa, Riga, a második legjobb úticél az antik tárgyakba beleszerelmesedett gyűjtőknek Európában, ők 10-ből 8,56 pontot értek el. Mindehhez az is hozzájárul, hogy az ország egyre komolyabban veszi a fenntartható vásárlás gyakorlati megvalósítását, azaz a régi holmik újra felhasználását. A lett főváros 31 százalékkal magasabb pontszámot ért el ezen a téren, mint Észtország fővárosa, Tallinn, (3,65/5), amely csak a 30. helyen áll az összesített eredmények között. Az antikvitások rajongóit elkényeztetik errefelé is, ezer emberre 0,94 üzlet jut, ami 77 százalékkal több, mint a harmadik balti állam, Litvánia fővárosában, Kaunasban (0,53).  Amszterdam, Bergen, a luxemburgi Diekirch, Vilnius, az írországi Dublin és Cork, valamint Valletta szintén előkelő helyezést ért el. 

Hogyan maradtak meg az évszázadok folyamán?

Az összetett történelmi háttérre, az okokra nem tér ki a jelenre koncentráló összeállítás, pedig nyilvánvaló, hogy ott maradtak meg leginkább a régi tárgyak, ahol vagy nem volt háború, vagy ha volt is, mint a balti államokban, nem ők voltak a fő csapás iránya. Netán olyan helyen élt a tulajdonos, ahol volt idő és mód elrejteni, kimenekíteni az értékesebb holmikat. Az sem mindegy, milyen (volt) a közelmúltban az adott országban az életszínvonal, a tulajdonosok rákényszerültek-e, hogy megváljanak értékeiktől, illetve létezett-e olyan vevőkör, amelyik áldozni tudott ezekre a bájos apróságokra, vagy éppen a borsosabb árú festményekre. Mindebben az az igazán érdekes, hogy a listát egy biztosító cég állította össze. A „kincsek” megtalálói ugyanis érdekeltek abban, hogy féltve őrzött tárgyaikat biztosítással is védjék. Nyilvánvalóan nem néhány eurós porcelántányérokról van itt szó, bár a megszállott gyűjtőknek persze utóbbiak is jelentős értékkel bírnak.

Jó üzlet a biztosítónak is

Jessica Willock, a Confused.com biztosítási szakértője szerint " Európa legjobb helyein nagy értékű tárgyakat találhatunk, valós értékükhöz képest olcsón. Kedvezményes áruk ellenére fontos figyelembe venni a piacokon, régiségboltokban vagy üzletekben történő vásárlások valódi értékét, mert ez szolgáltatja majd az alapot a szerződéshez.” Az antik tárgyakra vonatkozó biztosítási szerződések a véletlen elvesztés, a sérülés, a lopás és az érték csökkenéséig terjednek. Ha a gyűjtemény valamelyik eleme megsérül, és nem javítható, vagy javítható, de értékvesztéssel, akkor a biztosítónak kell fizetnie.

Elek Lenke

Laptársunk, a Privátbankár


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?