hirdetés
hirdetés

Rekordot döntött a francia bor- és szeszesitalexport

A francia borok és szeszesitalok exportja megdöntötte tavaly a történelmi rekordot, meghaladva először a 10 milliárd eurót. A növekedés 10 százalékos volt az előző évhez képest - közölte a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetsége (FEVS)

hirdetés

A pezsgőnek, a konyaknak és a Bordeaux-i boroknak köszönhetően ez a gazdasági szektor a második legjelentősebb többletet felmutató része a külkereskedelmi mérlegnek az űrkutatás után (amely két százalékot romlott 2010-hez képest), megelőzve a parfümipart és a szépségápolást. A francia alkoholtartalmú italok sikere elsősorban az ázsiai piacon történt ugrásszerű, 29 százalékos eladás-növekedéssel magyarázható, miközben az európai eredmények elég vegyesek voltak tavaly. 

A növekedést egyébként elsősorban a termékek árának 10,5 százalékos emelkedése okozta, számarányaiban csak 2,4 százalékkal növekedett az export - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Fabrice Latour, az FEVS elnöke. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a francia boroknak egyre nehezebb visszahódítaniuk a hagyományos uniós, elsősorban német és brit piacokat.

Mindezek ellenére Európa maradt a francia borok elsőszámú piaca 4,1 milliárd eurós exportbevétellel, amely 3,1 százalékos emelkedést jelent 2010-hez képest. Az ázsiai piacokon tapasztalt jelentős javulás 2,5 milliárd eurós bevételt hozott, míg a harmadik helyen Észak- és Dél-Amerika áll 2,1 milliárd euróval, ami 9 százalékos növekedés eredménye.

(forrás: hvg.hu/MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai