Rendkívül hasznos infók, ha kávé- és kávégépvásárlás előtt állsz!

Nem tudod mi, lenne jó Neked? Hadd segítsek!

Ahogy elindulunk a bevásárlókörútra, folyamatosan nő rajtunk a nyomás, mint a kávégépkazánban, hogy a legjobb ár-érték arányú kávét és kávégépet vegyük kicsiny konyhánkba. Szédelgünk az akcióktól, kuponoktól és a smooth jazz pláza muzsikáktól, így nem csoda, ha nehezen tudunk dönteni, mit is vásároljunk magunknak, családunknak vagy a szomszédnak cserébe azért, hogy végre ne bömböltesse a zenét az éjszaka közepén.

Kapszulás, őrölt vagy szemes… kotyogós, kapszulás, automata, karos

Ha a fenti szavakra csak kapkodod a fejed, akkor ez a cikk Neked íródott. Lássuk hát.

Nyilvánvalóan a frissen őrölt kávéból készült espresso adja a leggazdagabb ízélményt. Egy tökéletes világban persze a házi baristánk ott áll a konyhapult mellett, és csak arra vár, hogy összerittyentsen nekünk egy tökéletes cappuccinót. Viszont azzal is tisztában vagyunk, hogy nem egy ilyen ideális világban élünk, ahol profikkal vagyunk körbe véve, hanem gyakran magunknak kell megoldani a kávékészítéshez hasonlatos dolgokat.

Mint mindenhol, itt is az egyéni igények játsszák a főszerepet. Akik különlegesebb – ízesített, tejhabos – italra vágynak, de nem szöszmötölnek az elkészítésével, nekik a kapszulás „megnyomom-márjönisakávé” típusú gép az ideális választás. Mivel a zárt kapszulákban őrölt kávé van, ezért közelítünk a tradicionális kávé fogalmához, de még mindig nem beszélhetünk a „tökéletes espresso” minőségről.

Persze van még a felejthetetlen, a klasszikus, 70-es évekből ránk maradt kotyogós – a bikaerős kávét főző rejtélyes eszköz –, amiben ha éppen eltaláljuk a megfelelő szemcseméretű őrölt kávét, akkor csodákat lehet vele művelni (mármint önmagához képest). Ehhez viszont gondosan érdemes utánajárni, milyen őrlésfinomság dukál, hogyan tömörítsünk vagy ne tömörítsünk, és milyen hőmérsékleten készítsük el, hisz könnyen el lehet rontani a végeredményt.

A következő csoport, aki preferálja a friss őrlésű, jó minőségű kávét, de nem szeret pepecselni az elkészítéssel, neki születtek az automata kávégépek. Számtalan variációjuk létezik, kicsi vagy nagy tartályos, cappuccino fejes vagy anélküli és még sorolhatnám. A lényeg, hogy mindig bízhatunk abban, hogy stabilan hozza az elvárható minőségű italt. Itt nem kimondottan az espresso készítésén van a hangsúly, hiszen ugyanolyan szinten művelik a kávéitalok összes típusát.

Most pedig jöjjön a titok – a kávék csimborasszója!

Hiába a sok körítés, a kifogástalan espresso-élményt csakis egy jó minőségű, nagy nyomású karos géppel és egy megfelelően beállítható őrlővel tudjuk reprodukálni újra és újra. Frissen pörkölt, jó minőségű szemes kávé, megfelelő finomságú és mennyiségű őrlemény, kristálytiszta víz, karbantartott kávégép – ezek nélkül nem is érdemes álmodoznunk a tökéletes otthoni espressóról.

Természetesen mindenkinek más és más az igénye, nincsen ezzel semmi baj, és remélem, hogy a fenti sorokból körvonalazódott számodra, mi az a minőség, amivel megelégszel.

Hogyan tovább?

Azt hiszem, nem hozlak zavarba, ha azt mondom, hogy ez itt a reklám helye. Szeretnék mutatni Neked néhány általunk kedvelt kávé és kávégép típust a fent említett esetekre, hátha valamelyik elnyeri tetszésedet.

Kapszulás kávéink közül mi mást ajánlhatnék, mint a Nespresso-gép-kompatibilis Pellini kapszuláinkat, melyben ugyanaz a gondosan válogatott szemekből őrölt kávé van, mint bármelyik másik Pellini kávéban. Tehát a minőség garantált. Biztosan megtalálod a kedvedre valót, legyen az 100% arabica, arabica-robusta keverék, koffeinmentes vagy az Év Aromája 2015 díj nyertese, a Pellini TOP.

Kotyogós varázsláshoz, más néven mokka kávéfőzőhöz 3 kávétípust szedtem csokorba. Itt úgy hiszem, nem kell kávéfőzőt ajánlanom, mert mindenkinek van egy otthon!

1. Ha karakteresebb ízvilágú és intenzív aromájú keveréket keresel, akkor Pellini N.42 Tradizionalét

2. Vagy a kiegyensúlyozottabb aromajegyekkel rendelkező Pellini N.2 Vellutatót ajánlanám.

3. Ezeknél lágyabb és harmonikusabb a 100% arabica Pellini TOP TIN kávéválogatásunk, mely természetesen alacsonyabb koffeintartalommal bír, de akár kapható koffeinmentes változatban is.

Szemes nagyágyúk – vigyázat, kizárólag NEM hétköznapi kávéfogyasztóknak ajánlott bekezdés!

Automata kávégépekbe minden kétséget kizáróan a Pellini N.9 Cremoso arabica-robusta keverék való, mert a kávé csipetnyi robustatartalma több krémességet és testet ad, mint 100%-os társa. Ez azért válik előnyére, mert a kávé előkészítésének folyamatába közel sincs annyi beleszólásunk (tömörítés erőssége, nyomás mértéke és még sorolhatnám), mintha kéznél lenne a „teljes barista szett”. A Cremoso viszont szépen a kezünk alá dolgozik mindezek ellenére, és éppen ezért sokkal krémesebb és ízletesebb kávét kapunk végeredményül, mintha egy 100% arabicával próbálkoznánk.

A háztartási kategórián belül minden igényt kielégítő automata kávégépünk a Gaggia Naviglio Deluxe, ami az egyik legnagyobb múltú olasz kávégépgyártó fejlesztése (nem humbug, tényleg!). Ezzel igazi luxusban érezheted magadat, mert csupán egy gombnyomásra vagy az isteni tejhabos italodtól.

Míg a robusta krémes tulajdonságának előnyeit élvezheted az automatákban, addig mindez egy karos géppel éppen, hogy hátránnyá válik. Ugyanis a fényes és lágy krém helyett buborékos habot produkál. Így – ha a fent említett szakmai szóval élve – cremára vágysz, mindenképpen magas arabicatartalmú kávéválogatást javaslok, csak úgy, mint a prémium ízvilágú Pellini Espresso Superiore vagy az abszolút csúcskategóriás a Pellini Top.

Mivel mi személy szerint teljes mértékben a tradicionális olasz espresso rabjai vagyunk, a szintén lelkes olaszkávé-rajongóknak a gyártó méltán népszerű kultikus modelljét, a Gaggia Classic karos kávégépet és kedvenc őrlőnket, a Catler CG8030 típusú kávéőrlőt ajánljuk. Ezzel a szuper párossal mindent elérhetsz, ami csak az otthonodban megvalósítható. A házi baristát el is felejtheted!

+ 1 tipp a közelgő nyaraláshoz:

Amennyiben sokat utazol és espresso élményre vágysz, akkor a Te kedvenced lesz a Handpresso hordozható espresso kávégép, mely őrölt kávéval vagy filterpárnával (E.S.E. pod-dal) is használható.

Ha még több ihletre lenne szükséged, akkor keress bennünket bártan az info@pellinicaffe.hu e-mail címen, vagy nézz körül a webshopunkban - presszokavefozo.hu.


Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est

Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est 

A lap egy egész generáció számára jelentett első számú tájékozódási forrást, a lapszámot az eredeti szerkesztőség tagjai készítik.
Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.