hirdetés
hirdetés

Reneszánsz világ születik Ozorán

Támogatási szerződést írt alá Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója és Sebestyén Attila, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség operatív igazgatója csütörtökön, október 25-én az ozorai várban. 

hirdetés

A szerződés szerint közel 1,5 milliárd forint európai uniós és állami támogatással valódi reneszánsz világ születik a Tolna megyei Ozorán, megújul a reneszánsz várkastély. (A Pipo-várkastély felújításának első szakasza 2007-ben fejeződött be, amikor a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága múzeumként nyitotta meg az országosan is jelentős műemléket.)

Schranz Istvánné a község polgármestere szerint a fejlesztés Tolna megye és a falu érdekében is nagyon sokat jelent. Hirt Ferenc, országgyűlési képviselő köszöntő beszédében kiemelte, hogy az ozorai vár igazi különlegesség a műemlékek között, és csodájára fognak járni a turisták. Varga Kálmán azt a tollat, amellyel aláírta a szerződést, felajánlotta a vármúzeumnak, hogy álljon ott bizonyítékként: ezzel kezdődött a nagyszabású beruházás.

A várkastély építtetője

Ki is volt a kastély létrehozója? A várkastély építtetőjét, Zsigmond király híres törökverő lovagját, a firenzei születésű Philippo Scolarit a szerelem fűzte Ozorához. Mielőtt nőül vette a vidék urának leányát, Ozorai Borbálát, várépítkezésbe. Pipo, a legendás hadvezéri képességekkel rendelkező férfiú egész életét a magyar király, Zsigmond védelmének szentelte. Királyi kincstartó, majd a királyi sókamarák vezetője lett. Tagja volt az egyetlen magyar alapítású lovagrendnek, Zsigmond király híres sárkányos lovagrendjének. Tizennyolc győztes hadjáratot vezetett a török ellen.

Reneszánsz főtér születik

A település reneszánsz főteret, egy igazi piazzát kap díszburkolattal, szökőkút lesz Donatelló Dávid szobrával.

Folytatják a várkastély felújítását, helyreállítják és feljáróhidakkal egészítik ki az épületet körülvevő várfalat, megújítják a vár történeti kertjét és feltárják a várárkot, amely jelenleg be van temetve.

Gondolnak a turistákra, látogatóbarát környezetet hoznak létre, épül parkoló, és lesz szabadtéri színpad is, hogy helye legyen a koncerteknek, kulturális rendezvényeknek, és az úgynevezett Eszterházy-kocsmából látogatói központ lesz, ahol igazi érdekességet láthatnak a község régen itt érkező gólya párjának életét, kicsinyeik költését képernyőn keresztül nézetik.

Jelenleg a várkastély múzeumként várja a látogatókat. Itt nézhető meg Pipo hitvese, Borbála hálószobája, a reneszánsz kandallós trónterem és a reneszánsz ebédlő. A vár felszentelt kápolnában őrzik Szent György csontereklyéjét.

Ozorai Pipo, ha két év múlva erre vetődne, hogy megnézze mi lett abból a világból, amit ő teremtett, megelégedéssel bólintana. Illene a látvány ahhoz a férfihez, akiről - a történelem szerint - a becsület, és hűség szobrát is mintázhatnák.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai