Rozsdás vasak közt, hatvan méter magasan

...elfogja az embert a tériszony annak ellenére is, hogy mondjuk saját szabadidős tevékenységéből kifolyólag sokat van ennél nagyságrendekkel magasabban. A rozsdás vasak a Ruhr-vidéken nyúlnak az égbe, a duisburgi tájparkban. Munkatársunktól

Egészen hatvan méterig, két nagyolvasztó tetejéig nyúlnak az égbe. Ebbe a magasságba drótkötelekből font, változatos akadálypályákon lehet feljutni. Az egész egy kalandpark, de a helyszínből kifolyólag nem a nálunk, büszke tölgyfákon és sudár gyertyánokon megszokott fajta. Ez itt a felhagyott ipari termelés mögött maradt, utánzásra méltó újrahasznosítása egykori gyáregységeknek. Ebből pedig a Ruhr-vidéken bőven találunk. Jelentős részük azonban már megtalálta új funkcióját a Ruhr2010 kulturális fővárosi évadnak köszönhetően is. A történet azonban a Landschaftspark Duisburg-Nordban ennél jóval korábbra nyúlik vissza. Ma bizonyára hátrahőkölnének letűnt korok derék martinászai, ha látnák, hogy ahol egykor az olvadt vas 2000 fokon fortyogott, ott most idegenek mászkálnak középső ujjnyi drótköteleken balanszírozva.

Civilek kezdték

Tájpark. Mire asszociál Ön, nyájas olvasó, ha ezt a szót meghallja? Többségünknek lombos fák, zöldellő táj, tiszta természet, aranyos, prémes állatkák, legfeljebb egy-egy undokabb róka jut eszébe. Kevésbé a jó ég tudja csak, hány ezer tonnányi vas és beton, kokszoló és nagyolvasztó meg ipari vágány. Legkevésbé talán sok, a piacok összeomlása vagy a félresikerült privatizáció miatt felhagyott hazai nehézipari egységet kétségbeesetten bámuló önkormányzatnak jut az eszébe. Pedig milyen is lehetne a diósgyőri vasmű tájparkként, vagy azok az újpesti gyárak, melyek helyén gombamód szaporodtak a vitatható minőségű és árfekvésű úgynevezett lakókparkok? Na, de vissza a Ruhr-vidékre, ahol ezeket a folyamatokat kevésbé a kapzsiság irányította!

Az 1901-ben megnyitott Meiderich Vasművek 1985-ben dobta be végleg a törülközőt. A hanyatlás folyamatos volt; az első nagyolvasztót már a 1970-es években leszerelték. Ott hevert 200 hektáron magára hagyva egészen 1994-ig, amikor is a civilek egyre erősödő zugolódására megindult valami, amiből lépésenként kinőtt a mai tájpark.

Rozsdás zöld

A nagyolvasztók tetejéről pazar a kilátás; a Ruhr-vidék az ember lába előtt hever. A dús, zöld lombkoronából barnálva merednek az ég felé itt-ott hasonló ipari alkotások. Lakónegyedek, kockákból álló városközpontok, repülők, melyek alacsony magasságon búgnak a térséghez legközelebi nagy repülőteret, Düsseldorfot megközelítve. Az építmény csúcsúra felérni persze más módon is lehet, mint a 3 órás kötélmászó mutatvány során; például lépcsőn. A drótköteles légtorna az olvasztók előtti csarnokból indul; itt kezelték valaha a kiömlő nyersvasat. Majd vezet a csarnok plafonját tartó vasgerendákon át a csövek, kifolyók, befolyók, szelepek olyan, a laikus számára átláthatlan kupaca fölött a kohók tetejére, hogy az ember egy 1960-as évekbeli fantaszta filmben érzezheti magát. De bevillannak olyan képek is, amikor a Két férfi, egy eset kövér Reinz ügyvédjének rettenhetetlen társa, Matula magánnyomozó valami mindenre elvetemült ipari haramiát kerget a csattogó vaslépcsőkön, végül alapos pofozkodást követeőn a pernahajder a ruhr-vidéki éjben vörösen izzó olvadt vasba zuhan. A csapatépítésre, vagy adrenalinfröccsre ide érkezők azonban sértetlenül megússzák a kalandot, a végén pedig a magasból hegymászó kötélen ereszkednek vissza az anyaföldre.

Megfigyelte már valaki, ha egy sebesen forgó tárgy egy pontját figyeli csak, mennyire el tud szédülni? Pont így járhat az ember, ha a park 16 méter átmérőjű, csillogó szélkerekét nézi. A kerék persze nem a szédülés kedvéért áll it, ma már a környezetudatosság révén a park vízellátásáért felel - szivattyút hajt. A szivattyú pedig a víztározóban összegyűjtött esővizet pumpálja szerteszét a vizesblokkokba, vagy éppenséggel öntözik vele a tájépítészek által gondosan megtervezett kerteket, parkokat.

Gálavacsora, egy korsó sör, békaemberek

Félelmetes méretű gépeket hajtott egykor az erőműközpontban, Kraftzentrale, kerengtetett több ezer köbméternyi forró levegő. Akkoriban kevésbe lett volna kényelmes egy öltöny-nyakkendős gálavacsorát végigülni, vagy akár csak gondolni is rá. Ma akár négyezren is tömörülhetnek itt ilyen-olyan alkalmakból - konferencia, vagy céges vacsi - bármi elfér a 170-szer 35 méteres csarnokban.

Akad, aki úgy gondolja, az éjszakát sem bírná ki a tájpark nélkül. Hogy ne a szabadég alatt háljon, épült itt egy 140 ágyas ifjúsági szálló is, a megszokott német minőségben, a gyár egykori adminisztrációs épületében.

200 hektár nagy terület, be lehet járni gyalog is, vagy fehér pamacsokat eregető, fekete gőzössel, de formásabb fenékkel ülhet be egy jól megérdemelt sörre a Hauptschalthaus teraszára az, aki a park remek bringaútján tekerte végig a helyszínt. A főkapcsolóházban - Hauptschalthaus - zárták valaha a Meiderich gyár legfontosabb áramköreit. Ma látogatóközpont és vendéglő várja a népet eszményi hőmérsékletű, csapolt König Pilsnerrel. Lemegy egy korsó, különösen a nyári melegben, majd egyszercsak békaemberek lépdelnek át a füves placcon. Egy korsótól?! De többen is látják; igaziak. A gáztározó toronyban ugyanis békaemberék 13 méter mélyre merülhetnek, mintegy 21 millió liternyi vízben, repülő-, hajó- és autóroncsok közt egy szikla mellett. Őrület!


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.