hirdetés
hirdetés

Sej, érik már a Bezenye?

A magyar, szlovák, osztrák határ arany háromszögében évek óta tervezett beruházás úgy tűnik, előbb-utóbb csak megvalósul, legalábbis a beruházó képviselője szerint. De addig is...

Munkatársunktól

hirdetés

A projekt ötlete nem mai; a Turizmus Online is beszámolt több alkalommal a kaszinót, nagy kapacitású szállodákat és konferenciatermeket magában foglaló óriás projektról, melyen két falu, Hegyeshalom és Bezenye osztozna. A történet egészen 2005-ig nyúlik vissza: a két település polgármestere tanulmányi úton kaszinózott az amerikai Las Vegas-ban és vidáman visszatérve, tapasztalataik birtokában megállapították: településeik határában jó helyen lesz ez a beruházás. És annak legalább olyannak kell lennie színvonalában, mint a nevedai sivatag híres-hírhedt városának, így lesz majd a szerencsejátékosok kihagyhatatlan úticélja az EuroVegas. A szándéknyilatkozatot már 2005-ben szignálták az amerikai befeketetőkkel. Az elképzelések szerint az ötmilliárdos beruházás összességében 5-6 ezer munkahelyet biztosítana és évi 1 milliárdos koncessziós díjbevételt hozna az államnak.

Jobb ma egy...

A helyzetet azonban akkoriban bonyolította egyfelől az osztrák környezetvédelmi minisztérium aggodalmaskodása a várhatóan jelentős gépjármű forgalomból származó, megnövekedett környezeti terhelés miatt. Másfelől rossz nyelvek szerint a Pozsony melletti, a megtévesztésig hasonló, Trigránit által építendő Metropolis is igyekezett hátráltatni a bezenyei beráházás megvalósításának kezdetét. A tervezett 2008-as átadás ideje csúszott egészen odáig, hogy az alapkőletételt végül csupán idén májusra merték megígérni amellett, hogy a munkálatok ezt követően heteken belül megindulhatnak.

Két év csend után

Ez év augusztus 4-én közel két év csendet követően látszódott újfent valami mozgolódás Bezenye körül. A helyszín könnyebb megközelítése érdekében kiszélesítésre került a közeli vasúti átjáró. A projekt első ütemének finanszírozása megoldódott - mondta el a Turizmus Online érdeklődésére Fekete László a projekt kommunikációs feladatait intéző Heart Communications képviselője. Hogy az alapkőletételt követően csak mostanság indulnak meg igazán az építési munkák az a Heart szerint a nyári szünetnek köszönhető. Az elő ütem során épülhet meg a kaszinó illetve a rendezvényközpont. Csak ezt követően, egy második ütemben valósulhat meg a több száz szobás szálloda, másfél-két év után - tudtuk meg. A finanszírozást tengerentúlról oldották meg, a részletek nem publikusak - tájékoztattak a Heart Communications-nél. Mindenesetre a majdani üzemeltető Hard Rock International két éve ígérte: segít a szükséges tőke elősegítésében. Innentől viszont a beruházó Supersberger Group-on és az Asamer Group-on a sor. Addig is az EuroVegas beruházásra szánt telkei után az 1500 lelkes Bezenye hatvanmillió telekadóval bélelheti ki a bukszáját évente. A történet újabb fejleménye a Kisalföld beszámolója szerint, hogy tavat, s köré harminc hektáron közel háromszáz vízparti ingatlant alakítana ki a beruházó a bezenyei kaszinóváros területén. Emiatt újabb rendezésiterv-módosítás következhet, melynek költségeit a beruházónak kell állnia. Nem mellesleg a település polgármestere korábban úgy fogalmazott, hogy a komplexum tevékenységéből származó bevételt a falu fejlesztésére költenék.

Az osztrák aggodalmakat sikerült eloszlatni; nem csupán a hatóság, hanem civil mozgalmak is ellenezték a beruházást féltve a környéken fészkelő túzokokat. Állítólag a vizsgálatok szerint a nagytestű futómadár élőhelyét nem veszélyezteti a beruházás, melyet még Oszkó Péter pénzügyminisztersége idején az akkori kormány támogatásáról biztosított a Heart Communications tájékoztatása értelmében nem kapott kiemelt beruházási státuszt.  


hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai