hirdetés
hirdetés

Sikeres év után optimista jövő - négy éves a miskolci TDM

Miskolc őszi turisztikai kínálatát mutatta be a szaksajtónak a Magyar Turisztikai Ügynökség Észak-Magyarországi Regionális Marketingigazgatósága és a MIDMAR Nonprofit Kft. a szeptember 6-án rendezett sajtónapján, amelyen egyben a TDM születésnek negyedik évfordulóját ünnepelték meg. 

hirdetés

A csoport Lillafüred új turisztikai attrakcióját, a Lillafüredi Libegőparkot, valamint a Lillafüredi Sport- és Kalandparkot nézte meg szakszerű vezetéssel. Utaztak a libegőn, amely a Bükk szépségeire nyújtott kilátást. A libegő ma újdonságnak számító rollerösvénnyel egészül ki, erdei segway-, hegyi roller- és kerékpártúrákat kínálnak. Az idelátogatók a kalandparkban lézercsatát vívhatnak, öt pályarendszert használhatnak a magaslati kötélpályán, valamint számtalan, labdával kapcsolatos játéktér várja a játékos kedvűeket.

Lillafüredi Sport- és Kalandpark
Lillafüredi Sport- és Kalandpark


A Libegőn
A Libegőn

A Diósgyőri várban Johanna udvarhölgy kísérte a vendégeket. A Miskolc egyik legnagyobb turisztikai látványosságának számító Diósgyőri vár ma egyben Borsod-Abaúj-Zemplén megye elsőszámú turisztikai vonzereje, egész évben számos rendezvénnyel, fesztivállal várja a látogatókat. A Diósgyőri vár tágas belső udvara kulturális rendezvényeknek ad otthont, a rondellában, a kazamatában és a tornyokban pedig látványos kiállítások várják az érdeklődőket. A vár szomszédságában található Lovagi tornák tere koncerteknek, színházi előadásoknak, díjugrató versenyeknek és lovagi tornáknak ad otthont.

Diósgyőri vár
Diósgyőri vár


Johanna udvarhölgy a Diósgyőri várban
Johanna udvarhölgy a Diósgyőri várban

A sajtóvacsora helyszíne a Magyarország száz legjobb étterme közé beválasztott Végállomás Bistorant volt, a borokat Sándor Zsolt bükki borász biztosította. Nagy Júlia, a TDM ügyvezetője az elmúlt évek eredményeit sorolva elmondta, hogy a miskolci szervezet több olyan innovatív fejlesztést valósított meg, amely Európában is egyedülálló. Az informatikai fejlesztés segítségével Miskolc összes turisztikai szolgáltatását és programját többféle platformon képesek személyre szabottan megjeleníteni. Két emberrel indultak el, ma már 27-en dolgoznak a turizmus érdekében.

Nagy Júlia tapasztalatai szerint a turizmus csak összefogással érhet el sikereket, akkor, ha a többiek munkájára is épít és segíti a többiek erőfeszítéseit is. Az elmúlt évek sikereinek titka, hogy a szálláshelyek, attrakciók, a fesztiválok szervezői, az éttermek, az Önkormányzat és intézményei, a kapcsolódó civil szervezetek és a MIDMAR Nonprofit Kft. munkatársai közös célok mentén dolgoznak Miskolc turisztikai eredményességének a növelésén – mondta.

Kiss Gábor, Miskolc turizmusért felelős alpolgármestere a sajtóvacsorán arról beszélt, hogy a célok elérhető távolságban vannak, hiszen a KSH-statisztikák szerint a vendégek számában 10,3%-os, míg a vendégéjszakákat tekintve 15,8%-os növekedést könyvelhet el a város 2015 hasonló időszakához képest. Az alpolgármester elmondta, hogy a következő uniós időszakban Miskolc több mint 35 milliárd forintot költhet fejlesztésekre. Ebből jelentős összeg jut majd a turizmus és a gazdaság fejlesztésére is.

Az esti ünnepségen szó esett még a szeptember 9-e és 18-a között megrendezendő 13. Jameson CineFestről, hazánk vezető filmfesztiváljáról, amely ismét az év legjobb filmjeivel, premierekkel, sztárokkal, filmtörténeti programokkal és koncertekkel várja a filmrajongókat. Bíró Tibor, a Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatójának tájékoztatása szerint a főszerep a filmeké, de több újdonsággal is készülnek. Juliette Binoche vesz részt a megnyitón, ahol különdíjat is kap, mint az európai film nagykövete, majd több teremben kezdődnek meg a fesztivál filmjeinek a vetítései. A fesztivál eseményei (a megnyitó kivételével) nyilvánosak, és ingyenesen látogathatók.

Beszámoltak arról is, hogy a Herman Ottó Múzeumban szeptember végén kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amely számos eseménnyel várja a látogatókat.

A szervezet legújabb fejlesztése pedig annyira új, hogy Amerikában is csak 2015 végén jelent meg hasonló a turisztikai információszolgáltatásban: a Tourinformban elérhető VR-szemüveggel ugyanis a vendégek Miskolc számos attrakciójába beléphetnek virtuálisan, megkönnyítve a választást a programok közül.

Dr. Schweickhardt Gyula, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunk munkatársát a turisták által nagyon kedvelt Miskolci Állatkert és Kultúrpark tervezett beruházásairól tájékoztatva elmondta, hogy a támogatási forrásokat a legoptimálisabban kell beosztani. Növelni kell a látványosságot, javítani kell az alapinfrastruktúrát, hogy hosszú távon az üzemeltetés gazdaságos legyen, de ezt úgy kell tenni, hogy a látogatók számára pozitív tartalmat nyújtson. Kell egy új játszótér, a Vadaspark teljes területén internetes elérést kell biztosítani, és néhány kifutót fel kell újítani – sorolta a feladatokat. A közelmúltban két bölényt szereztek be, az állatok egy szép kifutóban mutatják magukat, még kettőt várnak.

Az ügyvezető arról is tájékoztatott, hogy a Vadaspark felújításában és működtetésében folyamatosan több mint 15-20 közmunkás dolgozik. A városban a munkanélküliség közel a felére csökkent az elmúlt öt évben, vagyis az országos átlagot már elérte. A következő feladatuk most a szakképzett munkaerő biztosítása.

A sikerek közt említették a Miskolc Pass turisztikai kártyát, amely jelenleg Európa leginnovatívabb turisztikai kártyája. Nemcsak a leginkább környezettudatos (még kinyomtatni sem szükséges, hogy használni lehessen), hanem a www.miskolcpass.com oldalon a leggyorsabban megvásárolható turisztikai kártya ma Európában.

A TDM szervezet a Miskolci Mosolyprogramra a legbüszkébb, melynek célja, hogy Miskolc legyen Magyarország legvendégszeretőbb városa.

A MIDMAR Nonprofit Kft. stílusosan a ,,Miskolc torta 2016.” címet viselő tortával ünnepelte megalakulásának negyedik évfordulóját.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai