Siklóernyősök és vadászok veszik be a háromszáz lakosú magyar falut

Az elmúlt években főleg a siklóernyős bajnokságoknak, illetve a különleges papírmerítő műhelynek és múzeumnak köszönhetően sok turista fordult meg Fedémesen. A Heves-Borsodi dombság festői völgyében elterülő kis falu a környék egyik gyöngyszeme, ahol idén is sok érdeklődőre számítanak.

A falut körülölelő erdős dombok a havas teleken nem olyan szolidak, mint amilyeneknek látszanak, csúsznak és nehezen megközelíthetők – mondta lapunknak Válóci István polgármester. De a szépségük akkor is sok vendéget elvarázsol. Nyáron aztán még inkább benépesülnek a környékbeli bükkösök, gyertyánosok és fenyvesek, ahol naponta sok bakancsos turista gyalogol.

Papírkészítés régi technikával

Az alig több mint háromszáz lakosú kis település az idén márciusban ünnepli fennállásának 755. évfordulóját. Az első írásos emlék, amely Fedémesre utal, ugyanis 1261-ből származik. Ez a dátum a falu címerében is fellelhető. A község nevének históriája szintén érdekes, amely arra vezethető vissza, hogy egykor méhészek laktak itt, akik a földesúrnak adót fizettek. Ezért valószínűleg a méhek, a méz és a viasz tized kivételét biztosító úgynevezett fedemezésből származik a falu neve.

A község hosszú főutcáján folyik végig a Fedémesi-patak, melynek partjait hidak kötik össze. A lakók gondozott portákon élnek, itt várják a vendégeket. Jelenleg több mint harminc szálláshelyet tartanak nyilván. Az érdeklődők azonban általában csak egy napra jönnek Fedémesre, ahol túráznak, kerékpároznak és bebarangolják a környéket. Ősszel pedig hazai, német és osztrák vadászok is birtokba veszik a falut, akik nagyvadakat igyekeznek elejteni a települést határoló erdőkben.

Válóci István azt is elmondta, hogy az utóbbi időszakban Budapestről, Debrecenből, sőt Németországból is letelepültek olyan érdeklődők, akik házat vásároltak Fedémesen. Szívesen töltik a szabadidejük jelentős részét ezen a csendes, nyugalmas településen. A helybeliek pedig szívesen megmutatják értékeiket, a látnivalókat. Így a falu házaival szemben emelkedő dombon épült barokk katolikus templomot, amelyet nemrég belülről újítottak fel. Most arra készülnek, hogy külsőleg is tatarozzák a műemléképületet. Országos hírre tett szert a papírmerítő ház, amely egy Fedémesről elszármazott vállalkozó, Vincze László papíripari mérnök tulajdona. A műhelyben ma is régi technikával, kézi erővel, valamint korábbi korokból származó speciális gépekkel dolgoznak és készítenek különleges papírokat. Egy felújított kőtornácos házban pedig reprezentatív kiállítás várja az érdeklődő turistákat a gyártás eszközeit bemutatva.

Jelmezes siklóernyősök szórakoztatnak

Emellett nevezetes bemutató- és oktatóhely a falu határában található siklóernyős domb. Itt az időjárástól függően tavasztól őszig egy helybeli szakember olyan kezdőknek tart oktatást, akik szép természeti környezetben ismerhetik meg a repülés örömeit. Ez a különlegesség főleg nyáron vonz sok látogatót, akik részesei lehetnek országos és nemzetközi versenyeknek is. Külön érdekességnek számít, amikor különböző jelmezekbe öltözött ernyősök tartanak látványos bemutatót a vendégeknek. A versenyekre, a bemutatókra 2016-ban is sok érdeklődőt várnak Soprontól Budapestig, Debrecentől, Nyíregyházáig.

A falu vezetője arról is beszámolt, hogy az elmúlt év nyarán ötödik alkalommal rendezték meg Fedémesen az ifjúsági kézműves tábort fiataloknak az egykori iskola épületében. Ezt a tábort az Egri Családsegítő Központ támogatta jelentős sikerrel. A gyerekek ugyanis sok mindent tanultak a gyöngyfűzéstől a különböző ügyességi játékokig, szakemberek irányításával. Ezek mellett több helyre is kirándulhattak. A tábort az idén nyáron is megrendezik.

Közel van Bükkszék és a Szalajka-völgy is

A közművesített Fedémesen aszfaltozott úthálózat várja a vendégeket. A tömegközlekedés is jól szervezett, hiszen 2016-ban naponta 17 pár autóbusz szállítja az induló és az érdekező vendégeket a községbe. Emellett Fedémesről a turisták gyorsan elérhetik a közelben levő és gyógyvizéről híres Bükkszéket, a szilvásváradi Szalajka-völgyet vagy Egert is.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.