Síprogramok, bányarobbantás és advent Ausztriában

Október 2-án rendezte meg az Österreich Werbung budapesti képviselete a tizedik éve hagyománnyá vált, téli programokat ajánló workshop programját. A helyszín a Spoon Café & Lounge állóhajó volt.

A szakmai találkozón 26 osztrák kiállító jelent meg az alábbi tartományokból: Alsó-Ausztria, Bécs, Burgenland, Felső-Ausztria, Karintia, Salzburg, Stájerország és Tirol. A résztvevők a személyes kapcsolatfelvételen túl ízelítőt kaphattak Ausztria turisztikai kínálatából, valamint ötleteket a téli és a nyári szezonra való felkészüléshez.

 

A rendezvény célja elsősorban a téli programok bemutatása volt, így előtérbe került a síelés és a kultúra, illetve a rengeteg gyönyörű adventi esemény. Azonban rengetegen nyáron is működnek, ezért előfordultak színes nyári programok is a palettán. A programon képviseltették magukat szállodák, helyi turisztikai szövetségek, regionális irodák és kulturális intézmények is.

Futó krampuszok és alpesi kiállítás Alsó-Ausztriában

Alsó-Ausztria déli része olyan nevezetes régiókról ismert, mint a Zauberg Semmering, a Mönichkirchen-Mariensee, a Raxalpe, az Unterberg természetes hóval borított síparadicsoma vagy a Salamander síterep. Nyáron rengeteg fesztivált rendeznek a régióban, télen pedig itt is az adventi vásár a domináns program. Az UNESCO világörökségeit gazdagító semmeringi vasút mellett még sok más egyéb érdekesség vár felfedezésre.

A családbarátságáról híres Annaberg tavasszal is várja a vendégeit, méghozzá egy alpesi kiállítással, amely egészen őszig tart. A kiállítás témája a természet és a technika. Összesen három kiállítási helyet lehet megtekinteni április 25-től november elsejéig, amelyeket a látogatók kényelmének érdekében egy kisvasút köt össze. December 7-én Annabergben mindenki ünnepel, hiszen ekkor van a magyar busójáráshoz hasonló "Krampuszok futása". Ezen a napon a mikulás krampuszai uralják az utcákat ijesztő jelmezekkel.

Bányarobbantás Stájerországban

Stájerországban programok tömege várja az érdeklődőket a jéghokitól kezdve a romantikus hótalpas túrákon át egészen a sífutásig. Az egyik legnépszerűbb a kősziklafejtés és a bányalátogatás, ez utóbbi során egy régi bányászdömper tökéletes másolata viszi körbe a látogatókat a helyszíneken. Az egy órás program csúcspontja a bányarobbantás, ami kizárólag csütörtökönként tekinthető meg, és már jó előre helyet kell foglalni rá. Stájerország előnye, hogy mindössze 3 óra autózásra van Budapesttől, ezért a magyarok kedvelt úti célja. Az ide utazó turisták 60%-át jelenleg a magyar látogatók töltik ki. 

Fesztiválos Burgenland

Burgenland területén rengeteg fesztivált rendeznek egészen decemberig. Ősszel a borfesztivállal kezdődik a sorozat, novemberben a St. Martin fesztivállal folytatódik, majd decemberben az adventi rendezvényekkel ér véget. A burgenlandi karácsonyi vásárt rengeteg magyar szokta meglátogatni, javarészt olyanok, akik már a bécsi kört sokszor megtették. 

A gyermekek kedvenc programja a St. Margareth-ben található Family Park meglátogatása, ami egészen halloween ünnepéig várja a családosokat. A kerékpárosok szerelmesei sem vesznek el a környéken, hiszen 2500 kilométeres kerékpárút várja őket, a családi pályáktól a kihívást jelentő terepekig. Különösen kedvelt rész a 138 kilométer hosszú Fertő tó kerékpárút.

Karintia páratlan tóvidéke 

A legtöbb kiállító Karintiából érkezett. A Klopeiner See-Südkarten turisztikai régió, amely Szlovákia és Dél-Karintia határán fekszik, a régió további hat tavával együtt egy páratlan tóvidéket alkot, így kiváló kiindulópontja lehet különféle felfedezőtúráknak. Kerékpározás a Dráva mentén, túrázás a Südalpen panorámaúton vagy hegyi kerékpározás az MTB-Zne Petzen pályáin. Ez csak néhány a változatos aktív programok közül, melyek között mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. 

A múlt tortája és a jövő technológiái Linz városában

Aki Linz városában jár, annak mindenképpen meg kell kóstolnia az igazi Linzer tortát, méghozzá a világ legrégibb,1653-as tortareceptje alapján. Linzben található Európa legmodernebb operaháza, amelyet 2013 áprilisában adtak át, így igazi új látványosság a városban a kultúrát kedvelők számára. Érdemes megkeresni az Ars Electronica Centert. Ez a múzeum a jövő technológiáit mutatja be látványos módon. Linz területén rengeteg múzeum és látványosság található, amit az érdeklődök kedvezményesen is megtekinthetnek, ha igényelnek egy úgynevezett Linz kártyát ("Linz card") . A kártyával különböző csomagokat vásárolhatunk, ami több látványosság megtekintésére jogosít fel, kevesebb pénzért. 

Jövőre is Ausztria!

Az Österreich Werbung budapesti képviselete jövőre is tervez hasonló rendezvényeket, amelyek közül az első a nyári workshop lesz. A nyári eseményre a mostani sikere után még több osztrák kiállítót ígértek. 


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.