SMS a kifutóról: főnök, ma nem megyek be, indulok Londonba

A szállodások közgyűlésén Kovács István, az MSZÉSZ főtitkára ismertette azt a felmérést, amely a tagság körében vizsgálta a munkaerőhelyzetet. A reprezentatív felmérésre a tagság 25%-a válaszolt. Általánosnak tekinthető a munkaerőhiány, és a béremelés sem biztos, hogy mindenkinek segítséget jelent - derült ki.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Biztató, hogy minden régióban nőtt a foglalkoztatotti létszám, és jövőre is bővítést terveznek a legtöbben. Az ágazatban az átlagkereset bruttó 2,3 millió forint/év bruttó járulékok nélkül. Nyugat-Magyarországon magasabb az átlagbér, és eléri a 2,7 millió forintot, míg Budapesten is valamivel kevesebb ennél (2,64 millió). Ez az összeg 25%-kal kevesebb, mint a mint a nemzetgazdasági átlag!

A megkérdezettek 2/3-a alkalmaz szervízdíjat, és ennek 10% az átlagos mértéke. Béren kívüli juttatásként főleg térítésmentes étkezést és karácsonyi jutalmat adnak a munkáltatók, mást nem nagyon.

Mindezen után nem is csoda, hogy a válaszadók 93%-a munkaerőhiányt tapasztal! Főleg szobatakarítók, pincérek, szakácsok, recepciósok hiányoznak. A munkaerőhiányt jövőre részben több gyakornok foglalkoztatásával igyekeznek megoldani. Gond viszont, hogy nincs elég tanuló, mivel kevés a mestervizsgával rendelkező oktató a szállodákban.

A közelmúltban bejelentett jövő évi adószabályok értelmében 5%-os járulékcsökkentés mellett a minimálbér 15%-os emelése, valamint a szakmai bérminimum 25%-os emelése lép életbe 2017-ben. Ez többek szerint elsősorban a kis- és közepes vállalkozások számára jelent majd nehézséget, míg a nagyvállalatok könnyebben ki tudják majd gazdálkodni a magasabb béreket.

Csak a pénz?

Tényleg csak a pénz számít? – tette fel a dolgozók megtartásával kapcsolatban a kérdést a hallgatóságnak Meszlényi Zsolt tréner. Előadásából kiderült, hogy a dolgozói elégedettség legalább annyira fontos, mint az anyagi megbecsülés, és a vezető felelős azért, hogy milyen légkör alakul ki a munkahelyen. A dolgozók megtartása azért is lesz egyre fontosabb, mert egyre kisebb létszámúak az iskolából kikerülő korosztályok, akik között ráadásul egyre magasabb a speciális nevelési igényűek aránya.

A mostani általános iskolások 12%-a olvasási, írási vagy számolási problémákkal küzd, ők nehezen fognak nyelvet tanulni és pénzkezelő munkakörök sem nekik valók lesznek. Ezért kell megbecsülni a meglevő dolgozókat, el kell beszélgetni a kilépőkkel, meg kall próbálni visszatartani őket, vagy legalább kiszedni belőlük, mi a távozásuk oka, mit kellene változatni a szervezeten belül.

Hiányzó munkaerő

Az előadás után kerekasztal-beszélgetés kezdődött a munkaerőhiányról. a büki Hotel Caramellt igazgató házigazda Glázer Tamás elmondta, hogy komoly problémák vannak helyileg, még országos átlagnál is nehezebb megfelelő munkaerőt találni. Ausztria elszívó hatása működik, de már Kelet-Magyarországról sem lehet hozni megfelelő munkaerőt. „Fizetjük a bejárást már Vas megyén kívülről is” – mondta az igazgató, de igény esetén szolgálati szállást is biztosítanak.

Fazekas Lajos, a szállodát is üzemeltető Debreceni Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy elképzelhető, hogy sok helyen, főleg Kelet-Magyarországon a 4 órás foglalkoztatást hozza magával a szakmunkás bérminimum bevezetése, miközben több pénz megy majd feketén a borítékba. A debreceni repülőtér fejlődése a turizmusra gyakorolt rendkívül pozitív hatásai mellett egy másik aspektusból is érdekes: a helyi munkaerő külföldre történő kiáramlása sokkal könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb lett: „A kifutóról küldi az sms-t a kolléga, hogy nem jön be dolgozni, mert már úton van London felé!” A probléma az alacsony bérszint - hangsúlyozta Fazekas Lajos. 

Virga Csaba, a Hunguest Hotels üzemeltetési és humánpolitikai igazgatója szerint azért nem lehet az ország keleti feléből Nyugat-Magyarországra dolgozókat csábítani, mivel „ennyi erővel elmehet Ausztriába is akár, és el is megy”.

Az Accent Hotels ügyvezetője, Csordás Imre arra hívta fel a figyelmet hogy dominóeffektust indít el a minimálbár emelése, emiatt rendezni kell más dolgozók bérét is. A költségek növekedése végigmegy a rendszeren, és komoly megterhelést jelent majd a hoteleknek. Befolyásolni fogja az eredményességet is, várható emiatt az árak emelkedése is.

Baldauf Csaba, az alsópáhoki Kolping Hotel igazgatója szerint annyira kevés tanulót bocsátanak ki az utóbbi időben a szakiskolák, hogy a szállodák akár nem túl tisztességes eszközökkel is versenyeznek a tanulókért!


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.